3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80 Cevapları Anka Yayınevi
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Katı, Sıvı, Gaz Metni Cevapları Sayfa 77, 78, 79, 80
Katı, Sıvı, Gaz Metni Cevapları
3. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Anka Kuşu Sayfa 77-78-79-80
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
• Çevremizdeki maddelerin katı, sıvı ve gaz hâllerine örnekler bulalım.
Cevap:
Katı : Taşdemir tahta altın Gümüş kaya tuğla silgi kaşık çatal kitap masa televizyon kalem tabak fırça dolap tablo pencere cam plastik lastik sehpa tebeşir Mermer tablette bardak
Sıvı : Soda gazoz kola meyve suyu süt zeytinyağı cıva benzin mazot
Gaz : Oksijen azot karbondioksit helyum hava kokuları parfümler sprey LPG buhar
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 78 Cevapları
Soru : Daha önce buzun suya ya da suyun buza dönüştüğünü gördünüz mü?
Cevap:
Daha önce buzun suya suyunda bursa dönüştüğünü gördüm suyun 3 halinden iki tanesidir. Su doğada katı sıvı ve gaz halinde bulunabilmektedir. Suyu en fazla sıvı halde doğada bulunabilirsiniz. Su sıvı bir madde olduğu için koyulduğu her kabın şeklini alabilir.
Sıvı haldeki suyu sıfırın altına düşürdüğümüz takdirde donarak buz haline gelir. Bu da suyun katı hale dönmüş şeklidir. Evimizdeki buzdolaplarının buzluk kısımlarında küp şeklindeki buz katlarına sıvı haldeki suyu doldurarak buzdolabına koyarsak bir süre sonra aldığımızda buz haline geldiğini görürsünüz veya buz halindeki katı haldeki suyu buzdolabından çıkararak dışarı bıraktığımızda buzların yavaş yavaş eriyerek kap içerisinde su biriktiği ne görürsünüz.
Bu da suyun sıvı hale dönüştüğünün göstergesidir. Doğada ise soğuk kış günlerinde sıfırın altına düştüğü zamanlarda su kar olarak veya sabahları don olayı sonucu buz olarak görebilirsiniz. Suyun üç hali ise su buharıdır bunu da kaynayan bir katıltan çıkan buharda görebilirsiniz su 90 derecede kaynar ve de hal değişimi gerçekleştirerek gaz hale dönüşür.
Soru : Peki, evde yemek pişerken tencereden yükselen buharı fark ettiniz mi?
Cevap:
Anneniz evde yemek pişirirken tencereden yükselen buharları görür. Bu baharların yükselmesinin sebebi suyun bir hali olan gaz haline dönüşmesidir.
Sıvı haldeki su ısı ile birlikte kaynama noktası olan 90 derecenin üzerine çıktığı takdirde buharlaşmaya başlayarak gaz haline dönüşür. Bunu gözümüzde annemiz yemek pişirirken kolaylıklar gözlemleyebiliriz. Gaz haline dönüşmüş su buharının önüne soğuk bir tabaka koyduğumuzda ise yeniden sıvı hale dönüşür anneniz yemek yaparken tencerenin kapağını açtığında kapağın altında su damlacıkları olduğunu görürsünüz. Bu da buharlaşan suyun soğuk tabaka ile karşılaştığı için yeniden suya dönüşmesinden kaynaklanır.
3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 80 Cevapları
Etkinlik
Soru : Aşağıdaki resimlerde verilen maddeleri katı, sıvı ve gaz olarak ayırt edip alttaki tablolara yazalım.
Cevap:

Senin sayende herşey çok güzel KRAL 🙂
3 sınıf hayat bilgisi Ankara yayıncılık ders kitabında yer alan bu ödevimde çevremde görmüş olduğum maddelerin katı sıvı gaz oluşlarının sertlik yumuşak ve esneklik gibi birçok kavramlarını ve özelliklerini öğrenerek defterime geçirdiğim bu ödevimi başarılı bir şekilde bitirdim o ödevinde olduğu gibi bütün ders kitaplarımda bulunan ödevlerimi yapmak için her zaman Forum sayfa sitesini ziyaret ediyorum bu sayfadaki bilgi ve cevapları çok güzel bilgiler dinliyorum bu bilgiler sayesinde çok başarılı bir öğrenci oldum 3 sınıfta çok yüksek not alıyorum 3 sınıfta tüm ders kitaplarını buraya bakarak yapıyorum 3 sınıf zaten başarılarımı bu sayfaya borçluyum.