2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 230-231-232-233-234 Cevapları ADA Yayınları
2. Sınıf Türkçe Ada Matbaacılık Yayıncılık Kırmızı Domatesin Yolculuğu Dinleme Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 230, 231, 232, 233, 234
Kırmızı Domatesin Yolculuğu Dinleme Metni Etkinlik Cevapları
2. Sınıf Türkçe Kitabı Ada Yayıncılık Sayfa 230-231-232-233-234 Sayfa Cevapları
2. Sınıf Türkçe Kitabı Ada Yayıncılık Sayfa 230 Cevapları
Soru : Sebze ve meyveler nerede satılır? Oraya nasıl getirilirler?
Cevap:
Sebze ve meyveler, pazarda , manav ve bazı marketlerde satılırlar. Oraya sebze ve meyve toplama yerlerinden , oraya ise tarladan gelirler.
2. Sınıf Türkçe Kitabı Ada Yayıncılık Sayfa 231 Cevapları
1. Etkinlik
Soru : Sorularla ilgili tahminlerinizi, metni dinlemeye ara verince yazınız.
Domatesler olgunlaştıktan sonra sizce ne olmuştur?
Cevap: Domatesler olgunlaştıktan sonra bence toplanıp pazara götürülmüştür.
Kırmızı Domates arkadaşlarına ne söylemiş olabilir?
Cevap: Kırmızı Domates arkadaşlarına korkmaması gerektiğini söylemiş olabilir.
Bu sözleri duyan Kırmızı Domates ne hissetmiş olabilir?
Cevap: Bu sözleri duyan Kırmızı Domates çocukların sağlıklı olacağına katkı sağladığı için çok mutlu olmuş olabilir.
2. Etkinlik
Soru : Dinlediğiniz metnin konusunu yazınız.
Cevap:
Dinlediğim metnin konusu domatesin olgunlaşması ve eve kadar olan serüvenini anlatıyor. Domatesler önce tarladan koparılıp, pazara getirildiler. Olgunlaşmayı beklerken çok heyecanlandılar.
Daha sonra nereye gittiklerini bilmedikleri için korku dolu anlar yaşadılar. Daha sonra kendileri gibi diğer meyve ve sebze ile tanıştılar. File içerisine girerek eve götürüldüler.
2. Sınıf Türkçe Kitabı Ada Yayıncılık Sayfa 232 Cevapları
3. Etkinlik
Soru : Sözlüğünüzden “sebze” ve “meyve” kelimelerinin anlamlarını araştırıp öğreniniz. Birer cümlede kullanarak aşağıya yazınız.
Cevap:
Sebze Kelimesi
Sözlük Anlamı :genellikle yeşil olarak çiğ ya da pişirilerek yenilen, kuru olarak da kullanılan bitkiler ya da bunların taneleri, yumruları vb.
Cümlem : Sebze yemeklerine bayılırım.
Meyve Kelimesi
Sözlük Anlamı : 1 . bitkilerde çiçeğin döllenmesinden sonra yumurtalığın gelişmesiyle oluşan ve tohumları taşıyan organ.
2.ağaçların yenilecek türden ürünü.
Cümlem : Meyveler hem çok güzel hem de çok sağlıklıdır.
Soru : Dinlediğiniz metinde hangi sebze ve meyvelerin adları geçiyor? Resimlerinin altına adlarını yazınız.
Cevap:

2. Sınıf Türkçe Kitabı Ada Yayıncılık Sayfa 233 Cevapları
4. Etkinlik
Soru : Domatesler, eve gelinceye kadar neler yaşadılar? Görsellerden de yararlanarak sırasıyla yazınız.
Cevap:
Domatesler önce tarladan koparılıp, pazara getirildiler.
Olgunlaşmayı beklerken çok heyecanlandılar. Daha sonra nereye gittiklerini bilmedikleri için korku dolu anlar yaşadılar. Daha sonra kendileri gibi diğer meyve ve sebze ile tanıştılar. File içerisine girerek eve götürüldüler.
2. Sınıf Türkçe Kitabı Ada Yayıncılık Sayfa 234 Cevapları
5. Etkinlik
Soru : Dinlediğiniz metne, “Kırmızı Domates’in Yolculuğu” başlığından başka hangi başlıklar yazılabilir? Önerilerinizi yazınız.
Cevap: Tarladan Eve Kırmızı Domates
6. Etkinlik
Soru : Çiftçilerin emeği olmasa, işçiler çalışmasa meyve ve sebze üretimi olur muydu?
Cevap:
Hayır olmaz. Meyve ve sebzelerin tohum halinden üretilerek bakımı ve bu hale getirilmesi oldukça zahmetli bir iştir.
İşçiler bu tohumları ekerek , sulayarak, biçerek ve bakımlarını yaparak üretirler. Üretim aşamasında bazen çok zorluklar yaşarlar. Onlara iyi bakıp ürettikten sonra toplayıp kasalara dizer ve bizim almamız için satıcılara getirirler.
Soru : Yediğiniz meyve ve sebzeleri yetiştiren, bize ulaştıran çiftçilere ve tarım işçilerine ne söylemek isterdiniz? Duygu ve düşüncelerinizi yazıp arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:
Yediğiniz meyve ve sebzeleri yetiştiren, bize ulaştıran çiftçilere ve tarım işçilerine teşekkür etmek isterim. Onlar bu kadar emek vermişken bende bunlardan yararlanırken onlara teşekkür etmemek büyük bir saygısızlık olur.
Sağlığımız için muhakkak meyve ve sebze tüketmeliyiz. Meyve ve sebzeleri tüketirken meyve sebzeler arasında ayrım yapmamalı her birinde mevsimine göre tüketmeliyiz. Özellikle biz çocukların meyve ve sebzeleri bolca tüketilmesi sağlık açısından ve vücudumuza vitamin alması açısından oldukça önemli olduğunu belirtmek isteriz. Meyve ve sebzeler genellikle manavlarda marketlerde ve pazarlarda satılmaktadır. Meyve ve sebzeler seçildiği zaman temiz çürük olmaması mevsimine göre yetişiyor olması ayrıca çok büyük ya da çok büyük olmaması dikkat etmemiz gereken hususlar arasında yer alıyor.
Domates yemeklerin olmazsa olmazıdır. Özellikle yaz günlerinde bolca domatesli yemekleri Türk insanları tercih eder. Domates sulu olması hem yemeğe renk vermesi hem tadıyla oldukça sevilen bir sebzedir. Ayrıca kuşlarımızın vazgeçilmez yemeklerinden olan konser velilerimizi domatesle yapmaktayız. Kışın domates salça larımızı domates ten yaparak elde ederiz. Türkülerde dolmalarda soteler de ve birçok yemekte Ayrıca salatalarda domatesi kullanırız. Ayrıca ülkemizin birçok yerinde biber domates patlıcan gibi sebzeler kurutularak kışa yemek için saklanır.
Özellikle yaz aylarında çok fazla yemeklerde kullandığımız ve kahvaltılarda yemiş olduğum bu soslarını yaptığımız turşularını yaptığımız domatesi hepimiz çok severiz yaz aylarında türlülere menemene veya kahvaltıda doğrayarak çok severek girmiş olduğumuz domatesin genellikle yazın sıcak havalarda çıktığını çok fazla görürüz domatesin aslında bir meyve olduğunu her zaman bilgilerde yer aldığını görebiliriz domates elbette ki sıcak yaz günlerinde verimli topraklarda yetişerek büyür ve soframıza gelir domates çok kıymetli bir bitkidir bu sebepten dolayı domatesin ne kadar vitaminli ve ne kadar güzel bir şekilde yetiştirildiğini öğrenmeliyiz.
Yemiş olduğumuz meyve sebzelerin çiftçilerin yetiştirmiş olduğunu bilmeliyiz çiftçiler de çok emekten geçirerek bu meyve ve sebzeleri soframıza getirene kadar çaba harcarlar örneğin yemiş olduğumuz domates salatalık meyve sebzeler bitkiler bakliyatlar hepsi çiftçilerin emekleri ile meydana gelmektedir çiftçiler her zaman özveriyle ve övmekle beslemiş olduğu ve büyütmüş olduğu bu gibi besinleri yiyecekleri günümüze kadar soframıza aktararak birçok emek ve çaba harcadıklarını alın teri ile bu gibi işleri yaptıklarını söyleyebiliriz