6. S─▒n─▒f Matematik Kitab─▒ 74-75-76. Sayfa Cevaplar─▒ ├ľ─č├╝n Yay─▒nlar─▒


Matematik ├ľ─čretmeni

─░çindekiler

6. S─▒n─▒f Matematik Ders Kitab─▒ 1. ├ťnite ├ťnite De─čerlendirme Testi Cevaplar─▒ Sayfa 74, 75, 76


1. ├ťnite ├ťnite De─čerlendirme Testi Cevaplar─▒


6. S─▒n─▒f Matematik ├ľ─č├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 74 Cevaplar─▒

1-┬áA┼ča─č─▒daki ├╝sl├╝ ifadelerden hangisinin de─čeri yanl─▒┼č verilmi┼čtir?


A) 82 = 64
B) 123 = 36 // 12 . 12 . 12 = 1728
C) 34 = 81
D) 281 = 28


2-┬á5Ôľ│┬á= 125 e┼čitli─činde verilen ├╝sl├╝ ifadenin kuvveti a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap : 5 . 5 . 5 = 125


3-┬á100 ├Ě 5 + 28 ÔÇó 2 + 14 i┼čleminin sonucu a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


A) 100 B) 90 C) 80 D) 70

Cevap : 100 ├Ě 5 + 28 ÔÇó 2 + 14
20 + 56 + 14
90


4- (3 ÔÇó 42 + 4) ├Ě 26 i┼čleminin sonucu a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


A) 1 B) 2 C) 3 D) 5

Cevap : (3 ÔÇó 42 + 4) ├Ě 26
(126 + 4)┬á├Ě 26
130┬á├Ě 26
5


5-┬áA┼ča─č─▒da ├ž├Âz├╝m├╝ verilen i┼člemin ilk olarak hangi ad─▒m─▒nda yanl─▒┼č yap─▒lm─▒┼čt─▒r?


24 + 3 x 4 ÔÇô 9 ├Ě 3 = 24 + 12 ÔÇô 9 ├Ě 3 …… 1. ad─▒m
24 + 3 x 4 ÔÇô 9 ├Ě 3 = 36 ÔÇô 9 ├Ě 3 ………….. 2. ad─▒m
24 + 3 x 4 ÔÇô 9 ├Ě 3 = 27 ÔÇô 3 ……………….. 3. ad─▒m
24 + 3 x 4 ÔÇô 9 ├Ě 3 = 9 ………………………. 4. ad─▒m

A) 1. adım B) 2. adım C) 3. adım D) 4. adım


6-┬á8 ÔÇó (13 ÔÇô 5) = 8 ÔÇó I ÔÇô 8 ÔÇó r e┼čitli─či veriliyor. Buna g├Âre I + r toplam─▒ a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


A) 13 B) 18 C) 20 D) 21

Cevap : I = 13
r = -5

I + r = 8 + (5) = 13


7- Serap Han─▒m, misafirleri i├žin bir tepsi kurabiye yapt─▒. Misafirler gelmeden o─člu kurabiyelerden birka├ž─▒n─▒ yedi. Yandaki resme g├Âre misafirlere kalan kurabiye say─▒s─▒n─▒ a┼ča─č─▒daki i┼člemlerden hangisi verir?


A) 4 . (5 + 1)
B) 4 . (5 ÔÇô 1)
C) 5 . (4 + 1)
D) 5 . (4 ÔÇô 1)


8-┬áBe┼č karde┼čin ┼čimdiki ya┼člar─▒ toplam─▒ 38ÔÇÖdir. Ka├ž y─▒l sonra ya┼člar─▒ toplam─▒ 53 olur?


A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap : Karde┼č say─▒s─▒ 5 oldu─čuna g├Âre 1 y─▒l i├žerisinde ya┼člar─▒ toplam─▒ 5 . 1 = 5 ya┼č artmaktad─▒r.
53 – 38 = 15 olur. 15 / 5 = 3 olur. Demek ki 3 y─▒l sonra ya┼člar─▒ toplam─▒ 15 artacak ve 53 e ula┼čm─▒┼č olacak.

9-┬áSaatte 75 km yol alan bir otob├╝s├╝n 8 saatte gitti─či yolu, saatte 120 km yol alan bir otomobil ka├ž saatte gider?


A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

Saatte 75 km yol alan bir otob├╝s├╝n 8 saatte,
75 . 8 = 600 km yol gitmi┼č olur.
Saatte 120 km yol alan bir otomobil de 600 km lik yolu
600/120 = 5 saatte gitmi┼č olur.

6. S─▒n─▒f Matematik ├ľ─č├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 75 Cevaplar─▒

10- Arda, 2 defter ve 4 kalem i├žin k─▒rtasiyeciye 26 TL ├Âdedi. Bir defterin fiyat─▒ 7 TL ise bir kalemin fiyat─▒ ka├ž TLÔÇÖdir?


A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap : Bir defterin fiyat─▒ 7 TL ise 2 defterin fiyat─▒ 2.7=14 tl olur.
26 – 14 = 12 TL kal─▒r.
4 kalemin fiyat─▒ 12 TL olur bu durumda
1 kalemin fiyat─▒ ise 12 / 4 = 3 TL olur.

11-┬á38Ôťę2 d├Ârt basamakl─▒ do─čal say─▒s─▒ 6 ile kalans─▒z b├Âl├╝nebildi─čine g├Âre Ôťę yerine a┼ča─č─▒daki say─▒lardan hangisi gelemez?


A) 2 B) 3 C) 5 D) 8

Cevap : Bir say─▒ hem 2 hem de 3 ile kalans─▒z b├Âl├╝nebiliyorsa bu say─▒ 6 ile kalans─▒z b├Âl├╝nebilir. Yani rakamlar─▒ toplam─▒ 3ÔÇÖ├╝n kat─▒ olan ├žift say─▒lar 6ÔÇÖya tam b├Âl├╝nebilir.

Bir do─čal say─▒n─▒n basamaklar─▒ndaki rakamlar─▒n say─▒ de─čerleri toplam─▒ 3 ile kalans─▒z (tam) b├Âl├╝n├╝yorsa bu say─▒ 3 ile kalans─▒z (tam) b├Âl├╝nebilir.

Bu kurala g├Âre rakamlar─▒n toplam─▒ 3’├╝n kat─▒ olmas─▒ gerekiyor
3 + 8 + 2 = 13
2, 5 ve 8 gelebilir 3 gelemez.


12- 2389 d├Ârt basamakl─▒ do─čal say─▒s─▒n─▒n 5 ile b├Âl├╝m├╝nden kalan ÔśÉ ve 10 ile b├Âl├╝m├╝nden kalan Ôľ│ ise ÔśÉ + Ôľ│ toplam─▒ a┼ča─č─▒dakilerden hangisidir?


A) 9 B) 11 C) 12 D) 13

Cevap : 2389 : 5 b├Âl├╝m├╝nde kalan 4
2389 : 10 b├Âl├╝m├╝nde kalan 9
4 + 9 = 13


13-┬áA┼ča─č─▒dakilerden hangisi 108ÔÇÖin ├žarpanlar─▒ndan biri de─čildir?


A) 3 B) 4 C) 12 D) 32

Cevap : Ôśů108’in ├žarpanlar─▒: ┬á1, 2, 3, 4, 6, 9 ,12, 18, 27, 36, 54, 108Ôśů

1 x 108
2 x 54
3 x 36
4 x 27
6 x 18
9 x 12


14-┬áÔľ│1 iki basamakl─▒ do─čal say─▒s─▒ bir asal say─▒ ise Ôľ│ yerine a┼ča─č─▒dakilerden hangisi gelemez?


A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

Cevap : ─░ki basamakl─▒ asal say─▒lar 11-13-17-19-23-29-31-37-41-43-47-53-59-61-67-71-73-79-83-89 ve 97’dir
31, 41, 61, 71 olabilir 51 olamaz.


15-┬áA┼ča─č─▒daki say─▒lardan hangisi asal say─▒d─▒r?


A) 57 B) 67 C) 77 D) 87

Cevap : ─░ki basamakl─▒ asal say─▒lar
11-13-17-19-23-29-31-37-41-43-47-53-59-61-67-71-73-79-83-89 ve 97’dir


16-┬áA┼ča─č─▒da verilen ifadelerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) 24 do─čal say─▒s─▒n─▒n t├╝m ├žarpanlar─▒ 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24ÔÇÖt├╝r.
B) 24 do─čal say─▒s─▒n─▒n asal ├žarpanlar─▒ 2 ve 3ÔÇÖt├╝r.
C) 24 do─čal say─▒s─▒n─▒n en k├╝├ž├╝k asal ├žarpan─▒ 2ÔÇÖdir.
D) 5 do─čal say─▒s─▒ 24ÔÇÖ├╝n b├Âlenlerinden biridir.


17-┬á144 say─▒s─▒ a┼ča─č─▒da verilen say─▒ ├žiftlerinden hangisinin ortak kat─▒d─▒r?


A) 72 ile 4 B) 18 ile 25 C) 11 ile 9 D) 3 ile 21


18-┬áA┼ča─č─▒da verilen say─▒lardan hangisi 28 ile 42ÔÇÖnin ortak b├Âlenlerinden biri de─čildir?


A) 2 B) 3 C) 7 D) 14

Cevap : 28 3’e b├Âl├╝nmez.


6. S─▒n─▒f Matematik ├ľ─č├╝n Yay─▒nlar─▒ Ders Kitab─▒ Sayfa 76 Cevaplar─▒

19-┬áA┼ča─č─▒dakilerden hangisi 20 ve 25ÔÇÖin ortak kat─▒d─▒r?


A) 150 B) 180 C) 250 D) 300

Cevap :

20’nin katlar─▒ :┬á20-40-60-80-100-120-140-160-180-200-220-240-260-280-300
25’in katlar─▒ :┬á25-50-75-100-125-150-175-200-225-250-275-300
Ortak olanlar ise :┬á100, 200, 300’d├╝r.
Cevab─▒m─▒z ” D ” se├žene─čidir.


20-┬áA = {3, a,b,1, 2 }┬á, B = {a, 2, 3}┬ák├╝meleri veriliyor. A ÔŚá B k├╝mesinin ka├ž eleman─▒ vard─▒r?


A) 1 B) 2 C) 3 D) 4


21-┬áA┼ča─č─▒daki topluluklardan hangisi k├╝me olu┼čturmaz?


A) Baz─▒ sayma say─▒lar─▒
B) Y─▒l─▒n aylar─▒
C) S─▒f─▒rdan k├╝├ž├╝k do─čal say─▒lar
D) Alfabemizin ├╝nl├╝ harfleri


22-┬áA┼ča─č─▒daki k├╝melerden hangisinin 4 eleman─▒ vard─▒r?


A) A = {1, 2, {3, 4 }}
B) B = {1, 2, 5, 6, 7}
C) C = {1, 2, 3} {4}}
D) D = {{1}{2, 3} 4}


23-┬áYanda verilen Venn ┼čemas─▒na g├Âre K ,L k├╝mesinin ka├ž eleman─▒┬ávard─▒r?


A) 7 B) 6 C) 5 D) 4


24-┬áD = {1 ile 20 aras─▒ndaki do─čal say─▒lar , k├╝mesi i├žin a┼ča─č─▒dakilerden hangisi do─črudur?


A) s(D) = 20 B) s(D) = 19 C) s(D) = 18 D) s(D) = 17


25- H= {Ôľ│, a, 4, ÔśÉ, Ôśů, k├╝mesi veriliyor. A┼ča─č─▒dakilerden hangisi yanl─▒┼čt─▒r?


A) Ôľ│┬áÔłł┬áH B) 7┬áÔłë┬áH C) Ôśů┬áÔłł┬áH┬áD) a┬áÔłë┬áH


 

Our Score

├ľdevini Bulamad─▒ysan ARA

6. S─▒n─▒f Matematik Kitab─▒ 74-75-76. Sayfa Cevaplar─▒ ├ľ─č├╝n Yay─▒nlar─▒

Konusu Hakk─▒nda Soru Sormak ─░ster Misiniz ?
Yorum ve D├╝┼č├╝ncelerinizin Bizim ─░├žin Ne Kadar De─čerli Oldu─čunu Biliyor Musunuz ? Destek ve┬áYorumlar─▒n─▒z i├žin T─▒klay─▒n─▒z...




Konuya Bir Cevap Yaz─▒n.─░sim b├Âl├╝m├╝n├╝ bo┼č b─▒rakabilirsiniz.

├ľnceki Ders Kitab─▒ Sayfa Cevaplar─▒ ┬ź Bir Sonraki Sayfa Cevaplar─▒ Konusu ┬╗

    error: Content is protected !!