4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 16-17-18 Cevapları Semih Ofset Yayınları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Trafik İşaret Levhalarının Önemi Metni Cevapları Sayfa 16, 17, 18
Trafik İşaret Levhalarının Önemi Metni Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 16-17-18 Cevapları
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 16 Cevapları
Soru : Yakın çevrenizde bulunan trafik işaret levhalarına örnekler veriniz.
Cevap :
Oturdum yakın çevremde Trafik levhalarını gözlemlediğim zaman yaya geçti levhası okul geçidi levhası park yapılmaz levhası çıkmaz sokak levhası ters yön levhası yol çalışması levhası dur levhası gözüme çarpmaktadır.
Soru : Aşağıdaki örneklerden yararlanarak trafik işaret levhalarının benzer ve farklı yönlerini anlatınız.

Cevap :
Levhalar incelediğimiz zaman levhaların etrafında kırmızı renkler kullanılmışsa bu trafikte hareket halindeki araçların bu noktalara geldiği zaman durması gerektiğini bildirmektedir.
Tüm levhalar yayalara veya araçlara uyarı özelliği taşımaktadır. Bazı levhalar araçları o alana getirmezken bazı levhalar ise yayaların o karayolunun kullanamayacağını ikaz etmektedir.
4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Semih Ofset Yayınları Sayfa 18 Cevapları
Soru : Aşağıdaki resimleri inceleyerek trafik işaret levhalarına zarar verilmesinin nelere sebep olabileceğini anlatınız.

Cevap :
Karayollarında bulunan trafik levhaları yıpratılması kırılması veya ortadan kaldırılması durumunda trafikte bulunan yaya ve araçların kuralları ihlal etmesi ne sebep olurlar.
Bunun sonucunda trafik kazaları oluşmasına zemin hazırlamış olurlar trafik levhaları trafiğin doğru şekilde akmasını insanların güvende olması için yapılmış uyarıcı veya ikaz edici levhalardır.
Soru : Trafik işaret levhalarına verilen zararın ülke ekonomisine verdiği zararı anlatan bir sunu hazırlayınız.
Cevap :
Trafik işaret levhalarına zarar verdiğimiz zaman sadece levhaya zarar vermiş olmayız. Levhanın belli bir maliyeti olduğu gibi levhanın uyardığı trafikte bulunan yaya ve araçlara da zarar vermiş oluruz.
Bunun sonucunda insanların maddi kayıpları oluştuğu gibi can kayıpları da oluşabilmektedir. Karayollarında bulunan banketler ışıklı ışıklandırmalar ve de yola zarar vermiş oluruz. Bu da ülkemizin ekonomisine zarar olarak eklenmiş olur.
DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
1. Trafik işaret levhaları nasıl sınıflandırılır?
Cevap :
Trafikteki işaret levhaları şunlardır :
- Tehlike uyarı işaret levhaları
- Trafik tanzim işaret levhaları
- Trafik bilgi işaret levhaları
- Duraklama ve park etme işaretleri levhaları
- Erişme kontrollü karayolu işaret levhaları
2. Trafik işaret levhalarının korunması için neler yapılabilir? Anlatınız.
Cevap :
Trafik işaret levhalarının korunması için öncelikle insanların levhaların önemini anlamaları gerekmektedir. Trafik levhalarının olmadığı takdirde nelerin olabileceği anlatılmalı kişiler bilinçli birey haline getirilmelidir.
Trafik levhalarına zarar veren kişiler cezalandırılmalı trafik işaret levhalarını izleyen kameraların çoğaltılması gerekmekte ve de işaretli levhaların doğal koşullarda daha az ip yanması için hava şartlarına uygun şekilde yapılmış olması gerekmektedir.
SONRAKİ KONUYA HAZIRLIK
Soru : Bir yaya olarak, uyduğunuz trafik kurallarını maddeler hâlinde yazınız.
Cevap :
Bir yaya olarak, uyduğunuz trafik kurallarını maddeler hâlinde şunlardır ;
- Bir yaya olarak üst ve alt geçitleri kullanırım
- Yaya geçitlerine veya okul geçitlerine kullanırım
- Trafikte bulunan ışık ve levhaları uyarım
- Işığın bulunmadığı yerlerde karşıdan karşıya geçerken önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak kontrollü şekilde karşıdan karşıya geçerim.
- Duran bir aracın önünden veya arkasından geçmemeye dikkat ederim.
Çevremizde gördüğümüz trafik levhalarını örnek vermek istersek okul geçidi levhası yaya geçidi levhası alt ve üst geçit levhası Ayrıca hastane levhası lokanta levhası gibi örnekleri verebilirim. Trafikte bulunan levhalar şoförleri ve yayaları bilgilendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu gibi levhaları uyarak ve dikkat ederek trafikte rahat bir şekilde ve gidebileceğimiz yere rahat ulaşım şekilde sağlayabiliriz.