7. Sınıf Fen Bilimleri

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 60-61 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Hücre-Doku-Organ-Sistem-Organizma Cevapları Sayfa 58, 59, 60


Hücre-Doku-Organ-Sistem-Organizma Cevapları


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları


Neler Öğrendik?


1- Hücrenin temel kısımları ve organeller bakımından bitki ve hayvan hücrelerinin benzer ve farklı yönlerini karşılaştırınız.


Cevap : Hücrenin temel kısımları ve organeller bakımından bitki ve hayvan hücrelerinin benzer ve farklı yönlerini karşılaştırınız.

Bitki ve hayvan hücresinin benzer yönleri : İki hücrede mikroskobik yapıdadır. Hücre zarları ve sitoplazmaları vardır. Çekirdeklerinin dışında mitokondri, golgi, koful, endoplazmik retikulum, ribozom ortak organelleridir.

Bitki ve hayvan hücresinin farklı yönleri : Bitki hücresi köşeli bir yapıya sahipken hayvan hücresi yuvarlak bir şekildedir. Hücre duvarı(çeperi) sadece bitki hücrelerinde görülür. Fotosentez için gerekli kloroplast organeli de sadece bitki hücrelerinde bulunur. Sentriyol adı verilen organeller ise sadece hayvan hücrelerinde görülür. Hem bitki hem hayvan hücrelerinde koful bulunmasına rağmen bitki hücresindeki kofullar sayıca daha az ama daha büyükken hayvan hücresinde sayıca fazla ama daha ufak yapıdadır.


2- DNA, kromozom ve gen kavramları arasındaki ilişkiyi açıklayınız. Bu kavramları aşağıdaki şekil üzerinde uygun yerlere yazınız.


Cevap : DNA, kromozom ve gen kavramları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

Hücrelerimizde bulunan çekirdek hücrenin yönetim ve denetimi gerçekleştirir. Çekirdek aynı zamanda kalıtsal bilgilerimizi taşıyan DNA molekülünü içerir. DNA molekülü bizim genetik ve fiziksel özelliklerimizim yazılı olduğu moleküldür. Bu genetik ve fiziksel özellikleri genlerimiz tarafından belirlenir.

Genler bir araya gelerek DNA molekülünü oluşturur. DNA molekülü özellikle hücre bölünmeleri sırasında kısalıp kalınlaşması ve etrafını histon adı verilen proteinler sarması sonucunda kromozom adını alır.

  • Gen: Genetik ve fiziksel özelliklerimizi içerir.
  • DNA: Genler bir araya gelerek oluşturur. Genetik ve fiziksel özelliklerimizin tamamını içerir.
  • Kromozom: DNA nın kısalıp kalınlaşması ve etrafını proteinlerin sarması sonucunda oluşan yapıdır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 60-61 Cevapları MEB Yayınları
“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 58-59-60. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

3- *Sistem *Hücre *Mitokondri *Doku *Organizma *Sitoplazma *Organ

Verilen kavramları aşağıdaki görsellerin altındaki uygun boşluklara yazınız.


Cevap :

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 60-61 Cevapları MEB Yayınları
“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 58-59-60. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Hücre Bölünmesi Cevapları Sayfa 61


Hücre Bölünmesi Cevapları


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları


Soru : Bir bebeğin yetişkin hâle gelmesi, kesilen saçların tekrar uzaması, tohumdan yeni bir bitki oluşması nasıl gerçekleşiyor olabilir?


Cevap : Bir bebeğin yetişkin hâle gelmesi, kesilen saçların tekrar uzaması, tohumdan yeni bir bitki oluşması nasıl gerçekleşiyor olabilir?

Bir hücreden yeni Hücrelerin oluşmasına hücre bölünmesi denir. Hücrelerin bölünmesi ile insanlar insanların yaralarının iyileşmesi, insanların büyümesi sağlanır.

Hücre bölünmesi Mitoz ve mayoz bölünme ile gerçekleşir. Mitoz bölünmeler kromozom sayısı sabit kalmış iki yeni hücre oluşur. Hücreler kalıtsal yönden birbirinin aynısıdır.

Mitoz bölünme tek hücreliler de çoğalmaya, çok hücreli canlılarda büyümeyi, yıpranan kısımlarda onarılmayı sağlar. Normal bir insanda büyüme 20-22 yaşına kadar devam eder. Bitkilerde ise büyüme uygun şartlar olduğu sürece sınırsız olarak gerçekleşir.


Bebeklerin yetişkin birer insan hâline gelecek kadar büyümesi, saçların uzaması, tohumların çimlenerek yeni bitki oluşturması ve daha pek çok olay hücre bölünmesi sayesinde gerçekleşir. Hücreler de canlıdır ve tüm canlılar gibi hücreler de büyür. Belli bir olgunluğa ulaşan hücrelerin bölünerek yeni hücreler oluşturmasına hücre bölünmesi denir. Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Hücrelerde genel olarak mitoz ve mayoz olmak üzere iki çeşit hücre bölünmesi gerçekleşir.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. hücrelerde bulunan yapımızı oluşturan birçok kalıtsal ve genetik özelliklerimizi taşıyan ve yeni nesillere aktaran çok önemli bir yapı taşıdır 7 sınıf fen bilimleri ders kitabında hücrenin vücudumuzdaki yapısını şeklini ve vücudumuzda anne ve babamızdan aldığımız birçok özelliğimizi aktardığını öğrenip kavradı göz rengimiz saç rengimiz boyumuz ten rengimiz gibi genetik ve kalsa özelliklerimiz anne babadan hücre yoluyla geçmektedir bu konuyla beraber bunu çok iyi bir şekilde anlayıp öğrendik verdincevaplar yedik beğenmeme çok yardımcı oldu

  2. 7. Sınıf fen bilimleri ders kitabında yer alan hücrenin yapısı hücrenin bölünmesi hücrenin yaşamsal faaliyetlerin hayatımızdaki yerini ve önemini öğrenip derslerinde çok başarılı bir şekilde bitirdik ettiğimiz zaman çoğalmak istediğin zaman kendisinin oluşturduğu meyvede bulunan hücreler çoğalarak yeni nesillere aktarılmaktadır bu hücrenin bölünmesini ve çoğalması çok güzel bir örnektir bunlara farklı örnekler vererek bu konuyu daha iyi bir şekilde anlayıp öğrenebiliriz

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.