5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53 Cevapları E-Kare Yayıncılık

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı E-Kare Yayıncılık Kültürel Çeşitlilik Cevapları Sayfa 49, 50, 51, 52, 53


Kültürel Çeşitlilik Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı E-Kare Yayıncılık Sayfa 49-50-51-52-53


Soru : Ülkemizde hangi il, hangi yemek veya yiyeceklerle anılıyor?


Kısa Cevap : “Ülkemizde hangi il, hangi yemek veya yiyeceklerle anılıyor?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

ADANA Kebap, Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana’ya özgü bir Sandviç)-Karakuş (Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı)

ADIYAMAN Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma

AFYON Maydanoz Yemeği, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Bulgur Aşı, Solta Pilavı, Haşhaşlı Çörek, Sakala Çarpan Çorbası, Özbek Pilavı.

AĞRI Hengel, haşil, erişte (çorba, pilav ve yemeği), kuymak, kete, pişi, egirdek, yufka yağlama, un helvası, hasude, bulgur pilavı, Sac kavurması , Abdigor Köftesi , Sahan kebabı,Goşteberg,Mendik

AKSARAY Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.

AMASYA Cılbır Çorbası, Çatal Çorbası, Sakala Çarpan Çorba, Bakla Dolması, Etli Bamya, Göbek Dolması.

ANTALYA Kölle (buğday, fasulye, nohut ve bakla haşlaması), saç kavurması, domates civesi, hibeş, arapaşı, tandır kebabı, tatlılardan isa patlıcan, bergamut ve turunç reçeli sayılabilir. -Kabak Çiçeği Dolması -Börülce Salatası

ARDAHAN Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).

ARTVİN hinkel , cergebas , bişi , katmer, erişte, lokum (lokma) , “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahnihamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura

AYDIN Tarhana çorbası, kulak çorbası, acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma

BALIKESİR Tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir. -Keşkek -Kapama –

BARTIN Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.

BATMAN Mumbar, Şam börek, perde pilavı.

BAYBURT Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.

BİLECİK Büzme, nohutlu tavuklu mantı, keşkek, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme hamur, keklik kebabı, köpük helvası

BİNGÖL Çorba, bulgur pilavı sirın, tutmaç, keşkek

BİTLİS İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası)

BURDUR testi kebabı, Burdur şiş, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, Burdur muhallebisi patates veya makarna haşlanarak borana, BURSA İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa talısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası

ÇANAKKALE Tarhana Çorbası-Yoğurt Çorbası-Sütlü Çorba., Kuru Bamya-Kuzu Kapama-Oğlak Çevirme Terbiyeli Köfte-Bakla Keşkeği-Tumbi Peynirli Patlıcan-Mantı-Turp Otu Salatası-Kaçamak-Şelame., Zerde-Biga Peynir Tatlısı-Peynir Helvası-Sütlü İrmik Erik Macunu (Hoşaf) Uynuk (Ayran) Ahlat Suyu-Ayva Komposta

ÇANKIRI Tava çöreği, yazma çöreği, bükme, gözleme, cızlama, tatar böreği, iri hamur, mantı, pıhtı, çullama, tarhana, toyga, şaştımaşı, tutmaç, yarma, dene, cümcük

ÇORUM Saç Mayalısı, Tava Mayalısı, Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava KEŞKEK -İSKİLİP DOLMASI -MANTI -Kuru Mantı -ÇATAL AŞI -ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA) -LEBLEBİ

DENİZLİ Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası , tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembe, Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi , Yufka, şipit, bazdırma

DİYARBAKIR Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası

DÜZCE Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.

EDİRNE Mavzana, tarhana, ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma, gaziler helvası, deva-i misk ısırgan yemeği, borani, değişik türde bir peynir tatlısı olan belmuş, mısır unundan imal edilen kaçamak, süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık ve hardaliye, Ciğer Tava -Ciğer Sarması -Elbasan tava

ELAZIĞ Kurutlu çorba, Sırın, Pestilli yumurta, Göme, Mukaşerli pilav, Harput köftesi, Pekmez helvası ve Gül tatlısı
ERZİNCAN Ekşili çorba ve Kete

ERZURUM lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı, Ayran Aşı -Kesme Aşı -Su Böreği -Hıngel -Cevizli kete -Çortutu Pancarı -Borani -Peynir Kuymağı -Poğaç

ESKİŞEHİR Ebegümeci, madımak, mantar, kuzu kulağı , Bulamaç, Toyga, Sütlü ovmaç, Göceli (yarma) tarhana, Bıt bıt ve Düğün köfte , Kapama, Haşhaşlı dolama, Tatar böreği ve Cevizli tatlı

GAZİANTEP Ekşili Taraklık, et kızartma, Et Sarması, Kuveysal, Darap Gatel, et Paça, Mardındella, Rulo Köfte, Yufkalı Paça, terbiyeli Köfte, Ciğer kavurması, Ciğertavası , Doğrama, Domates Doğraması, Kabaklama, Kabak Oturması, Kabak Mıkşısı, Patlıcan Musakkası, Hızmalı Patlıcan Musakaksı, Haylan Kabağı Musakkası, Kazan Kebabı, Kamış Yahnisi, Zerdali Aşı, Çir Yahnisi ( Kaysı ve Zerdali Kurusu) Ebegümeci Buğulaması , Ciğer ve Izgara Piliç Baharatı, Terbiyeli tike Kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Patlıcan Kebabı, Torbada Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebze Kebabı, Patates Kebabı, Sarımsak Kebabı, Frank Kebabı, İslim Kebabı, Koç Kebabı, Bamya Kebabı, Simit Kebabı, Keme Kebabı belli, Soğan kebabı
GİRESUN hamsi, Giresun Karalahana Çorbası, dolması ve diblesi, ısırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Tuzlaması, Pezik Mıhlaması, Acılı fındık ezmesi -Fındıklı yufka tatlısı -Hamsi diblesi -Mısır çorbası -Mısır unu helvası -Yumurtalı fasulye kızartması -Karalahana (Pancar) Çorbası
GÜMÜŞHANE Mantısı, Kuşburnu çorbası, Zuluflu Çorbası,Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Pağla Denlisi, Borani,Fıtfıt Haşılı,Patates Kavurması,Muhla, Yergök Dolması,Sütlü Haşıl,Lor Dolması,, Ekmek Aşı, Çıtma Fasulye, Kaygana, Siron, Erişte, Lemis,Erişti Tatlısı,Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma,(sini), Tel Helvası, Lalanga bilinen yemeklerindedendir.Siron, Fırın Erişte, Mantı Çorbası, Lemis, Fasulye Bulgurlusu, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı.
HAKKARİ ağavk, Lalepet, dahn, qiris, kiftik, keledoş, HATAY Kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi,, künefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı

IĞDIR Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.

ISPARTA Kabune Pilavi

İSTANBUL Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitleri, simit çeşitleri
İZMİR Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevket-i bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi,Kipohorta (Çiporta); gelincik otu, ısırgan ve tere ile yapılan Gelincik böreği, Kuzu etli şevket-i bostan, Trança çorbası, Dalgan (ısırgan) salatası, Girit pilavı, Mantarlı karides güveç, Kabak pabucaki, Haşlama kalamar dolma, Zeytinyağlı turpotu yemeği, Midyeli pilav.
KAHRAMANMARAŞ dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.

KARABÜK Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.

KARAMAN Batırık, bidik, Ermenek helvası,cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.

ZONGULDAK Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.

YOZGAT Testi kebabı, arabaşı

YALOVA Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.

VAN Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.

UŞAK Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.

TUNCELİ Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.

TRABZON Vakfıkebir ekmeği, akçaabat köftesi.

TOKAT Tokat kebabı, bacaklı çorba.

TEKİRDAĞ Tekirdağ köftesi, Keşkek, kesme makarna, kuskus

ŞIRNAK Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.

ŞANLIURFA İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, urfa kebabı.

SİVAS Sivas kebabı, peskutan çorbası, pezik turşusu.

SİNOP Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.

SİİRT Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.

SAMSUN Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.

SAKARYA Kaşnuka,sızbal, abaza pastası, Alişka, pekmez, yoğurt.

RİZE Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura.

OSMANİYE Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.

ORDU Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.

NİĞDE Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası.

NEVŞEHİR Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt.

MUŞ Muş köftesi, çorti aşı.

MUĞLA Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli,Milas köftesi

MERSİN Tantuni, topalak çorbası, fındık lahmacun, saç kavurma , kerebiç
MARDİN Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye

MANİSA Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.

MALATYA Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi.
KÜTAHYA Sıkıcık Çorbası, Tekke Çorbası, Tarhana Çorbası, Mantı, Tosunum, Höşmerim, Kaygana, Kapama, Gözleme, Şibit, Dolamber böreği, Cimcik. Sulu saç kavurma, küp kebabı, çevirme kebabı, kuyu kebabı, Gediz göveci, Tavşanlı göveci ve tas kebabı.

KONYA Fırın Kebabı, Etliekmek, Çullama, iki bıçak arası ciğer, Topalak Köfte, Cella, ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme, Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arapaşı,Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası, Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreği

KOCAELİ Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma – Sebze Yemekleri: Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği, ev Makarnası, Gözleme, Cızlama (Akıtma), Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta, Cevizli Börek

KİLİS Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.

KIRŞEHİR DÜĞ ÇORBASI -YOĞURT ÇORBASI -KATMA AŞI -BORANI -KEŞGAH -BALTACI -ÇULLAMA -SÜLA KABAĞI -HÖŞMERİM -ASİDE -SÜTLÜ KABAK -PELTE -KÖFTÜR -ÇİR YAĞLAMASI -EKŞİ ŞERBETİ -DAMLA ŞIRASI -İNCİR YAĞLAMA

KIRKLARELİ Nohutlu Ekmek -Yeşil Mercimek Çorbası -Kuzu kapama -Pırasa Böreği -Poğaça -Kaçamak
KIRIKKALE Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma, ekmek aşı.

KAYSERİ Pastırma

KASTAMONU Kastamonu elması, sadece yöremizde bulunan üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriğinin yanında yine Taşköprü sarımsağı ve keten-keneviri, Tosya pirinçleri ile oldukça zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.

KARS HELVA -HÖRRE -KARS BÖREĞİ -HANGEL -KETE -SULU KÖFTE -ERİŞTE PİLAVI -HAŞIL


Soru : İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?


Kısa Cevap : “İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemiz bazı tarafları denizlerle kaplı bazı tarafları ise deniz olmayan bölgeler olup bu özellikleri sayesinde çeşit çeşit meyve ve sebzeye ev sahipliği yapmaktadır.

Kimi bölgelerde Deniz olduğu için deniz ürünleri, kim bölgelerde fındık kim bölgelerde ceviz kim bölgelerde hayvancılık yapıldığı için yemek çeşitleri de ona göre hazırlanmıştır.

Her ne kadar başka şehirlerden ve sebze gelse de her yörede yetişen meyve ve sebzeler tercih edilmiş ve insanların ana yemekleri bunlar olmuştur.

Hem tatların alışık olması hem de kendi bölgesinde yetişen meyve ve sebzelerin ayrı bir lezzete sahip olması buna sebep olmuştur.

Kadim bir geçmiş olan Türkiye’de yüzyıllar boyunca insanların farklı yerlerden göç etmesi farklı tatların buraya gelmesine sebep olmuştur.

Böylelikle bölgeden bölgeye birbirlerine benzerlik gösteren bölgelerde birbirine yakın yemekler farklı bölgelerde ise farklı lezzetler yapılmaktadır.


Soru : Yaşadığınız yerde tablodaki kültürel özelliklerin aynısı veya benzeri uygulanıyorsa ” ” işareti koyunuz. Eğer belirtilen konuyla ilgili farklı uygulamalar varsa tabloya ekleyiniz.


Cevap:

  • Edirne Çocuk doğduğunda komşulara şerbet dağıtılır.
  • Hatay Peynir, kadayıf ve şerbet ile künefe tatlısı yapılır.
  • Ağrı Hane sahibi, bir hayvan keserek gelen misafirlere ikram eder.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı E-Kare Yayıncılık Sayfa 50 Cevapları


Soru : Ülkemizin çeşitli yerlerinde bazı müzik aletlerinin diğer müzik aletlerine göre daha yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasının sebepleri neler olabilir?


Kısa Cevap :, “Ülkemizin çeşitli yerlerinde bazı müzik aletlerinin diğer müzik aletlerine göre daha yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasının sebepleri neler olabilir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemizin her bir bölgesinin geçmişi ve güç eden insanların buraya yerleşmesi ile kabul ettiği değerler birbirinden farklılık göstermitir. Böylelikle birçok yemek ve müzik çeşidi gibi kültürel değerler ortaya çıkmıştır.

Baktığımız zaman genellikle Doğu illerinde davul zurna, Deniz kıyılarında gitar ve keman, Karadeniz’de ise kemençe ağırlık göstermektedir. Bu şekilde çalgı aletlerinin değişmesi gibi horon, halay, çifte telli gibi oyunlarda değişiklik göstermiştir.


Soru : Çocuklarla ilgili sözleri okuyarak ilgili sütunları doldurunuz. Tablonun alt kısmına yeni bir söz ekleyebilirsiniz.


Cevap:

Bu kısmı kendinize göre doldurmanız gerekmektedir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı E-Kare Yayıncılık Sayfa 51 Cevapları


Soru : Birçok oyunun ülkemizin farklı yerlerinde benzer şekillerde oynanmasının sebepleri neler olabilir? Bu oyunların yaşatılmasının kültürel mirasa duyarlı olmakla ilgisini açıklayınız.


Kısa Cevap : “Birçok oyunun ülkemizin farklı yerlerinde benzer şekillerde oynanmasının sebepleri neler olabilir? Bu oyunların yaşatılmasının kültürel mirasa duyarlı olmakla ilgisini açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ülkemizde evlenme, iş hayatı ve okuma gibi birçok sebeplerle şehirler arası göçler yapılmaktadır.

Bu güçler ile insanlar kendi kültürel değerlerini de oraya katmakta ve oranın kültürel değerleriyle eşleşerek bir kültür zenginliği meydana getirmektedirler.

İşte bunun bir örneği de farklı şehirlerde de olsa aynı aynı oyunlar olmasıdır. Farklı kültürdeki insanlar o şehirde ve düğünde bulunduğu için birçok oyun oynamakta ve böylece mirasımız yaşatılmaktadır.

Bu oyunlara sahip çıkılması kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması ve milli değerlerimizin hatırlanması açısından çok değerlidir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı E-Kare Yayıncılık Sayfa 52 Cevapları


Soru : Halk oyunları ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.


• Halk oyunlarında her yörenin kendi özelliklerini yansıtan figürler olmakla birlikte diğer yörelerin özelliklerini yansıtan figürler de vardır. Sizce bunda en büyük etken nedir?


Kısa Cevap : “Halk oyunlarında her yörenin kendi özelliklerini yansıtan figürler olmakla birlikte diğer yörelerin özelliklerini yansıtan figürler de vardır. Sizce bunda en büyük etken nedir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Halk oyunlarında  her yörenin kendi özelliklerini yansıtan figürler olmakla beraber diğer yörelerin de özelliklerinden bulundurmasının en temel nedeni bence şehirler arası farklı kültürdeki insanların bir arada bulunması ve birbirlerine kültürlerini aktarmalarıdır.


• Yaşadığınız yerde oynanan halk oyunları ile yukarıda anlatılan halk oyunları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?


Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerde oynanan halk oyunları ile yukarıda anlatılan halk oyunları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Yaşadığım yerde birçok oynanan halk oyunu vardır.

Yukarıdaki halk oyunlarında olduğu gibi belirli yöresel kıyafetler giyilir ve belirli ritmik hareketler yapılır. Belirli müzikler ve çalgı aletleri çalınarak dans edilir. Bu arada olan en belirgin özelliktir.

Aradaki farklılık ise çalgı aletlerinin başka olması ve giyilen yöresel kıyafetlerin farklı olmasıdır.


• Oyunların ve kıyafetlerin yaşanan yerin kültürel özelliklerini yansıttığını düşünüyor musunuz? Neden?


Kısa Cevap : “Oyunların ve kıyafetlerin yaşanan yerin kültürel özelliklerini yansıttığını düşünüyor musunuz? Neden?” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Her ürünün kendine has bir müzik zevki ve giymiş olduğu belirli kıyafetleri vardır.

Dolayısıyla bir düğün veya eğlence olacağı zaman bu giymiş olduğu kıyafetler ve geleneksel müzik ile danslar edilir.

Böylece oyunlarım ve kıyafetlerin yaşanan yerin kültürel özellikleri ile doğrudan alakalı olduğu ve ona göre şekerlendiğini söyleyebiliriz.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı E-Kare Yayıncılık Sayfa 53 Cevapları


Soru : Ülkemizin çeşitli yerlerinde askere gidenler için yapılan törenlerle ilgili bilgileri okuyunuz.

Yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenleriyle (Görsel: 2.38) benzerlik ve farklılıklarını belirtiniz. Boş bırakılan yere, yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenlerinde yapılanları yazınız.


Kısa Cevap : “Yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenlerinde yapılanları yazınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Askerlik vazifesi dinimiz ve milletimiz için çok önemli bir yere sahiptir.

Bizim kültürümüzde olduğu gibi askere bu şekilde eğlence ile uğurlamak başka kültürlerde görülmemiştir. Bu bizim şehitliğe ve askerliğe verdiğimiz değerden kaynaklanmaktadır.


Soru :  Sizce, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu hangi yönlerden etkiliyor? Tartışınız. 


Kısa Cevap : “Sizce, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu hangi yönlerden etkiliyor? Tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Bence, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu olumlu yönde etkilemekte birçok fikir ve anlayış bir arada olarak dayanışmayı beraberinde getirmektedir.

Milli değerler beraber olunca aradaki sevgi ve saygı bağı artmakta ve vatandaş ülkesine karşı ayrı bir bağla bağlanmaktadır.

Ayrıca kültürel çeşitlilik farklı kültürleri olan ön yargımızı kırmakta ve böylece daha sevgili ve kucak açıcı bir hale gelmiş olmaktayız.

Kültürümüzde olan bu farklılıklar diğer ülkelerde bulunan kişilerin de ülkemize gelmesini ve bu şekilde turistlerin ülkemize katkı sağlamasını da sağlayacaktır.


Soru : Yaşadığınız şehir dışında bir şehir belirleyiniz. Her iki şehri kültürel açıdan karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirtiniz.


Kısa Cevap : “Yaşadığınız şehir dışında bir şehir belirleyiniz. Her iki şehri kültürel açıdan karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Ben Ankara’da yaşıyorum. Ankara’da sarma ve tava çeşitleri, bazlama gibi yöresel yemekler ve daha gelişmiş bir şehir hayatı vardır. Adana’ya baktığım zaman ise genellikle et, sakatat ve meze işlerinin çok olduğunu, ayrıca Ankara’ya kıyasla çok gelişmediğini görmekteyim.


Soru : Sınıfa, düğün fotoğrafları, davetiyeler gibi kültürel öge içeren görsel malzeme getiriniz. 


Kısa Cevap : “Sınıfa, düğün fotoğrafları, davetiyeler gibi kültürel öge içeren görsel malzeme getiriniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 49-50-51-52-53 Cevapları E-Kare Yayıncılık
“Sınıfa, düğün fotoğrafları, davetiyeler gibi kültürel öge içeren görsel malzeme getiriniz”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ülkemizin birçok şehrinde bile farklı birçok kültürel değere sahip olan özellikler ve tarihi eserler doğal güzellikler el sanatları klinik ve görenekler ayrıca yaşamış olumsuz yaşamınızda değişiklikler ayrıca farklı birçok çeşitlilik görebildiğimiz söyleyebiliriz. Ülkemiz çok güzel bir ülkedir farklı birçok kültürü ev sahibi yapmaktadır farklı kültüre sahip olunmaz medeniyetlerden veya ülkemize göç etmiş olan insanlar var ya da farklı yörelere farklı coğrafyalara ve farklı iklimlere sahip olduğumuzdan dolayı ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.