5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 130-131-132 Cevapları

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 130-131-132 Cevapları


Matematik Öğretmeni

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Yüzdelik İfade, Kesir ve Ondalık Gösterimleri Birbirine Dönüştürme Cevapları Sayfa 130, 131, 132


Yüzdelik İfade, Kesir ve Ondalık Gösterimleri Birbirine Dönüştürme Cevapları


5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 130-131-132

Kağan, girdiği bir deneme sınavında 100 sorudan 98’ini doğru olarak cevaplamıştır.

Soru : Kağan’ın doğru cevap sayısını kesir, ondalık gösterim ve yüzde sembolü ile nasıl gösterebileceğinizi söyleyiniz.


Çözüm :

  • Kesir olarak : 98/100
  • Yüzde sembolü : %98

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 131

Etkinlik


Uygulama Basamakları

• Yüzlük kartınızdaki birimkarelerden istediğiniz kadarını boyayınız.
• Boyalı bölgelerin sayısını yüzde sembolü ile gösteriniz.


Çözüm :  65 oranında boyayınız.


• Yüzde sembolü ile gösterdiğiniz sayıyı kesir ve ondalık gösterim biçiminde yazınız.


Çözüm :

  • Kesir olarak : 65/100
  • Yüzde sembolü : %65

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 132

Şimdi Uygulayalım


1. Aşağıdaki ifadeleri kesir ve ondalık gösterim biçiminde yazınız.


Çözüm :

  • a. %5  =   0,05
  • b. %16   =   0,16
  • c. %72   =   0,72
  • ç. %63   =   0,63
    d. %8   =   0,08
  • e. %82   =   0,82
  • f. %50   =   0,50
  • g. %81   =   0,81

2. Aşağıdaki kesirleri ondalık gösterim ve yüzde sembolü ile yazınız.


Çözüm :

  • a. 8/10 =  0,8 = % 80
  •  b. 2/4 =   x 25 = 50/100 = 0,50 = % 50
  • c. 2/5 =   x 20 = 40/100 = 0,4 = %40
  •  ç. 14/20 =   x 5 = 70/100 = 0,70=  %70
  • d. 22/50 =   x 2 = 44/100 = 0,44= %44
  • e. 9/100 = 0,90 = %90
  • f. 27/100 =   0,27 = %27
  • g. 96/100 =  0,96 = %96

3. Aşağıdaki ondalık gösterimleri kesir ve yüzde sembolü ile yazınız.


Çözüm :

  • a. 0,03 = 3/100 = % 3
  • b. 0,51 =  51/100 =  % 51
  • c. 0,49 =  49/100 = % 49
  • ç. 0,84 = 84/100 = % 84

4. Uygulanan bir ankette, 100 kişiye en çok hangi rengi sevdiği soruldu. Toplanan veriler aşağıdaki gibi bir yüzlük tabloda gösterildi:

Yüzlük tabloya göre bu renklerin her birini en çok sevenlerin yüzdelerini bulunuz. Yüzdeleri, kesir ve ondalık gösterim biçiminde yazınız.


Çözüm : 26 ile kırmızılardır. 26/100 olarak kesir, 0,26 ondalık gösterimi, %26 yüzdelik gösterimidir.


5. Bir otomobil, 75 km’lik yolun 45 km’sini gidince mola vermiştir. Otomobilin moladan sonra alacağı yolun tüm yolun kaçta kaçı olduğunu kesir, ondalık gösterim ve yüzde olarak yazınız.


Çözüm :

  • 75 – 45 =30 km kalmıştır.
  • 30/75 = 0,4 oransal olarak kalan yoldur.
  • Kesir olarak : 4/10
  • Ondalık olarak : 0,4
  • Yüzdesel olarak :  %40

6. Alışverişlerinizde aldığınız fişleri inceleyiniz. Aldığınız ürünlerde KDV (katma değer vergisi) oranlarının yüzde kaç olduğunu öğreniniz.

Alışverişlerimizde fiş veya fatura almanın ülke ekonomisine ne gibi katkı sağlayacağını arkadaşlarınızla tartışınız.


Çözüm :

Aldığımız telem ürünlerde % 8 olarak kdv varken, diğer ürünlerde ise % 18 oranında kdv olmaktadır.

Alışverişlerimizde aldığımız fişler kdv oranlarıyla birlik vergi olarak devlet bütçesine gitmektedir. Bu hem gelir kaybını engellemekte, hem de katma değer olarak devletimizin kazancı olmaktadır.

Bu ürünlerden alınan katma değer vergisi bizlerin altyapı, eğitim, sağlık gibi bir çok alanda hizmet olarak geri dönmektedir. İş yerlerinde sürekli olarak fişlerimizi alarak devletin bu kaybı engellenmesi ve tekrar bize dönmesi sağlanmalıdır. Alınan vergiler sonucunda devletimiz güçlenerek sağlam bir ekonomiye sahip olacaktır.



 


Ödevini Bulamadıysan ARA

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 130-131-132 Cevapları

Konusu Hakkında Soru Sormak İster Misiniz ?
Yorum ve Düşüncelerinizin Bizim İçin Ne Kadar Değerli Olduğunu Biliyor Musunuz ? Destek ve Yorumlarınız için Tıklayınız...




Konuya Bir Cevap Yazın.İsim bölümünü boş bırakabilirsiniz.

Önceki Ders Kitabı Sayfa Cevapları « Bir Sonraki Sayfa Cevapları Konusu »

  • 16 Kayıtlı Üye
  • Son Üye Aziz
error: Kopya Yasak