5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 136-137 Cevapları

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 136-137 Cevapları


Matematik Öğretmeni

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Bir Çokluğun Belirtilen Yüzdesine Karşılık Gelen Miktarı Bulma Cevapları Sayfa 136, 137


Bir Çokluğun Belirtilen Yüzdesine Karşılık Gelen Miktarı Bulma Cevapları


5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 136-137

Efe’nin denediği ayakkabının fiyatı, 300 TL’nin %25’i kadardır.

Soru : Ayakkabının fiyatının kaç Türk lirası olduğunu nasıl bulabileceğinizi açıklayınız.


Çözüm : Ayakkabının fiyatının kaç Türk lirası olduğunu 300 TL ile %25 ile çarpılması sonucunda bulabiliriz.

  • 300 x 25/100 = 75 TL olarak bulunur.

Etkinlik


Uygulama Basamakları

• Dörder kişilik gruplar oluşturunuz.
• Gruplar dörder tane yüzlük kart alsın.
• Her grup, bir tane %50’den küçük yüzdelik ifade belirlesin.


Çözüm : %10, %28, % 35, %40


• Her grup, 200 sayısının belirlediği yüzdesine karşılık gelen miktarını bulsun.


Çözüm :

  • 200 x %10 =  20
  • 200 x %28 =   56
  • 200 x  % 35 =   70
  • 200 x %40  =  80

• Gruplar, yüzlük kartlarında belirledikleri yüzdelik ifadenin karşılığı olan birimkare sayısını bulsunlar. Bu birimkareleri boyasınlar.


Çözüm : Verilen oranlarda 100’lük olarak boyama yapınız.


• Gruplar, bir çokluğun belirtilen bir yüzdesine karşılık gelen miktarı nasıl bulduklarını açıklasınlar.


Çözüm : 200 sayısını verilen oranlara çarparak bulduk.


5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 137

Şimdi Uygulayalım


1. Aşağıdaki giysilerin indirimli satış fiyatlarını bulunuz.


Çözüm :

  • 640 x % 20 = 128 TL indirim vardır.
  • 640 – 128 = 512 TL elbise fiyatı
  • 360 x % 15 = 24 TL indirim vardır.
  • 360 – 24 = 336 TL mont fiyatı

2. Bir çiftlikteki tavuklardan günde 1200 yumurta elde ediliyor. Bu yumurtaların %78’i kolilenerek satılmıştır. Satılan yumurtaların sayısı kaçtır?


Çözüm :

  • 1200 x %78 = 936 tane satılmıştır.

3. Bir sabun fabrikasında üretilen sabunlar kurutularak satılıyor. Sabun kuruduğunda kütlesi %12 azalmaktadır. Üretilen 400 kg sabun, satıldığında kütlesi kaç kilogram gelir?


Çözüm :

  • 400 x %12 = 46 kg azalmaktadır.
  • 400 – 46 = 354 kg satılmaktadır.

4. Bir spor okulunun 500 öğrencisi vardır. Bu öğrencilerin %28’i futbol, %19’u yüzme, %20’si basketbol eğitimi almaktadır. Futbol, yüzme ve basketbol eğitimi alan öğrenci sayılarını bulunuz.


Çözüm :

  • 500 x %28 =  140 öğrenci futbol eğitimi almaktadır.
  • 500 x %19 = 95 öğrenci yüzme eğitimi almaktadır.
  • 500 x  %20 = 100 öğrenci  basketbol eğitimi almaktadır.

5. Manav Ahmet Amca, her birinde 40 limon bulunan kasalardan 10 tane aldı. Ahmet Amca, tüm limonların %64’ünü sattığına göre geriye kalan limonların sayısı kaçtır?


Çözüm :

  • 40 x 10 = 400 birim limon vardır.
  • 400 x %64 = 256 kg limon satmıştır.
  • 400 – 256 =144 kg geriye kalan limonların sayısı


 


Ödevini Bulamadıysan ARA

5. Sınıf Matematik Kitabı Koza Yayınları Sayfa 136-137 Cevapları

Konusu Hakkında Soru Sormak İster Misiniz ?
Yorum ve Düşüncelerinizin Bizim İçin Ne Kadar Değerli Olduğunu Biliyor Musunuz ? Destek ve Yorumlarınız için Tıklayınız...




Konuya Bir Cevap Yazın.İsim bölümünü boş bırakabilirsiniz.

Önceki Ders Kitabı Sayfa Cevapları « Bir Sonraki Sayfa Cevapları Konusu »

  • 16 Kayıtlı Üye
  • Son Üye Aziz
error: Kopya Yasak