4. Sınıf Trafik Güvenliği

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 42-43-44 Cevapları MEB Yayınları

Göster

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Kurallarla Yolculuk Cevapları Sayfa 42, 43, 44


Kurallarla Yolculuk Cevapları


4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları


Soru : Yolcuların hatalı davranışlarının trafik güvenliğini nasıl etkileyebileceğini tartışınız.


Cevap : Yolcuların hatalı davranışlarının trafik güvenliğini nasıl etkileyebileceğini tartışınız.
Trafik araçların ve insanların bir arada uyum içerisinde ilerlediği bir sistemdir. Trafikte dikkat etmezseniz canınızdan, malınızdan olabilirsiniz. Bunun için trafik kurallarına uyumalı vede dikkat etmemiz gereken kuralları uygulamamız gerekir.
Yolcu olarak trafik içinde olmamız bizimde uyumamız gereken kurallar olduğunu bilmemiz gerekir.
Bir otobüste veya minibüste yolculuk yaparken ayakta durmamız anı fren durumunda bizim düşmemize sebebiyet verebilir. Yolculuk sırasında eğer şoförle konuşursak şoförün dikkatini dağıtır ve kazaya sebebiyet verebiliriz.
Yolculuk sırasında araç durmadan araçtan inmeye kalkarsak yere düşebilir, arkadan gelen araç bize çarpabilir veya aracın altında kalabiliriz. Yolculuk sırasında oturduğumuz yerden kalmamalı aracın durmasını beklemeliyiz.


Soru : Aşağıda verilen görsellerde toplu taşıma araçlarına binmek için yolcular ne yapıyor? Açıklayınız.


4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 42-43-44 Cevapları MEB Yayınları
“4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 42-43-44. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Cevap : Görselde yer alan yolcular sıralı bir şekilde toplu taşıma araçlarına binmektedir.


4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları


Soru : Aşağıdaki görselde gördüklerinizi anlatınız.


4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 42-43-44 Cevapları MEB Yayınları
“4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 42-43-44. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Cevap : Yolcular ön kapıdan toplu taşıma araçlarına binmektedir. Araçtan inmek isteyen kişiler arka kapından inmektedir. Özel gereksimli kişiler rampa yardımıyla toplu taşı aracından inmektedir.


Soru : Toplu taşıma aracına ön kapıdan binilip arka kapıdan veya varsa orta kapıdan inilmesinin sebebini açıklayınız. Bu kurala uyulmaması hâlinde ne gibi olumsuzluklar yaşanabilir? Tartışınız.


Cevap : Toplu taşıma aracına ön kapıdan binilip arka kapıdan veya varsa orta kapıdan inilmesinin sebebini açıklayınız. Bu kurala uyulmaması hâlinde ne gibi olumsuzluklar yaşanabilir? Tartışınız.
Günlük hayatta toplu taşıma araçlarından genellikle binecek insanların ön kapıdan araç içerisine girmeleri onların hızlı bir şekilde araç ve trafik güvenliğini riske atmadan otobüse binmelerini sağlama için vardır.
Aynı şekilde inecek yolcuların ön kapıdan inmemeleri binecek insanları rahatsız etmemeleri arka kapıdan ayrılmaları yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçerek trafiğin hızlı bir şekilde seyretmesini sağlayacaktır.
Sonuç olarak toplu taşıma aracının ön kapıdan binilmesi arka kapıdan inmesi varsa ortak kapıdan inilmesi trafik seyrini hızlı bir şekilde ilerlemesi yaşanabilecek kazaların önüne geçilmesi trafik de var olan güvenliğinin arttırılması amacıyla çok büyük bir öneme sahiptir.


Soru : Aynı kapıdan binilen ve inilen toplu taşıma araçlarında, taşıttan inen yolculara öncelik verilmesinin sebebini tartışınız.


Cevap : Aynı kapıdan binilen ve inilen toplu taşıma araçlarında, taşıttan inen yolculara öncelik verilmesinin sebebini tartışınız.
Aynı kapıdan binilen ve inilen toplu taşıma araçlarında taşıttan İnan yolculara öncelik verilmesinin temel sebebi hızlı bir şekilde bunların otobüsü terk ederek gelen yolculara yer açılması ve trafik seyrinin hızlı bir şekilde ilerlemesi amaçlanmaktadır.
Ayrıca aynı kapıdan binilen ve inilen toplu taşıma araçlarında İnan yolculuğa yol verilmesinin temel sebebi otobüse biniş ve inişlerde yaşanabilecek kazaların önüne geçmek ve arkadan gelen araçların güvenli bir şekilde trafiğe devam etmesi amaçlanır.


4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları


Soru : Yandaki görselden yararlanarak toplu taşıma araçlarında; özel durumu olanlara karşı duyarlı davranılmış mı? Açıklayınız.


Cevap : Evet davranılmış. Çünkü toplu taşıma araçlarında halime olan, yaşlı olanlara, özel gereksimli insanlara yer vermemiz duyarlı bir davranıştır.


Soru : Aşağıdaki resmi inceleyerek toplu taşıma araçlarının kirletilip yıpratılmasının sebeplerini ve sonuçlarını tartışınız.


4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 42-43-44 Cevapları MEB Yayınları
“4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 42-43-44. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Cevap : Toplu taşıma araçlarının kirletilip yıpratılmasının sebeplerini ve sonuçlarını tartışınız.
Toplu taşıma araçlarını kirletilmesi ve yıpratılmasının temel sebebi insanların bilinçsiz bir şekilde Toplu taşıma araçlarını kullanması veya kesici aletlerle Toplu taşıma araçlarını kesmeleri zarar vermeleri olarak gösterilebilir.
Toplu taşıma araçlarının kirletip yıpratılmasının sonuçlarını Örnek vermek gerekirse zarar gören yerlerde insanlara cisimler batması sonucunda çeşitli yaralanmalara neden olacağı gibi insanların burada biriken mikropları vücutlarına geçmesi sonucunda da birçok hastalığa maruz kalacakları örnek olarak gösterilmesi doğru olacaktır.


1. Toplu taşıma araçlarına binerken uyulması gereken kuralları açıklayınız.


Cevap : Toplu taşıma araçlarına binerken uyulması gereken kuralları açıklayınız.
Toplu taşıma araçları günlük hayatımızda kullandığımız, insanların okula, işe gitmek için kullandıkları taşıma araçlardır. Bu araçlar kolay hızlı ve ucuz ulaşım şekli olduğu için tercih edilir. Minibüs, otobüs, tramway, metro gibi toplu ulaşım araçları yolcular tarafından tercih edilir. Toplu taşıma araçlarını kullanırken uyumamız gereken bazı kurallar vardır:

  • Araçlara ön kapıdan binilir.
  • Bu araçlara binerken herkes sırasını bekleyerek tek tek biner.
  • Bu araçlara binmeden önce ücreti veya kartı varsa hazırlanır ve binmeden önce ödemesi yapılmış olur.
  • Toplu taşıma araçlarına binerken dikkatli olunur. Herhangi bir kazaya sebebiyet verilmemelidir.
  • Bu araçlara binerken sırayı aksatmamak, dikkatli bir  şekilde yavaş hareket etmeden güvenli bir şekilde binilir.
  • Araçlardan inerken arka kapı kullanılır. İneceğini  durağa gelmeden bir durak önce dur butonuna basarak şoför ikaz edilir.

2. Toplu taşıma araçları ile yolculuk yaparken hamile, engelli, yaşlı vb. özel durumu olanlara nasıl davranılmalıdır?


Cevap : Toplu taşıma araçları ile yolculuk yaparken hamile, engelli, yaşlı vb. özel durumu olanlara nasıl davranılmalıdır?
Toplu taşıma araçları ile yolculuk yaparken bazı yolculara öncelik verilir. Bu yolcular, hasta ve yaşlılar, çocuklu ve gebe kadınlar, engelli ve özel durumu olan kişiler içindir. Birçok toplu taşıma aracında hasta ve yaşlılar için özel bölüm ve yerler ayrılmıştır.
Gebe ve çocuklu kadınlar, engelli ve özel durumu olanlar için birçok toplu taşıma aracında   özel bölümler bulunur. Bu insanlar için inerken ve binerken öncelikler verilmelidir. Boş yer ayarlanması, boş koltuk önceliği verilmelidir. Engelli yolculara yardım edilmelidir.


3. Toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların sorumlulukları nelerdir? Anlatınız.


Cevap : Toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların sorumlulukları nelerdir? Anlatınız.
Toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların sorumlulukları maddeler halinde şunlardır ;

  • Toplu taşımaya kapısının ön kısmından yenilmelidir.
  • Toplu taşımaya inerken arka kapıdan inmeliyiz.
  • Toplu taşıma içerisinde yiyecek ve içecek tercih etmemeliyiz.
  • Toplu taşıma içerisinde yüksek sesle konuşmamalıyız.
  • Konuşmalarımızda argo içerikli kelimeleri dikkatli seçmeliyiz.
  • Toplu taşıma içerisinde ayakta yolculuk yapmamalıyız.
  • Toplu taşıma araçlarında yaşlılara hamilelere ve Özel gereksinimli insanlara yer vermeliyiz.
  • Toplu taşıma araçlarında binerken ücretimiz vermeliyiz.
  • Toplu taşıma araçlarında insanlara sevgi ve saygı içerisinde seyahat etmeliyiz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Toplu taşıma araçlarını kullanan insanların birçok sorumluluğu vardır bu sorunların başında insanları araç içerisinde en uygun şekilde seyahat etmeleri hedeflenmektedir Toplu taşıma araçlarını kullanan insanlar toplu taşıma içerisinde sessiz bir şekilde seyahat etmeleri yeme içme gibi kokulu yiyecekleri yememeleri ve yanlarında taşı mamaları yaşlılara hamilelere ve özel gereksinimli kişilere yer vermeleri araç içerisinde argo kelimeler kullanmamaları toplu taşıma aracı kullanan insanların görevleri ve sorumlulukları arasında yer aldığını ifade etmek doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.