4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 196-197-198-199 Cevapları MEB Yayınları
4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları Sayfa 196, 197, 198, 199
6. Tema Milli Kültürümüz Tema Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları
4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 196 Soruları ve Cevapları
BAYRAK VE VATAN SEVGİSİ
Geleneklerimizde vatan ve bayrak büyük bir sevgiyle kucaklanır. Her millî bayramda evlerin balkonlarından, pencerelerinden bayrağımız dalgalandırılır. Askerlik görevini yapacak gençlerimiz davullarla, zurnalarla bayraklara sarılarak geçirilir. Vatan uğruna can feda, diyerek uğurlar analar evlatlarını. Vatan için savaşa gönderdiği evladına kına yakacak kadar yüreklidir analarımız. Vatanı uğruna şehit olanların tabutu bayrakla sarılır. Bayrak asla ve asla yere konulmaz, ayakaltına alınmaz. Birçok ülke, bayraklarından kıyafetler, eşyalar yaparlar. Bizde öyle büyük bir vatan ve bayrak sevgisi vardır ki onu ne olursa olsun alçaltmak, yere indirmek istemeyiz.” Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!” duygusuyla bakarız, bu aşkla coşarız. Düğünlerimizde yöresel halk oyunları oynanır. Folklor gösterileri yapılır. Bu en mutlu günde vatana millete hayırlı evlatlar getirme dualarıyla evlenenler uğurlanır. Ülkemizin neresinde olursa olsun bir afet meydana geldiğinde her fikirden ve her yaşam tarzından insan birlik olur. Elindekileri, biriktirdiklerini konvoylarla zor durumdaki vatandaşına gönderir. Bu içinde bulunan vatan, millet sevgisindendir. Bir ülkeyi ayakta tutan ve ilerleten vatan sevgisidir. Bunun en büyük örneği ülkemizde gösterilir.
Esma BUDAK
4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 197 Soruları ve Cevapları
(1, 2, 3, 4, 5 ve 6. soruları metne göre cevaplayınız.
1. Ülkemizde bayrak sevgisini gösteren örnekler nelerdir?
Cevap : Millî bayramda evlerin balkonlarından, pencerelerinden bayrağımızın dalgalanması bayrak sevgimize örnektir.
2. Geleneklerimize göre gençler nasıl askere gönderilir?
Cevap : Kına yakılıp, davul zurna eşliğinde gönderilir.
3. Düğünlerimizde neler yapılır?
Cevap : Düğünlerimizde yöresel halk oyunları oynanır. Folklor gösterileri yapılır. Bu en mutlu günde vatana millete hayırlı evlatlar getirme dualarıyla evlenenler uğurlanır.
4. Bir ülkeyi ayakta tutan ve ilerleten nedir?
Cevap : Bir ülkeyi ayakta tutan ve ilerleten vatan sevgisidir.
5. Bayrağımıza hangi duyguyla bakarız ve nasıl değer veririz?
Cevap : “Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!” duygusuyla bakarız ve onu hep yukarıda tutarız.
6. Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.
Metnin konusu : Bayrak ve vatan sevgisidir.
Metnin ana fikri : Bayrağımız ve vatanımız bizim en önemli iki değerimizdir.
4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 198 Soruları ve Cevapları
7. Cümleleri romen rakamlarıyla oluş sırasına göre sıralayınız.

8. Atasözlerini anlamlarıyla eşleştiriniz.
1. Danışan dağı aşmış, danışmayan düz yolda şaşmış.
2. Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
3. Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun.
4. Birlikten kuvvet doğar.
5. İyilik eden iyilik bulur.
6. Bin ölçüp bir biçmeli.
- (3) Kişi verim beklediği şeyden istediğini alabilmek için gereken emeklerden kaçınmamalıdır.
- (5) Her şeyin karşılığı mutlaka vardır.
- (4) Bir arada yapılan işlerden hep kazançla çıkılır.
- (2) İnsanlar en küçük şeye bile ihtiyaç duyabilir.
- (1) Bilmediklerimizle ilgili bilen kişilere danışmalıyız.
- (6) Yapılacak bir işin bütün yönleri önceden iyi düşünülmeli.
4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 199 Soruları ve Cevapları
9. Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
• Amacı, milletlerarasında eğitim, bilim, kültür alanlarında işbirliği gerçekleştirmek olan (“) UNESCO (“) dünyanın her yerinde çalışmalarını sürdürüyor (.)
• 233(/) 5 sokakta müze bulunuyor (.)
• Davulcu (“) Düğün başlıyor (!) (“) diye bağırıyordu( . )
• Dünyanın sekizinci harikası (“) Nemrut (“) heykelleri ve kitabeleriyle ziyaretçileri büyülüyor (.)
10. Deyimlere uygun ekler getirerek verilen cümleleri tamamlayınız.

- Bu işi başarmak için canımı dişime takarak çalıştım.
- Doğduğumdan beri baba ocağımdan ayrılmadım.
- Her işimi günü gününe yaparım.
- İşime başlamadan önce bütün önlemleri alır, işimi sağlama bağlarım.
- Esnafın bayram sayesinde işleri açıldı.
4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları ders kitabı 6. Tema cevapları bizler için paylaşmış olduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum Sizler sayesinde Türkçe ders kitabında yer alan 6 tema cevaplarını kolay bir şekilde çözerek ailemle güzel vakit geçirmeye başladım Ayrıca Boş vakitlerimde de kitap okuyorum Bütün arkadaşlarıma tavsiye ederim.
Gelenek ve göreneklerimiz tarihten bugüne kadar gelmiş ve bozulmamış davranış ve yaşam tarzınızı yansıtan ve bizim hayatımıza yön veren ahlaki değerlerimizden bazılarıdır. Gene bir göreneklerimize göre askerler askere gidecekleri zaman yemekler pişirilir ikramlarda bulunur bir düğün gibi eğlenceler yapılarak askeri askere gönderilir. Vatanı ve milleti için seve seve canını vereceğini bilen Türk genci annesinin ve akrabalarının yardımıyla elleri bir kınalık uzunluğu kınalandığını gibi kınalanır. Kına yakmak Bizim gelenek ve göreneklerimizden vazgeçilmezlerin arasındadır. Geçmişten günümüze gelen birçok gelenek ve göreneklerimiz arasında düğünlerimiz sünnet düğünlerimiz bulunmaktadır. Düğünlerde davul zurna eşliğinde ikramlarda bulunarak ve gelinle damada hediyelerde takılarak düğünler yapılır.sünnet düğünlerinde ise tıpkı bir düğün gibi şenlikler yapılır çocuklar sevindirilir sünnet yapmış çocuğa takılar takılır.uzun gelenek ve göreneklerimiz bizim atalarımızdan bu yana kalmış ve bizim korumamız gereken ahlaki değerlerimiz olduğu için onları devam ettirmek için ve önümüzdeki nesillere aktarmaliyiz.onu da bizi bilgilendirdiğiniz ve bilgilerimize bildiği kattığınız için size çok teşekkür ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.
Bayrağımızı ve Vatanımızı canımızdan çok sevmeliyiz