6. Sınıf Fen Bilimleri

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 60-61 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Sindirim Sistemi Cevapları Sayfa 60, 61


Sindirim Sistemi Cevapları


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Sayfa 60-61


Yaşamak için enerjiye ihtiyaç duyarız. Bu enerjiyi de aldığımız besinlerden karşılarız.

Soru : Ancak hayatımızı devam ettirebilmek için aldığımız gıdaların vücudumuzda ne gibi aşamalardan geçtiğini biliyor muyuz?


Cevap:

Aldığımız gıdalar ilk önce ağızda dişler dil ve çene tarafından tükürük bezlerinin üretmiş olduğu salyalarla besinleri parçalar. Dilimiz besinleri yutağa doğru iter ve mideye indirir.

Midemiz besinleri depo ederek parçalamaya başlar ve midede bulunan asit besinlerdeki bakterileri öldürerek gerekli olan vitaminleri kana veya vücuda bağırsaklarda  iken aktarır. atıkları ise bağırsağa doğru iter. Gıdalar ince ve kalın bağırsaklarını da geçtikten sonra dışkı ile fazlası dışarı atılır.


Soru : Enerjimizin tükendiğini ve gıdaya ihtiyaç duyduğumuzu, açlık ve yorgunluk hisleriyle anlıyoruz da yiyecek ve içeceklerin nasıl enerjiye dönüştüğünü biliyor muyuz?


Cevap:

Vücudumuzun temel enerji kaynakları karbonhidratlar, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim sonucunda basit şekerlere, proteinler amino asitlere ve yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür.

Açığa çıkan bu enerji hücre faaliyetlerine doğrudan enerji sağlayan ve adenozin triposfat yani ATP olarak isimlendirilen molekülü sentezlemek için kullanılır. ATP vücutta enerji üretilen ve tüketilen süreçler arasında enerji alışverişini sağlayan Temel moleküldür.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Hayatımızı devam ettirmek için vücudumuzda almış olduğumuz besinlerin sindirilmesi ve vücudumuzda sindirim sistemi ile enerjiye dönüşmesi gerekir sindirim sistemine yardımcı olan öncelikle ağzımız dilimiz ve dişlerimiz daha sonra boğazımız gırtlak mide ve bağırsaklar gibi bir yol izlemektedir sindirim sistemi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yukarıdaki bilgi ve cevaplardan faydalanarak bir yol izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.