5. Sınıf Türkçe 231-232-233-234-235. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı | Forum Sayfa Cevapları

5. Sınıf Türkçe 231-232-233-234-235. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı


Türkçe Öğretmeni

5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 231, 232, 233, 234, 235


Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 231 Soruları ve Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI


1. Ulaşım araçlarının hayatımızdaki yeri hakkında ne düşüyorsunuz?


Cevap : Ulaşım araçlarının hayatımızdaki yeri hakkında ne düşüyorsunuz? konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Eğer ulaşım araçları olmasaydı, gitmek istediğimiz bir yere gitmemiz uzun ve zor olurdu. Eski zamanlarda insanlar bir yerden bir yere gitmek için yürürler veya at, eşek gibi hayvanları kullanırlardı. Zaman içerisinde insanların gemileri geliştirerek, büyük okyanusları geçmesi ile insanların dünyayı tanıma ve keşfetme arzusu yükseldi. Bununla birlikte teknoloji ilerlemeye başladı.

Zaman içerisinde insanların gelişmesi ve buna istinaden araçların icatlarıyla yolculuklar daha hızlı ve daha kolay gerçekleşmeye başlamıştır. Bu sayede uzak mesafelere gitmek daha kolay olmuş vede zamandan jar yapılmış oldu.


2. En çok hangi ulaşım araçlarını kullanıyorsunuz?


Cevap : En çok hangi ulaşım araçlarını kullanıyorsunuz? konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Yaşadığım şehir ulaşım imkanlarının  son derece gelişmiş olduğu bir şehirdir. Şehrimize ait olan bir bilet sistemi olan akbil kullanmaktayız. Bu bilet sayesinde otobüs, metrobüs, tramvay, deniz otobüsü, vapur gibi bir çok ulaşım aracına binmemizi sağlamaktadır.

En çok kullandığım ulaşım aracı günlük her sabah annem kendi aracıyla beni bıraktığı için, otomobildir. Bunun dışında hafta sonları karşı tarafa geçmek için aracımızı park alanına bırakarak vapurla karşıya geçiyoruz. Orada da tramvay ile gezmeye gidiyoruz. Dönüşte de Marmaray ile eve dönüyorum.


3. Aile büyüklerinizin çocukluk döneminde yaygın olan ulaşım araçları hangileriymiş? Geçmişten günümüze ulaşım araçlarındaki bu değişimin sebebi sizce nedir?


Cevap : Geçmişten günümüze ulaşım araçlarındaki bu değişimin sebebi sizce nedir? konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Geçmişten günümüze ulaşım ve taşıtlar üstündeki toplam bilgilerle teknolojinin ve motor sisteminin hızlı bir şekilde değişimiyle bugünkü ulaşım araçlarımız gelişmiştir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile araçlar, sensör denilen sistemler ile öndeki aracın takip mesafesini veya park yaparken tehlikeli bir yaklaşımı sinyal vererek yada geri görüş kameralarıyla görsel olarak bizi uyararak dikkatli olmamızı sağlamaktadır.

Doğaya daha uyumlu hibrit araçlarında zamanla piyasaya sürülmesi ve kullanımının fazlalaşmasıyla petrolun değeri düşecek vede daha sağlıklı daha temiz bir hava oluşması sağlanacaktır.


Aile büyüklerinizin çocukluk döneminde yaygın olan ulaşım araçları hangileriymiş? konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Ulaşım araçlarını babama sorduğumda günümüzden biraz daha farklı olduğunu anlatmakta, babamın zamanında oturduğu köyde ilçeye saatte bir gidip grlen dolmuşlar bulunmaktaymış. Herkesin arabası olmazmış. Maddi gücü olan köyde tarlası bahçesi fazla olan insanlarda araba bulunurmuş. Köyde telefon olmadığı için acil durumlarda ambulansta çağırılamazmış, arabası olan birisine rica edilir hastaneye götürülürmüş.

Günümüzde ise neredeyse herkesin kendisine ait bir aracı bulunmakta, aracı olmasa bile gerhangi bir durumda herkesin elinde cep telefonu olup, devletin hizmetleri tam teşekküllü çalıştığı için acil bir durumda 112’ye telefon ederek, hastaneye ulaşmamız sağlanıyor. Gezip görmek istediğimiz bir yere ister uçak bileti alıp, ister otobğs bileti alarak gidip gelme imkanımız bulunmaktadır.


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 233 Soruları ve Cevapları

1. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Görselden hareketle metnin içeriğiyle ilgili tahmininizi yazınız. 


Cevap : Metinde trenler, uçaklar ve ulaşım yolları ile ilgili bilgi veriliyor olabilir.


2. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Metinde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını aşağıya yazınız. Anlamlarını ilk olarak metnin bağlamından tahmin ediniz. Ardından tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerinizden kontrol ederek yazınız.


Medeniyet: Bir ülkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat çalışmalarıyla ilgili niteliklerinin tümü, uygarlık

Organize: Düzenli, örgütlü

Bileşke : Bir araya gelme, toplaşma, birleşme


3. Etkinlik Soruları ve Cevapları


a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Cevapları defterinize yazınız.


1) Ulaşım nedir?


Cevap : İnsanların hayatında emekleme ile başlamış, tüm hayatı boyunca devam etmiş bir süreçtir.


2) İnsanoğlu daha önce ulaşım için nelerden yararlanmıştır?

Cevap : Hayvanlardan yararlanmıştır.


3) Ulaşım insanoğluna hangi yararları sağlamıştır?


Cevap : Ulaşım sayesinde bugünkü kentlerin temeli atılmıştır.


4) Ulaşımın başlangıç, bitiş ve kesişme noktaları nerelerdir? Neden?


Cevap : Kentlerdir. Çünkü her türlü ulaşım, ister hava yolu, ister demir yolu, ister kara yolu, ister deniz yolu -eğer deniz kıyısındaysa- kentlerde başlamakta; kentlerde son bulmaktadır.


5) Ulaşımdan beklenen nedir?


Cevap :  Kaliteli ve düşük maliyetli olmasıdır.


6) Ulaşım sistemi nasıl olmalıdır?


Cevap :  Rahat, emniyetli, hızlı, seri bir şekilde ulaşımı sağlamalıdır.


7) Akıllı ulaşım sistemleri nedir?


Cevap : Sürücü-araç, araç-yolcu, araç-araç, araç-altyapı, uydu-altyapı, uydu-araç, yolcu ve sürücü-uydu sistemlerinin birçok bileşkeninden meydana gelen bir sistemdir.


8) Ulaşım sistemlerinde ülkemiz ne durumdadır? Bu durumu daha da ilerletmek için ne yapmamız gerekir?


Cevap : Ulaşım sistemlerinde ülkemiz ne durumdadır? Bu durumu daha da ilerletmek için ne yapmamız gerekir? konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Ulaşım haberlerin, yolcuların, yükün bir yerden başka bir yere aktarılma işlemine denir. Bir ülkenin ekonomik kaynaklarının değerlendirilebilmesi için diğer ülkelerle ticari ve kültürel alışveriş sağlaması gerekir bu bakımdan ulaşım, çok büyük önem taşır. Ülke içindeki ulaşım sistemleri gelişmemiş olan ülkeler, bölgeler arasındaki ilişkilerin kısıtlı olmasına o bölgenin dışlanmasına, yoksullaşmasına ve merkezle ilişkisinin kötü olmasına sebep olur. Onun için ülke içerisindeki tüm bölgelerin merkezle iletişimi ve o bölgede yetişen tarımsal ürünleri, sanayisinin gelişmesi  o bölgeler deki insanların diğer bölgelerdeki insanlarla iletişimin gelişmesi ve bağlarının güçlenmesi için ulaşımın gelişmiş olması gerekir.

Son yıllarda yapılan öncelikle doğu illerine dahi yapılan hava alanları genişletilmiş duble yollar sayesinde İstanbul, İzmir, İzmit gibi büyük  metropollerin birbirine bağlanması için yapılan yollar ve köprüler, Karadeniz bölgesinin birbirine bağlanması için yapılan tüneller, İstanbul’un iki yakasını  birbirine bağlayan Avrasya tüneli, marmaray Avrupanın en büyük hava alanı olan İstanbul hava alanı ülkemizin ulaşımda istediği noktaya gelmeye başladığının en büyük göstergesidir.


b) Siz de okuduğunuz metinle ilgili üç soru hazırlayınız. Sorularınızı defterinize yazınız, arkadaşlarınıza yöneltiniz.


Cevap :

  • Ulaşım Neden Önemlidir?
  • Kentleşme Nasıl Meydana Geldi?
  • Kentleşmenin Getirdiği Sorunlar Nelerdir?

5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 234 Soruları ve Cevapları

4. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Okuduğunuz metni özetleyiniz. Özetleme yaparken okuma sırasında altını çizdiğiniz bölümlerden de yararlanabilirsiniz.


Cevap :

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ METNİ ÖZETİ


Ulaşım medeniyetlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ulaşım emekleme ile başlayıp insan hayatı boyunca devam eden bir süreçtir. İnsanlar ilk başta ulaşım için hayvan gücünü kullanmışlardır. Günümüzde ulaşım araçları kullanılmaktadır. Ulaşım sayesinde bugünkü kentlerin temeli atılmıştır. Ulaşım kentlerde başlayıp kentlerde son bulmaktadır. Bu nedenle kaliteli ve düşük maliyetli, zaman tasarrufu sağlayan, rahat, emniyetli, hızlı bir ulaşım için akıllı ulaşım sistemleri geliştirilmiştir. Bilgiye erişim, hesaplama ve iletişim işleri bilgisayarlara yaptırılıp bu işlerin insana olan yükü hafifletilmektedir. Ülkemizin de bu sistem için büyük bir gelişme kaydetmiştir. Ulaşım sistemlerini daha ileriye götürebilmek için elimizdeki yol haritasını sık sık güncellememiz ve geliştirmemiz gerekir.


5. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıdaki cümleleri okuduğunuz metne göre tamamlayınız.


Daha sonraları ulaşım merkezleri kent merkezleri hâline getirmesi nedeniyle kentleşme sorununu ortaya çıkarmıştır.

Bu sistemin oluşabilmesi için ilk önce bilgiye erişebilmek, bilgi sahibi olmak gerekir.

Ulaşım sistemlerinde insana düşen yükü hafifletmek için bilişim imkânlarından yararlanmak yani bilgisayar sistemlerine yaptırılabilecek iletişim ve hesaplama işlerinin yükünü insanın omuzlarından kaldırmak gerekir.

Ama hepsinden önemlisi, bunları başarabilmek için elimizdeki yol haritasını sık sık güncellemek ve geliştirmek zorunluluğunun farkında olmaktır.


6. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıdaki görsellerde verilen ulaşım araçlarından birini seçiniz. Bu ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız.


Tren : Tren ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

1800’lü yılların başımda ilk olarak İngiltere’de kullanılmıştır. İlk yıllarında buharlı lokomotifler şeklinde icat edilmiştir. Posta, yolcu ve yük taşıma işlemlerinde kullanılmaya başlanılan trenler, toplu taşımanın öncülerinden olmuştur. Şehirler arası ulaşımı yüzyıl önceden günümüze kadar kurmayı sağlamıştır.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Atatürk’ün önderliğinde bugünkü tren yolu ray sistemi tamamlanmıştır. Günümüzde doğu ekspres, Kurtalan ekspres gibi nostaljik turlar düzenleyen tren turları ile kış turizmi canlandırma hareketleri yapılmaktadır.


Uçak : Uçak ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Wright Kardeşler tarafından 1903 yılında icat edilmiş bir hava taşıtıdır.İcadından 11 yıl sonra ilk yolcu uçağı hizmete girmiştir. Uçaklar icadından itibaren birinci ve ikinci dünya savaşında askeri alanda etkin olarak kullanılmaya başlandı. Savaşlardan sonra ise yolcu uçakları olarak, kullanılmaya başlanmış.

Yolcu uçaklarının yanı sıra kargo uçakları kullanılarak dünyanın diğer bir ucundan aldığımız bir kargoyu bize ulaştırmak için kullanılan, insanlığın hizmetinde etkin olarak kullanılan en hızlı taşıma aracıdır. Uçaklar maliyet olarak, pahalı oldukları için uçak biletleri de buna paralel olarak yüksektir.


Motosiklet : Motosiklet ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

1800’lü yıllardan itibaren motorsiklet bir çok değişim geçirmiş bir araçtır. İlk motorlu, motorsiklet benzeri araç 1868 yılında tasarlanmıştır. Buharlı bir motor olarak tasarlanıp, üretilmiştir. Gottlieb Daimler 1885 yılında günümüz deki motorlara benzeyen tahtadan yapılma bir içten yanmalı motoru olan motoru geliştirmiş ve 10 km yol kat edebilmiştir. 1903 yılında günümüzdeki modern motor modelleri çıkmaya başlamış ve insanlar yavaş yavaş binmeye başlamıştır.

William, Harley ve Arthur Davidson motorsikleti bir yaşam yarzı haline getirmek için çeşitli çalılmalar yaparak, Harley Davidson adını verdikleri motorşarı tasarlamışlar, başlarda polis teşkilatına pazarlayıp, ilerleyen dönemlerde ise günümüzde bir yaşam tarzı oluşturarak Harley Davidson motorsiklet tutkumları kulüplerine dönüşmüş ve dünyanın heryerinde özgürlüğün simgesi haline gelmişlerdir.

ikinci dünya savaşında etkin olarak kullanılarak, askeri alandada kullanılmıştır. Günümüzde trafik içerisinde rahat harejet edebilme özelliği olduğu için polislerin motorize ekipleri bukunmakta, yemek, posta, kurye gibiiş alanlarında kullanılmakta, insanlar arasında özel zevk ve tutkularına göre modek model, kalite kalite motorlar kullanılmaktadır.


Otobüs : Otobüs ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

İlk olarak 662 tarihinde Paris içerisinde şehir içi otobüs turları kullanılmaya başlandı. O dönemde Fransız kralı dahil otobüse binme modasına uyarak otobüse binmiştir. 1819 yılına gelindiğinde otobüslerin kapasitesi artmış, 16-18 yolcu taşıma kapasitesine ulaşmıştır. 1847 yılında çift katlı otobüsler bu gün İngiltere’de turlarda kullanılan otobüsler icat edilmiştir. Petrolle çalışan ilk otobüs ise Almanlar tarafından icat edilmiştir.

Günümüzde şehirler arası yolculuk yapmak için gayet konforlu, klimalı ve rahat olan şehirler arası yolculuk yapmak için üretilmiş, çok otobüsler bulunmaktadır. Ayrıca şehir içi trafiğini rahatlatmak için otobüsün geliştirilmiş kendisine ait yolu olan şehrin kendine ait akbil gibi bilet sistemi uygulanmaya başlanmış olan şehirlerde  kullanılmaya başlamıştır.


Araba : Araba ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Araba günümüzden iki yüz yıl önce icat edilmiş. 1769 yılında Nikolas Cugnot soylu bir Fransızın çalışması başlangıç olarak esas alınır. Makine ile kendiliğinden çalışan bir insan gücünün gerek olmadığı bir kara taşıtı aracı tasarlamıştır. Buharlı bir taşıttır.

Fakat bugünkü arabanın şeklini 1880 yılında, içten patlamalı motorun icadı ile gelişmeye başladı. Benzinle çalışan ilk otomobil ise Almanlar tarafından icat edildi. Araçların hayatımıza hızla girmesi ve gelişmesi ile atların, at arabalarının, kağnıların yerini arabalar almaya başladı. Sonuç olarak piyasadaki ekonomik pahalılık gibi herşey arabaya ve petrolün değerinin artmasına bağlı olarak yükselmektedir.


5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 235 Soruları ve Cevapları

7. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıdaki cümleleri amaç-sonuç, neden-sonuç ilişkisi yönünden belirleyiniz.


• Akıllı ulaşım sistemleri, bütün bunları sağlayabilmek için geliştirilen ve uygulanan teknolojidir.


Cevap : Amaç – Sonuç


• İnsanoğlu, insanlık tarihi boyunca ilk başlarda hayvan gücünü kullanmıştır. Bu işlemi; yük ve insan taşımacılığı için yürüyen hayvan gücünü, haberleşme için de uçan hayvan
gücünü kullanarak yapmıştır.


Cevap : Amaç – Sonuç


8. Etkinlik Soruları ve Cevapları


Soru : Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının değişimi hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.


“5. Sınıf Türkçe 231-232-233-234-235. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı”


Cevap : Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının değişimi hakkındaki düşüncelerinizi yazınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının değişimi hızlı bir şekilde meydana gelmiştir. Geçmiş dönemlerde var olan ihtiyaçlarının azlığı, nüfusun az olması at arabaları, develer ve atların kullanımı yeterli olacaktır.

Ancak gelişen insanlık ve insan ihtiyaçlarının artması ve insanların konforlu bir şekilde yaşaması için bilim adamları ve mucitler tarafından yapılan icatlar hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Geçmiş dönemlerde insanların aylarca yol alarak gittikleri yolları gemiler, tren ve uçaklarla kısa sürede ve konfor içinde gidilmesi sağlanmaktadır.


BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK


1. Türk bilim insanlarından birini seçerek seçtiğiniz bilim insanını tanıtan bir konuşma hazırlayınız.


Cevap : Türk bilim insanlarından birini seçerek seçtiğiniz bilim insanını tanıtan bir konuşma hazırlayınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Günümüz dünyasının en önde ileri gelen bilim insanlarından olan Feryal Özel başarılarla dolu bir kariyere sahiptir. Annesi ve babası doktor olan Özel, liseyi Üsküdar Amerikan Lisesinde tamamladı. Columbia üniverstesi uygulamalı matematik ve fizik bölümünden ikincilikle mezun oldu.

Harvard üniversite sinde teziyle büyük yankı uyandırdıktan sonra doktora eğitimini tamamladı. Nasa’da araştırmacı olarak görev yaptıktan sonra Arizona üniversitesinde aiAstrofizik dersi veren Feryal Özen 2013 yılında Amerikan Astrofizik derneği tarafımdan en başarılı astrofizikçilere verilen Maria Goeppert ödülünün de sahibi oldu. Kendisi Türk bilim akademisinin üyelerinden birtanesidir.


2. Bilimin önemini anlatan özdeyişler bulunuz.


Cevap : Bilimin önemini anlatan özdeyişler bulunuz. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Hz. Muhammed’in s.av Bilimin önemini anlatan özdeyişleri şunlardır ;

1. “İlim öğrenmek kadın-erkek herkese farzdır.”
2. “İlmin yarısı soru sormaktır.”
3. “Kim ilim talep ederse; bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur.”
4. “İlim Çin’de bile olsa gidiniz.”
5. “Alimin ölümü alemin ölümü gibidir.”
6. “İnsanların en kötüleri, ilmini kötüye kullanan alimlerdir.”
7. “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz.”
8. “Hikmet(ilim) Müslümanın kayıp malıdır. Nerede bulursa alsın.”
9. “İlmin esirgenmesi helal olmaz.”
10. “Muhakkak ki alimler, peygamberlerin mirasçılarıdır.”


 



Ödevini Bulamadıysan ARA

5. Sınıf Türkçe 231-232-233-234-235. Sayfa Cevapları Anıttepe Yayıncılık Ders Kitabı

Konusu Hakkında Soru Sormak İster Misiniz ?
Yorum ve Düşüncelerinizin Bizim İçin Ne Kadar Değerli Olduğunu Biliyor Musunuz ? Destek ve Yorumlarınız için Tıklayınız...




Vesile
Ulaşım araçları insanların hayatında büyük bir önem taşımaktadır. İnsanlar ulaşım araçlarının gelişi ile birlikte kolay bir şekilde istedikleri yerlere konfor içinde gidebilmektedir. Bu nedenle geçmişte günümüze kadar gelişen teknolojiler gelecekte de sürekli olarak gelişeceğini unutmamak gerekmektedir.
Konuya Bir Cevap Yazın
Önceki Ders Kitabı Sayfa Cevapları « Bir Sonraki Sayfa Cevapları Konusu »

error: Content is protected !!