6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214-216-217-218-219-220-221. Cevapları MEB Yayınları

Göster

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yemek, İçmek ve Sindirmek Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221


 Yemek, İçmek ve Sindirmek Metni Etkinlik Cevapları


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 214 Soruları ve Cevapları


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI


1. Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap: Sağlıklı bir yaşam için nasıl beslenmeliyiz? Araştırınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Sağlıklı bir yaşam için bizim vücudumuza zarar veren her şeyi hayatımızdan çıkarmalıyız.

Beyaz un ,beyaz şeker, fastfood, paketli gıdalar ve genetiği değiştirilmiş gıdalar yerine yerli ve açık tarlalarda yetişen kepekli un ,çavdar ekmeği, nöbet şekeri, ev yemekleri gibi bakliyatlarla ve sağlıklı meyve sebzelerle beslenmeliyiz.

Bitki çayları ,bitkisel takviyeler ve sağlıklı yollardan elde edilmiş çikolata ve hazır gıdalar, paketli olan çikolatalar yerine tercih edilirse daha sağlıklı bir şekilde gıda almış oluruz.

Yaşadığımız süre zarfında daha kaliteli ve sağlıklı hissettiğimiz zamanlar geçiririz.


2. Doğru beslenmenin sağlığımız açısından yararları nelerdir? Açıklayınız.


Cevap: Doğru beslenmenin sağlığımız açısından yararları nelerdir? Açıklayınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Kişi doğru beslendiği zaman vücudu gerekli vitaminleri ve enerji elde edecek hastalıklarla savaşma konusunda güç kazanacaktır.

Beslenme düzeni ve alışkanlıkları insan sağlığı üzerinde büyük oranda etkilidir. Kişi alması gereken besinleri yemiş olduğu şeylerden almıyor ve sağlığına zararlı gıdaları tüketiyorsa zamanda bu vücudunda bir çok hastalığa yol açacaktır.

Ayrıca kişinin bağışıklık sistemi beslenme ile yakından alakalı olduğu için hastalıklardan uzak kalmasının yollarından biri bulur.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 216 Soruları ve Cevapları


1. ETKİNLİK


Soru : A) Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.


Cevap:

  • Sindirmek: Yenilen besin maddesini sindirim sisteminde gereken değişikliklere uğratarak kana karışabilir bir duruma getirmek, hazmetmek
  • Pelikan: Pelikangillerden, pembeye çalan beyaz tüylü, kanatları gri renkli, alt gagasında deriden bir kesesi olan iri kuş, kaşıkçı kuşu
  • Salgı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde, ifraz
  • Öğütmek: Ezmek, çiğnemek
  • Nihayet: Son, sonunda
  • Asit: Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız
  • Bulamaç: Sulu, cıvık hamur

Soru : B) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek bu kelimelerin geçtiği bilgilendirici bir paragraf yazınız.


Cevap: Sindirmek pelikan salgı öğütmek nihayet asit bulamaç kelimelerin geçtiği bilgilendirici bir paragraf yazınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Pelikanlar iri su kuşlarıdır. Güney Amerika’nın iç kesimleri kutup Bölgeleri ve de okyanuslarda pelikanlar Yaşamaz Dönenceler arasında ve de ılıman kuşak bölgelerinin tamamında Pelikan kuşlarının görebilirsiniz.

Deniz kıyılarında bataklık bölgelerinde yaşayabilen balık avlayarak beslenen pelikanlar da yakaladıkları avlarını Boğazlarının altındaki keselerine biriktirirler. Bu kese içerisinde bir salgı salarak sudan ayrıştırırlar.

Nihayetinde Eserlerinde biriktirdikleri avlarını yutarak midelerinde Asit bulamacı haline getirilen besinleri tüketmiş olurlar pelikanlar. Üreme döneminde açık renkli tüyleri en parlak haline gelmiştir. Dönemlerini yaşarlar. Pelikanlar renkleri ile vede gagalarının farklı renkte oluşları ile insanların seyretmeyi sevdikleri Büyük bir kuş cinsidir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 216 Soruları ve Cevapları


2. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.


1. Metnin başında yer alan karşılıklı konuşmada sizi şaşırtan bir şey oldu mu? Nedenleriyle anlatınız.


Cevap:  Kaza geçiren birinin evde televizyon izlemesi beni şaşırttı. Kaza geçiren birinin hastanede olması gerekir.


2. Metne göre dişlerimizin ne derece önemli olduğunu ne zaman anlarız? Bu durumu yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.


Cevap: Dişlerimizin ne derece önemli olduğunu onları kaybettiğimizde anlarız. Mesela bir dişimiz çürüdüğünde onu çektirmek zorunda kalırız. Artık ağrı olmadığı için rahatlarız fakat sonradan o dişin, yemek yerken ne kadar çok işe yaradığını anlarız.


3. Metinde tükürüğün sindirimdeki önemi ile ilgili verilen bilgiler nelerdir? Açıklayınız.


Cevap:

Tükürük, ağzımızdaki lokmaları bir yandan yumuşatırken bir yandan da onların içindeki faydalı mineralleri ayrıştırarak mide için hazırlar. Yani tükürük sadece su değildir.

Çok özel bir salgıdır. Dişler tarafından öğütülüp un ufak hâline getirilen yiyecekler, tükürük ile bir güzel ıslatılıp hamur hâline geldikten sonra kolayca boğazımızdan aşağıya yuvarlanıverirler.


4. Metinde anlatılan sindirim aşamaları nelerdir? Bu aşamalardan hangisi sizce daha ilginçtir? Anlatınız.


Cevap: Besinlerin ağız yoluyla alınması. Dişlerin tükürük ve dil yardımı ile bu besinleri öğütmesi. Öğütülen besinlerin yutulması, yemek borusu ile mideye iletilmesi. Besinlerin midedeki asitler sayesinde eritilmesi.


5. Yazar, midedeki yiyecekler ile ilgili hangi benzetmeleri yapmıştır? Bu benzetmeleri yapmasının nedeni ne olabilir?


Cevap: Eritilen yiyecekleri çorbaya, mide kaslarının sürekli kasılmasını da çorba karıştırmaya benzetmiştir. Midede meydana gelen sindirim olayını daha anlaşılır kılmak için bu benzetmeler yapılmıştır.


6. Sağlıklı bir yaşam ve sindirim sistemi arasında nasıl bir ilişki olabilir? Açıklayınız.


Cevap: Sağlıklı bir yaşam ve sindirim sistemi arasında nasıl bir ilişki olabilir? Açıklayınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Bir insanın sağlıklı olabilmesinin şartlarından bir tanesi de sindirim sisteminin düzgün çalışmasıdır.

Sindirim sistemi vücudumuza giren gıdaların olması gereken şekilde öğütülerek ,kan ve organ gibi yerlere vitamin gibi ihtiyaçların vücudumuzda gitmesi gereken yerlere iletilmesini sağlar.

Buda zararlı şeylerin vücuttan uzaklaştırılmasıyla bedenimizin sağlıklı olması ,vücudun hastalıklardan korunması, kilo dengesinin düzgün bir şekilde korunuyor olması ve gereken mineral protein gibi vücudun ihtiyaç duyduğu şeylerin gerekli alanlarda kullanılıyor olması denektir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 217 Soruları ve Cevapları


3. ETKİNLİK


Soru : A) Lokman Hekim’in “OburIuk ve iştahsızIık bedenin baş düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla birlikte bir konuşma metni yazınız.


Cevap: Lokman Hekim’in “Oburluk ve iştahsızlık bedenin baş düşmanıdır.” sözünden hareketle öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla birlikte bir konuşma metni yazınız.

İnsan sağlığının en önemli kaynaklarından bir tanesi de yemiş ve içmiş olduğu gıdalardır.
İnsan beslenmesi sayesinde vücudunun ihtiyaç duyduğu vitaminleri alır. Ancak bu kişinin dengeli ve sağlıklı beslenmesi ile olur.

Obur bir insan vücudunun ihtiyaç duymuş olduğu besin miktarından daha fazla besin almakla vücudunu yorarveobur bir insan vücudunun ihtiyaç duymuş olduğu besin miktarından daha fazla besin almakla vücudunu yorar ve hastalıklara savaşacak gücü  bırakmaz. Vücudu besin sindirmekle uğraşmaktan buna zaman bulamaz.

İştahsız bir insan ise hem yediğini tiksinerek yediği için gerekli vitamini alamaz hem de çok az besin tüketti için vücut ihtiyaç duymuş olduğu enerji ,protein ,kalsiyum gibi ihtiyaçları karşılayamaz.


Soru : B) Hazırladığınız metni bir grup sözcüsü belirleyerek arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza etkileyici bir hitap ifadesi ile başlayınız.


Cevap: Yukarıda yer alan konuşma metnini arkadaşlarınızla paylaşınız.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 218 Soruları ve Cevapları


4. ETKİNLİK


Soru : A) Aşağıdaki duyuru metnini sessiz okuyunuz.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214-216-217-218-219-220-221. Cevapları MEB Yayınları
“6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 218 Soruları ve Cevapları”

Soru : B) Yukarıdaki duyurudan hareketle soruları cevaplayınız.


1. Niçin iki farklı menü hazırlanmış olabilir?


Cevap: Sağlık sorunları nedeniyle diyette olanlar düşünülmüş olabilir.


2. Kırmızı menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olabilir?


Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, salata, kuzu kavurması, kadayıf.


3. Beyaz menüyü seçen bir kişi hangi yemekleri almış olamaz?


Cevap: Düğün çorbası, pirinç pilavı, kadayıf.


4. Hangi yemeklerde misafirlere birden fazla seçenek sunulmuştur?


Cevap: Çorba, pilav, tatlı


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 219 Soruları ve Cevapları


5. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki cümleleri uygun deyimlerle örnekteki gibi tamamlayınız.


Cevap:

  1. Misafirimizi uğurlarken ayağınıza sağlık deriz.
  2. Konuşmasını beğendiğimiz birine ağzına (diline) sağlık deriz.
  3. Eğer beğendiğimiz şey el emeği ile yapılmışsa eline sağlık deriz.
  4. Üzücü bir durum karşısında avunmak için sağlık olsun deriz.
  5. Kötü bir durumdan söz ederken ya da şaşırdığımızda üstüme iyilik sağlık deriz.

6. ETKİNLİK


Soru : A) Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.


Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında yaklaşık 10-12 saatlik uzun bir süre vardır. Bu süre içerisinde gereksinim duyulan enerji ve besin ögeleri vücut depolarından karşılanır. Bilimsel veriler kahvaltının, sağlığın sürdürülmesinde önemli bir öğün olduğunu göstermektedir. Kahvaltı öğünü atlandığında gün içerisinde hâlsizlik, güçsüzlük, baş ağrısı, dikkat ve algılamada sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kahvaltı alışkanlığımız zaman içerisinde şekillenerek kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişmektedir.

Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi


Soru : B) Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” harfi koyunuz.


Cevap:

  • ( Doğru ) Günün en önemli öğünü kahvaltıdır.
  • ( Yanlış ) Akşam yemeğinden sabah kahvaltısına kadar ortalama 9 saatlik bir süre vardır.
  • ( Yanlış ) Kahvaltı öğünü atlandığında karın ağrısı görülür.
  • ( Doğru ) Kahvaltı alışkanlığımız kültürümüze ve kişisel deneyimlerimize göre değişir.
  • ( Yanlış )  Kahvaltı öğününü atlayan kişilerin akademik başarıları düşük olur.

Soru : C) Okula gelmeden önce düzenli olarak kahvaltı ediyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.


Cevap: Okula gelmeden önce düzenli olarak kahvaltı ediyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Erkenden uyanıp kahvaltı yapmak bazen zor olsa da kahvaltı yapmak bence günün en önemli öğünü. Kahvaltı yaptığım zaman kendimi daha sağlıklı ve dinç hissediyorum.

Kahvaltı öğünler arasında atlanılmaması gereken biri öğün.

Bir başka cevap;

okula gelmeden önce her sabah düzenli kahvaltı yapamıyorum. Özellikle servise geç kalacağım veya okula geç kalma ihtimalimin olduğu zamanlar uykudan uyanmak ve hazırlanmak oldukça zor geliyor. erken yatmadığım zaman ise sabahları kalkmak istemiyorum.

Bir başka cevap;

Annem sabahları uyandığın zaman mutlaka bana kahvaltı hazırlar ve beni kahvaltı yapmadan okula göndermez. Bir iki lokma bile olsa kahvaltı yapmanın önemli olduğunu söyler, ben de onu kırmamak için kahvaltı yaparım.


Soru : D) Sağlıklı bir kahvaltı için kendinize menü hazırlayınız. Menünüzü aşağıya yazınız.


Cevap: Sağlıklı bir kahvaltı için kendinize menü hazırlayınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Kahvaltıda genel olarak süt ve süt ürünleri ,meyve suyu gibi gıdalar yense de menemen ,krep ,tost gibi seçenekler olabilir.

Menemenli yumurta ,sade yumurta ,peynir çeşitleri ,zeytin çeşitleri ,zeytin salatası veya marul salatası gibi farklı salata çeşitleri ,maydanoz veya yeşillikler ,patates, yumurta salataları ,tost gibi seçenekler de kahvaltı için sağlıklı bir menü dur.

Kahvaltı günün en önemli besinlerden bir tanesidir. Bugün içerisinde dinç olmak ve beslenme dengemizin sağlanabilmesi için mutlaka yapılması lazımdır.

Kahvaltıda köy yumurtası ve köy sütü gibi doğal malzemelerle yapılan poğaça ve simit çeşitleri de besleyici olabilir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 220 Soruları ve Cevapları


7. ETKİNLİK


Soru : A) Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümleleri okurken altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldıklarını açıklayınız.


  • Müzik ve şiir her zaman iç içe olmuştur.
  • Sanatçılar ile yazarlar topluma yön verirler.
  • Dil önemli bir araçtır ama çok dikkatli kullanılmalıdır.
  • Çok çalışmalıyız çünkü ülkemizin geleceği çalışmamıza bağlıdır.
  • Başarı çok uzak zannedilir oysa kitapların arasındadır.
  • Trafik kurallarını çiğneyenler var hâlbuki o kurallar bizi koruyor.

Cevap: Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlamak için kullanılmıştır.


Soru : B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz.


Cevap:

  1. Kitapların kendileri küçük olabilir fakat bize sundukları dünyalar sonsuzdur.
  2. Sinan’ı uzun zamandır bekliyoruz hâlbuki hiç geç kalmazdı.
  3. Bizler ülkemize ve bayrağımıza kalpten bağlı insanlarız.
  4. Düzenli spor yapmalıyız çünkü düzenli spor yaparsak sağlıklı oluruz.

Soru : C) Aşağıdaki kelimelerden iki tanesini kullanarak “sağlık” konulu bilgi verici bir metin yazınız. Metninizde sağlıkla ilgili atasözü ve deyimler kullanınız.

oysa ile ve çünkü hatta fakat hâlbuki


Cevap: “Sağlık” konulu bilgi verici bir metin yazınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

İnsanlar günlük yaşamlarını sürdürüp ilerlerken çevresinde sağlığını etkileyebilecek birçok faktör olduğunun farkında bile değildir. İnsan kendine hiçbir şey olmayacak gibi yaşamaya devam eder oysa sağlığını kaybettiği anda nasıl sağlığına tekrar kavuşabileceğini araştırır, doktora gider, ilaçlar almaya başlar.

Oysa sağlığına dikkat etmiş olsa, sabahları  erken kalksa kahvaltısını zamanında yapsa, gün içerisinde yediğin, içtiğin dikkat etse, zararlı alışkanlıklardan uzak dursa hatta akşamları bir saat kadar yürüyüş yapsa bu rahatsızlıkları hiç yaşamayacak, sağlığını hiç yitirmeyecektir.


6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 221 Soruları ve Cevapları


8. ETKİNLİK


Soru :Aşağıda bir bisikletin kullanım kılavuzundan alınan bölümler verilmiştir. Kılavuzun ilgili bölümlerini dikkatle okuyarak etkinliğinizi tamamlayınız.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214-216-217-218-219-220-221. Cevapları MEB Yayınları
“6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 221 Soruları ve Cevapları”

A) Aşağıdaki soruları bu kılavuza göre cevaplayınız.


Bisikletle hareket hâlinde değilken yapılmaması gereken davranışı yazınız.


Cevap: Vites değiştirilmemelidir.


Vites değiştirirken dikkat edilmesi gereken kurallardan birini yazınız.


Cevap: Vites değiştirirken ters yönde pedal çevrilmemelidir.


Ömer’in bisikletinde bir süre sonra zincir arızası meydana gelmiştir. Ömer, kullanım kılavuzundaki hangi uyarıya uymadığı için Ömer’in bisikleti arızalanmış olabilir? Açıklayınız.


Cevap: Vites mekanizmasını, zinciri ve vites dişlilerini düzenli olarak yağlamadığı için arızalanmıştır.


Bisikletinizi sürerken çevreyle iletişiminizi kesecek davranışlarda bulunmanın sakıncaları neler olabilir? Örneklerle anlatınız.


Cevap: Bu davranışlar neticesiyle kazalar meydana gelebilir. Mesela kulaklık kullandığımız zaman çevremizdeki araçların seslerini, kornalarını duyamayız. Araçların hareketini fark etmediğimiz için onlara çarpabiliriz.


Soru : B) Aşağıdakilerden hangileri bu kılavuza göre yapılması gereken davranışlardandır? Başına çarpı işareti (X) koyarak işaretleyiniz.


Cevap:

  • (X) Yayaların güvenliğini tehlikeye atmadan sürüş yapmak
  • (   ) Ön ve arka vitesleri aynı anda değiştirmek
  • (   ) Bisikleti kullanacağımız araziye göre lastik seçmek
  • (X) Sürüş sırasında koruyucu kıyafetler kullanmak
  • (X) Vites değiştirirken düz yönde pedal çevirmek

GELECEK DERSE HAZIRLIK


Soru : Geçmişte insanların beslenme alışkanlıkları nasıldı? Aile büyüklerinize danışarak yapınız.


Cevap: Geçmişte insanların beslenme alışkanlıkları nasıldı? konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Aile büyüklerim geçmişte insanlar genellikle kendi ektikleri veya köylerinde bulunan diğer ürünlerle kendi ürünlerini takas ederek beslendiklerini, yerli tohum ,zeytinyağ, pekmez bal gibi doğal yiyecekler tükettiklerini paketli gıdalar tüketmediklerini söylediler.

Fıstık ,menengiç ,kuru üzüm ,hurma, akide şekeri gibi az miktarda da olsa paketli ve hazır yiyeceklerde geçmiş zamanda bulunmaktaydı. Ancak dışarıdan yemekler son derece az ve daha sağlıklıydı. Buradan geçmişteki insanlar da daha sağlıklıydı. GDO lu ve paketli gıda gibi maddelerin hayatımıza geçmesi ile beraber hastalıklar artmıştır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. sağlıklı beslenmek için tüketmiş olduğumuz besinler ve içecekler çok önemlidir sağlığımız için proteinler karbonhidratlar ve vitaminler yeterince ve dengeli bir şekilde almak çok önemlidir sabahleyin kalktığımız zaman güzel bir kahvaltı yapmak sağlığımızı ve günümüzü destekleyecektir ayrıca önderimizi atlamamak önderimiz de sağlıklı ürünler tüketmek paketli ve hazır gıdalardan uzak durmak sağlığımızı destekleyecek önemli tüyolar dan birkaç tanesidir ayrıca sağlıklı beslenmenin yanında spor ve egzersiz yapmak günde en az yarım saat yürüyüş yapmak vücut sağlığımızı destekleyecektir hazır paketlenmiş ve ambalajlı gıdalardan uzak durmak genellikle evde pişen ve evde üretilen yemekleri tercih etmek insan sağlığı için çok önemlidir

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.