3. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 160-161 Cevapları MEB Yayınları
3. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Meyve ve Sebzeler Nasıl Yetişir? Etkinlik Cevapları Sayfa 160, 161
Meyve ve Sebzeler Nasıl Yetişir? Etkinlik Soruları ve Cevapları
3. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı
Soru : Yaşadığınız yerde en çok hangi meyve ve sebze yetiştirilir?
Cevap : Yaşadığım yer ülkenin sıcak yerlerinden olan Akdeniz iklimi görülen seracılığın yapıldığı yer olduğu için bir çok ürün yetiştirilmektedir. Bu ürünler başlıca kavun karpuz çilek vişne erik üzüm incir badem mandalina muz domates biber patlıcan salatalık fasulye ıspanak zeytin vede mevsim dışında seralar sayesinde daha birçok ürün bölgeden üretilip Türkiye ye dağıtımı yapılır. Ayrıca Türkiye’nin tek muz yetiştirilen yeri burasıdır.
Soru : Yaşadığınız çevrede yetişen meyve ve sebzelerin yetişme koşullarını araştırınız.
Cevap : Marmara Bölgesi’nde kışları Sert veya Karlı olan yazları ise kurak olan bu iklimde ayçiçeği arpa mercimek gibi elma portakal domates salatalık gibi ürünler yetiştiği kabul edilir.
Marmara Bölgesi’nde yetiştirilecek olan meyve ve sebzeler kışın soğuğa dayanıklı yazın işte sıcaklığa dayanıklı olan bitkiler olması gerekir.
3. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı
Etkinlik Zamanı
Soru : Aşağıdaki meyve ve sebzelerin yetişme koşullarını yanlarındaki boşluklara yazınız.
Muz : Ilıman bir iklim istemektedir. Yıl boyunca ortalama 25-27 derece arası sıcaklık ve yaz yağmurlarına ihtiyacı vardır. Muz suyu seven bir meyvedir.
Soğan : Yetişme döneminde 13 derece sıcaklık ve suya ihtiyaç duyar. Gelişme döneminde 21 derece ve kurak bir sıcaklık talep etmektedir.
İncir : İncir yazlar sıcak ve kurak, kışları ise ılıman bir havaya ihtiyacı vardır. Kışları suyu sever, ancak yazları suyu sevmez.
Domates : Soğuk bir havayı sevmez. Yazları sıcak kurak havaları ve suyu çok seven bir sebzedir.
Yaşadığım yerde zeytin mandalina portakal yenidünya gibi meyveler yetişmektedir bunlar çoğunlukla neredeyse bir sürü tarlası olan meyve ve sebzelerdir ama diğer meyve ve sebzelerin de ticareti yapılmaktadır yetiştirilmektedir
Tükettiğimiz meyve ve sebzelerin nasıl yetiştiğini merak mı ediyorsunuz. Çiftçilerin onlara nasıl özenle büyüklüğünü düşünebiliriz. Çiftçiler tarlalarlari biçtikten sonra tohum halinde onları eker sular yetiştirir ve soframıza kadar getirir. Çiftçinin verdiği emekler çok daha fazladır. Bu yüzden kullandığımız meyve ve sebzeleri gereğinden fazla tüketmemeliyiz. Yalnız ihtiyacımız kadar almalıyız.
Yetiştirilen meyve ve sebzelerin bir geçmişi olduğunu bilmeliyiz. Çiftçiler onları özenle ve emekle yetiştiriyorlar. Bu yüzden ihtiyacımız olan meyve sebzeleri almalı gereğinden fazlasını israf etmemeliyiz. Bu değerlendirme sorularıyla birçok soruyu öğrenebildin.
Domates ülkemizin hemen hemen her yöresinde yetişen ve ılık havalararı seven bir bitkidir . Domates tohunları mart ayı sonlarında toprağa ekilir .Fidanlar çıkana kadar ara ara sulanır.
Fideler 4-5 yaprağa ulaşınca tarladan zedelenmeden sökülüp. asıl yerline (tarlaya) dikilir dikme išleminden hemen sonra fideler sulanır Domates fideleri, meyveleri görünmeden önce 3_4 günde bir sulanır meyveler görününceye kadar birkaç kere çapalanır.Çapalama işleminde,fideler boğazlarına doğru toprak ile doldurulur.Domates fidelerin,iyi gelişmesini için gübrelenir ve böceklere karşı ilaçlar. Kızarıp olgunlaşan domatesler toplanır.sabırla bekleyin domatesler yıkanıp doğranarak mis gibi kokusuyla sofralsrımızı süsler. Menemen olur,makarınaya sos olur, bazen kurtulur.