5. Sınıf Matematik Kitabı 280-281-282-283-284-285-286. Sayfa Cevapları Meb Yayınları


Matematik Öğretmeni

İçindekiler

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Zaman Ölçme Cevapları Sayfa 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286


Zaman Ölçme Cevapları


5. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 280 Cevapları

Güneş saatleri, yüzyıllardır zamanı belirlemek için insanlar tarafından kullanılan araçlardır. Güneş saatleri üzerinde çizgilerin bulunduğu bir levha ve bir gölgeleyiciden oluşur. Gölgeleyicinin levha üzerinde yaptığı gölge ile zaman belirlenir. Günümüzde mekanik ve dijital saatler, güneş saatlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Modern hayatın yoğun temposu zamanı daha değerli hâle getirmiş ve zamanı verimli kullanma gereği ortaya çıkmıştır.

Soru : Günde 4 saat televizyon izleyen bir kişi ömrünün yaklaşık kaç gününü televizyon izleyerek geçirmiş olur? Bu kişinin zamanı verimli kullandığı söylenebilir mi? Bu zaman başka şekilde değerlendirilseydi neler yapılabilirdi?


Cevap :

  • Ülkemizde ortalama yaşam süresi 78 yıldır.
  • 78 yıl x 365 gün =  28,470 gün eder.
  •   28,470 gün x 4 saat = 113,880 saat eder.
  • Hayatı boyunca 4.745 gün televizyon izleyerek geçirir.

Hayatında daha iyi bir şekilde kendisini geliştirmesi, farklı kültürleri tanıması ve bu zamanı daha iyi bir şekilde ailesi ile geçirmesi gerekir.


Hayır Mıyız?


1) Aşağıdaki boşlukları doldurunuz.


  • a) 38 ay = 3 yıl 2 ay
  • b) 522 gün = 17 ay 12 gün
  • c) 8 hafta = 56 gün
  • ç) 375 dakika = 6 saat 15 dakika
  • d) 23 ay = 690 gün
  • e) 24 dakika = 1.440 saniye

2) Ankara’dan 09.00’da hareket eden bir otobüs 17.25’te Antalya’da olduğuna göre yolculuk kaç dakika sürmüştür?


Cevap 09:00 – 17:25 = 10:25 dk sürmüştür.


3) Olimpiyatlara hazırlanan bir sporcu her gün antrenman yapmaktadır. Bu sporcu 2 ay boyunca günde 3 saat antrenman yaptığında toplam kaç saat antrenman yapmış olur?


Cevap :

  • 2 ay = 60 gün
  • 60 gün x 3 saat = 180 saat antrenman yapmış olur.

5. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 281 Cevapları

Birlikte Yapalım 1 


Soru : Sizce bozuk musluktan damlayan su 1 haftada kaç litrelik israfa neden olur?


Cevap :

  • 1 hafta 7 gün olduğundan haftada 7 x 4320 = 30 240 damla su israf edilmiş olur.
  • 1 damla = 1 g
  • 30 240 damla = 30.240 g

Soru : Su israfını engellemek için neler yapılabilir?


Cevap :  Yeteri kadar kullanılması, gereksiz sulamaların engellenmesi, gereksiz kullanımı engellenmesi ve insanların su israfı hakkında bilinçlendirilmesi gerekir.


5. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 282 Cevapları

Birlikte Yapalım 2


Soru : Meltem her gün 144 dakika ders çalışsaydı 5 günde toplam kaç saat ders çalışmış olurdu?


Cevap :

  • 5 gün x 144 dk = 720 dk yapar.
  • 720 dk = 12 saat ders çalışmış olurdu.

Soru : Kendi çalışma planınıza göre 1 haftada kaç saat ders çalıştığınızı hesaplayınız.


Cevap : Bu kısmı kendi ders programınıza göre hesaplamanız gerekmektedir.


Soru : 1 gün neden 24 saattir?


Cevap : Dünya kendi etrafında dönüşünü bu süre içerisinde tamamladığı için 24 saattir.


Birlikte Yapalım 3


Soru : Hayriye kaç hafta daha çalışırsa bu firmada 5 yılını doldurmuş olur?


Cevap :

  • 1 yıl 52 haftadır.
  • 5 yıl x 52 = 260 hafta çalışması gerekmektedir.
  • 260 – 216 = 44 hafta daha çalışması gerekmektedir.

5. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 284 Cevapları

Birlikte Yapalım 5


Soru : 29 Ekim 1923’ten günümüze kadar kaç yıl, kaç ay, kaç gün geçmiştir? Bu işlemi zihinden yapmanın bir yolunu öneriniz.


Cevap : 29 10 1923 – 23 05 2021 = 06 05 98 geçmiştir.


Birlikte Yapalım 6


Soru : Nuray 23.50’de uyuyup ertesi sabah 7.20’de uyansaydı ne kadar uyumuş olurdu?


Cevap : 23.50 – 07.20 = 07.30  saat uyumuş olurdu.


5. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 285 Cevapları

Sıra Sizde


1) Aşağıda verilen zaman ölçülerini istenilen birimlere çeviriniz.


  • a) 24 gün = 576 saat // 24 x 24 = 576 saat
  • b) 4380 gün = 12 yıl // 4380 / 365 = 12 yıl
  • c) 1 yıl 3 ay 2 gün = 457 gün // 1 yıl 365 gün + 3 ay 90 gün + 2 gün = 457 gün
  • ç) 5400 saniye = 90 dakika // 5400 saniye / 60 = 90 dakika
  • d) 2 saat 27 dakika = 8820 saniye  // 2 saat x 60 dakika = 120 dakika => 120 + 27 = 147 dakika => 147 x 60 = 8820 saniye
  • e) 936 hafta = 18 yıl //  936 / 52 = 18 yıl 

2) 18 Ağustos 1983 tarihinde doğan bir kişinin 3 Haziran 2017 tarihindeki yaşını gün, ay ve yıl olarak hesaplayınız.


  • 2017 – 1983 = 34 olacaktı.
  • 3 Haziran 18 Ağustos arasında 2 ay 15 gün var.
  • Bu süre yaşından çıarılır. 33 yıl 9 ay 15 gün eder.

3) Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.


  • (D) 2 yılda 24 ay vardır.
  • (Y) 7 hafta 35 gündür. // 7 x 7 = 49 gün
  • (D) 3 saat 27 dakikada 207 dakika vardır.
  • (Y) 5 dakika 500 saniyedir. // 5 x 60 = 300 saniyedir
  • (Y) 5 yıl 3 ayda 1890 gün vardır.  // 5 yıl x 365 = 1825 + 90 = 1915 gün
  • (Y) 3420 saniye 56 dakikadır. // 3420 / 60 =57 dakika

4) Doğum gününüzden bu soruyu cevapladığınız güne kadar kaç yıl, kaç ay, kaç gün geçtiğini hesaplayınız.


  • Doğum günüm 01.03.2007 tarihindeydi
  • Bu gün 01.03.2020   
  • ay ve gün aynı olduğı için 
  • 2020 – 2007 = 13 yıl
  • 13 x 365 = 4745 gündür 

5) Yanda verilen tarihler arasındaki farkı bulma işleminde hata var mıdır? Hata varsa düzeltiniz.


  • 2017    4     13
  • 2003   10    14
  • 14 yıl   6 ay 0 gün
  • Hata var 
  • 13 yıl 5 ay 29 gün 

6) Günde yaklaşık 8 saat uyuyan bir kişi 7 yaşından 70 yaşına kadar yaklaşık kaç gününü uyuyarak geçirmiş olur?


  • Geçen süre = 70 – 7 = 63 yıl
  • 63 x 365 = 22 995 gün
  • Uykuda geçen süre = 8 x 22.995 = 183.960 saat
  • 183960 /24 = 7.665 gün

5. Sınıf Matematik Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 286 Cevapları

7) Bir televizyon kanalında 19.50’de yayınlanmaya başlayan film 22.40’ta bitmiştir. Bu film süresince 3 kez on ikişer dakikalık reklam arası verildiğine göre filmin kaç dakika sürdüğünü bulunuz.


  • 22.40 – 19.50 = 02 : 50’dir
  • 19 : 50 ye 10 dk ekleyin ve = 20 .00 oluyor saat
  • 22 : 40 – 20. 00 : 02.40
  • 10 dk eklemiştim önceden 02 : 40 + 10 = 02 .50 oluyor.
  • 3 tane 12 dk 
  • 12 x 3 = 36 dk
  • 02 : 50 – 00 .36  = 02.14 dk

8) Burcu Amerika’da yaşayan arkadaşı Arda’yı Türkiye saati ile 14.50’de aramıştır. Arda Amerika’da saatin 07.20 olduğunu söylemiş ve Burcu’dan kendisini 10.00’da aramasını istemiştir. Buna göre Burcu’nun Arda’yı Türkiye saati ile kaçta arayacağını bulunuz.


  • Türkiye’de saat 14.50 iken Amerika’da saat 07.20 ise:
  • 14:50-07:20=7:30 yani Amerika Türkiye’den 7.5 saat öndedir.
  • Amerika saati ile 10:00 Türkiye saatiyle 17:30’a denk gelmektedir. Yani Burcu Arda’yı
  • Türkiye saati ile 17:30’da arayacaktır.

9) Yanda Burdur’dan Isparta, Antalya ve Uşak şehirlerine yaklaşık olarak ne kadar sürede gidildiği gösterilmiştir. Burdur’dan bir grup öğrenci Isparta, Antalya, Uşak şehirlerinden birine gezi düzenlemek istemektedir. Gezi için 9.15’te yola çıkıp 17.00’de Burdur’a geri döneceklerine göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.


a) Isparta’ya gezi düzenlenirse saat kaçta Isparta’ya ulaşırlar?

Cevap : 9:15 + 0: 45 = 10:00


b) Antalya’ya gezi düzenlenirse saat kaçta Antalya’dan ayrılmaları gerekir?

Cevap : 17:00 ‘ dan 1 saat 45 dakika çıkarırsak = 17 : 00 – 01 : 45 = En geç 15:25 te çıkmaları gerekmektedir. 


c) Uşak’a gezi düzenlenirse bu şehirde ne kadar kalırlar?

Cevap :

  • 2:25 + 2:25 = 4:50 gidiş dönüş süresi
  • 9:15 + 4:50 = 13:65 = 14:05
  • 17:00 – 14:05 = 2:55 kalırlar

 

Ders Kitabı Sayfa Aramaları:

,,bula papal 1493 kitap cevapları,
Our Score

Ödevini Bulamadıysan ARA

5. Sınıf Matematik Kitabı 280-281-282-283-284-285-286. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

Konusu Hakkında Soru Sormak İster Misiniz ?
Yorum ve Düşüncelerinizin Bizim İçin Ne Kadar Değerli Olduğunu Biliyor Musunuz ? Destek ve Yorumlarınız için Tıklayınız...




Ceren
ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELİNİZE SAĞLIK ♡
FB| BORA BS
Helal admsın açıklama mükemmel
Melody
Teşekkürler efsane cevaplar sizleri seviyoruz...
Güler
Çok güzel cevap??
Merve
Bu matematik dersimizde zamanla ilgili olan ve zamanın nasıl ölçüleceğini öğreten bilgileri ve cevapları var bu bilgileri öğrenmek oldukça önemlidir çünkü günlük hayatımıza zamanla ilgili olan tüp birçok kavramı kavrarınız bu kavramların nasıl yapılacağını öğreniriz zamanla ilgili birçok konuyu güzel bir şekilde kavrarınız Forum sayfası cevaplarını verdiği bilgilerle de ödevinizi hemen yapabilirsiniz bu konuda anlamadığınızı aklınıza takılan bir soru olmayacak her zaman buraya bakarak zamanla ilgili olan problemleri ve işlemleri yapabilirsiniz.
Konuya Bir Cevap Yazın.İsim bölümünü boş bırakabilirsiniz.

Önceki Ders Kitabı Sayfa Cevapları « Bir Sonraki Sayfa Cevapları Konusu »

    • 15 Kayıtlı Üye
    • Son Üye Mine
    error: Content is protected !!