4. Sınıf Trafik Güvenliği

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Hafif Yaralanmalarda İlk Yardım Cevapları Sayfa 70, 71


Hafif Yaralanmalarda İlk Yardım Cevapları


4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları


Soru : İlk yardım uygulamalarında, öncelikli amacın ne olması gerektiğini araştırınız.


Cevap : İlk yardım uygulamalarında, öncelikli amacın ne olması gerektiğini araştırınız.
İlk yardım uygulamalarında, öncelikli amaç ; hastanın canını ve sağlığını korumaktır. Öncelikle hastanın bilincinin ve nefesi gibi yaşam fonksiyonlarının kontrol edilmesi bu sebepledir. Daha sonra kanayan ağır yaralara müdahale edilerek daha fazla kanaması veya enfeksiyon kapması önlenmeye çalışılır.
Bu sayede hasta hastaneye götürülene kadar güven içerisinde kalmış olur. Kanama kaybından ölmemesi için kanamalar durdurulur, kırıklar varsa kırıklar belirli sağlam aletlerin içerisine takılarak daha kötü olması engellenir. Bunun için ilk yardım uygulaması çok önemlidir. Yaralı olan kimsenin ilk müdahalesi yapılarak tedavi yerine götürülmesi hayati değerdedir.


Soru : Aşağıdaki görselleri oluş sırasına göre numaralandırınız.


Cevap :

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları MEB Yayınları
“4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 70-71. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Soru : Yaralanma bölgesinin yıkandıktan sonra neden kurulanması gerektiğini araştırınız.


Cevap : Yaralanma bölgesinin yıkandıktan sonra neden kurulanması gerektiğini araştırınız.
Yara tespit edildikten sonra hızla temizleme işlemi yapılır. Bu işlemden sonra yaranın kurutulması da önemlidir. Kurulama ile yaranın neminin tamamen alınması lazımdır. Bu sayede yara enfeksiyon gibi durumlardan korunmuş olur. Ayrıca yarada mantar gibi durumların engellenmesi de buna bağlıdır. Çünkü bu tür durumlar yaranın nemli kaldığı zamanlar daha hızlı gelişir. Bunun için ilk yardım yapacak olan kişi yarayı yıkar ve kurutur. Daha sonra yara sargı bezlerine sarılabilir. Bu sayede korunmuş bir şekilde hastaneye tedavi için götürülmüş olur.


4. Sınıf Trafik Güvenliği MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları


Soru : Aşağıdaki broşürü inceleyerek solunum yolunun açık tutulmasının önemini tartışınız.


Solunum hayati bir fonksiyondur. Vücut için gerekli oksijen solunan havadan alınır. Solunumun durması veya solunum yolunun tıkanması hâlinde:

  • Solunumun 1 dakika durması hâlinde kalp atışında düzensizlik oluşmaya başlar.
  • Solunumun 1-4 dakika durması hâlinde kalp atışı durur ve beyinde hasar oluşma eğilimi başlar.
  • Solunumun 4-6 dakika durması hâlinde beyinde hasar oluşur.
  • Solunumun 6-10 dakika durması hâlinde beyinde ağır hasar oluşur. Süre 10 dakikanın da üzerine çıkarsa beyinde kalıcı hasar oluşur.

Cevap : Solunum yolunun açık tutulmasının önemini tartışınız.
İlk yardım sürerken solunum yollarının açık olması lazımdır. Solunum yolları insanın nefes aldığı yerdir. İnsanların hayatta kalması içinde nefes alması lazımdır. Solunum yollarını açık tutmak can kaybı olmadan hastanın hastaneye götürülmesini sağlayacaktır. Bunun için ilk yardım müdahalesi yaparken kişiler ilk önce hasta / yaralının solunum yolunun açık olup olmadığına ve nefes alıp almadığına bakar. Yaralanma anında kişinin dili boğazına kaçabilir veya ağzında veya başka bir yerde olan bir madde ağzına girmiş olabilir. Bunların çıkarılması nefes almasını sağlayacaktır.


1. Yaralanmaların, hafif yaralanma olup olmadığına karar verebilmek neden önemlidir?


Cevap : Yaralanmaların, hafif yaralanma olup olmadığına karar verebilmek neden önemlidir?
Bazı yaralanmalar iç organlara zarar verebilir , iç kanama gibi durumlara  sebep olabilir. Kırıkların bazıları ise hemen anlaşılamayabilir. İşin daha kötü duruma gitmemesi ve hemen müdahale edilerek daha kötü durumlardan korunmak için yaralanma anında sağlıklı düşünmek ve akıllıca karar vermek lazımdır. Yaralanmaların, hafif yaralanma olup olmadığına karar verebilmek işte bu yüzden önemlidir. Bazen hayati risk taşıyabilir. Bazende yaranın ilk müdahale ile daha kolay şekilde atlatılması varken daha kötü hale gelebilir.


2. Hafif yaralanmalarda yapılan ilk yardım uygulamalarını anlatınız.


Cevap : Hafif yaralanmalarda yapılan ilk yardım uygulamalarını anlatınız.
Hafif yaralanmalarda kişinin kendisi veya çevresindeki kişilerin yardımı ile ilk yardım yapılabilir. İlla bir uzmanın veya ilk yardım eğitimi bilen kişilerin olmasına gerek yoktur.  Yaranın durumuna göre ilk yardım şekli değişecektir.
Yara çarpma gibi durumlardan meydana gelen yara  ise, şişmenin önlenmesi için buz uygulaması gibi soğuk uygulamalar yapılabilir. Buz bez gibi birşeyin içine konarak yaraya konur. Eğer sıyrık gibi yaralanmalar varsa yara bandı takılabilir yada enfeksiyon kapması mümkün olan yaralar varsa tentürdiyot gibi maddelerle yaranın temizlenmesi sağlanabilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Hafif yaralanmalarda ilk olarak yaralı olan kısmının iyi bir şekilde suyla temizlenmesi ve kurulanması ile beraber gerekli müdahalenin pansumanla yapılması ile beraber sargı beziyle sarılması veya yara bandının konulması gerekmektedir.
    Hafif yaralanmalarda gerekli müdahalenin önemsenmemesi sonucunda Yaralarım mikrop kapması ile beraber insanlar çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalarak hastalanabilir Hatta hayatını kaybedebilir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.