7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53-54 Cevapları Özgün Yayınları

Göster

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Atatürk ve Anıları Metni Cevapları Sayfa 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54


Atatürk ve Anıları Metni Cevapları


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48 Soruları ve Cevapları


HAZIRLIK ÇALIŞMALARI


1. Yaptığınız araştırmaya göre Atatürk’ün anılarından edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap: Atatürk’ün anılarını araştırıp okuyunuz. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk anıları ile ilgili kardeşi Makbule hanım ağabeyi Mustafa Kemal Atatürk’ün insan olarak çeşitli birçok yönünü içten anlattığı gibi abisinin çocukluk yıllarında çeşitli oyuncaklara özellikle silahlara düşkün olduğu daha o yıllarda Askerliğe sempatisi olduğunu ifade etmektedir.

Ne var ki Mustafa Kemal Atatürk silahla oynaması az kalsın bir felakete yol açacağını ifade eden Makbule hanım Atatürk elindeki eski bir alarak silah temizlenmesi sırasında yardım etmesi için kız kardeşinin yanına çağırır Makbule hanım olayı şöyle anlatır karşısına geçtim O elindeki lüfer temizlemeye başladı ne yaptın nasıl etti Bilmiyorum birden korkunç bir ses duydum Annen korku ve heyecan içinde Eyvah kardeşini öldürdü Mustafa dedi ben işte ağabeyim öldü diye ağlıyordum tabancanın dumanı kalkınca baktık diye İkimiz de sağız.


2. Atatürk’ün millet sevgisi ile ilgili sözlerini arkadaşlarınıza okuyunuz.


Cevap: Atatürk’ün millet sevgisi ile ilgili sözlerini derleyiniz. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

  •  Türk kuvvet ve zekasının yenmediği ve yenemeyeceği güçlük yoktur.
  • Beni olağanüstü bir kişi olarak yorumlamayınız. Doğuşumdaki tek olağanüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir.
  • Bu millete çok şey öğretebildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğretemedim.
  • Her Türk ferdinin son nefesi, Türk Milletinin nefesinin sönmeyeceğini, onun ebedi olduğunu göstermelidir.
  • Bizim başka milletlerden hiç bir eksiğimiz yok. Cesuruz, zekiyiz, çalışkanız, Yüksek amaçlar uğrunda ölmesini biliriz.
  • Büyük şeyleri büyük milletler yapar.

7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 50 Soruları ve Cevapları


1. ETKİNLİK


a. Aşağıda, metinde geçen bazı sözcükler ve sözcük grubu ile anlamları verilmiştir. Anlamlarından hareketle sözcükleri ve sözcük grubunu yazarak bulmacayı çözünüz.


(ahbap-döviz-göçmen-ziraat-hürmet etmek-fidan-arazi-kıraç-cahil-yaver-kordon)


1. Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası.

Cevap: ARAZİ


2. Öğrenim görmemiş, okumamış.

Cevap: CAHİL


3. Saymak, saygı göstermek.

Cevap: HÜRMET ETMEK


4. Kendi ülkesinden ayrılarak yerleşmek için başka ülkeye giden kişi.

Cevap: GÖÇMEN


5. Verimsiz veya susuz toprak.

Cevap: KIRAÇ


6. Kendisiyle yakın ilişki kurulup sevilen, sayılan kimse.

Cevap: AHBAP


7. Yeni yetişen ağaç veya ağaçcık.

Cevap: FİDAN


8. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanması.

Cevap: ZİRAAT


9. Yardımcı, emir subayı.

Cevap: YAVER


10. Bir yere girip çıkmayı denetim altına almak için oluşturulan dizi.

Cevap: KORDON


11. Herhangi bir konuyu tanıtma, duyurma, propaganda yapma amacıyla üzerine yazı yazılmış bez veya karton.

Cevap: DÖVİZ


b. Bulmacadaki renkli kutucuklara yazdığınız harflerin oluşturduğu anahtar sözcüğü bulunuz.


Cevap: Bulmacadaki Anahtar Sözcük: ATATÜRK


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 51 Soruları ve Cevapları


2. ETKİNLİK


Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.


1. Atatürk neden her gün çiftliğe gidiyormuş?


Cevap: Fidan dikme, Ankara’yı ağaçlandırma ve yeşertme merakı nedeniyle gidiyormuş.


2. Etimesgutlu köylü, Atatürk’ün inceleme yaptırdığı toprakta niçin ağaç yetişmeyeceğini düşünüyormuş?


Cevap: Toprağın ince yüzünün altının boydan boya kaya olduğunu bildiği için ağaç yetişemeyeceğini düşünüyormuş.


3. Atatürk, köylüye araziyle ilgili bilgiyi neden daha önce vermediğini sorduğunda köylü ne yanıt vermiş?


Cevap: Atatürk, köylüye araziyle ilgili bilgiyi neden daha önce vermediğini sorduğunda köylüye  “Sen okumuşların sözüne daha çok inanırsın da ondan.” diye yanıt vermiş.


4. Atatürk neden yaverlerini yanından uzaklaştırıp halkın arasına karışmış?


Cevap: Halk tarafından sevilmenin zevkini yaşamak için halkın arasına karışmış.


5. Atatürk yanındakilerden ne istemiş? Niçin?


Cevap: Halk tarafından sevilmenin zevkini biraz daha yaşamak için müsaade istemiş.


3. ETKİNLİK


a. “Atatürk ve Köylü”, “Atatürk ve Halk” metinleri yazarın tanık olduğu bir olayı anlatmaktadır. Metinlerdeki anılarda Atatürk’ün hangi kişilik özellikleri verilmiştir? Aşağıya yazınız.


Cevap: Metindeki Sabırlı, açık sözlü, insan ve millet sevgisi, iyi kalpliliği, ümitsizliğe yer vermemesi, sorunlara karşı çözümcü olması gibi Atatürk’ün kişilik özellikleri verilmiştir.


b. İkinci anıda italik yazılan cümlede Atatürk ne anlatmak istemiştir? Aşağıya yazınız.


Cevap: Kendisinin de bir insan olduğunu, halktan biri olduğunu, insanlarla arasında hiçbir farkının olmadığını anlatmak istemiştir.


4. ETKİNLİK


a. Atatürk’ün millet sevgisiyle ilgili sözlerinden biri hakkında hazırladığınız konuşmayı gerçekleştiriniz.


Cevap: Atatürk’ün millet sevgisi ile ilgili sözlerden biri hakkında bir konuşma hazırlayınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

  • ”Bu vatan çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya layıktır.”

Millet sevgisi en büyük sevgilerden bir tanesidir. Dinimizde, gelenek ve göreneklerimizde de vatan millet sevgisi ön planda tutularak kutsal olduğu söylenmektedir.

Bizleri bu vatanın ve milletin sevgisine layık olabilmemiz için sürekli olarak çalışmamız ve durmadan ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmamız gerekmektedir. Kurtuluş ve bağımsızlık için sayısız şehit veren bu cennet vatan en göklerde yer alması gereken bir ay yıldızlı bayrağı vardır.


b. Konuşmanızı gerçekleştirdikten sonra formu doldurarak belirtilen ölçütlere göre konuşmanızı değerlendiriniz.


Cevap: Bu forumu kendinize göre doldurmanız gerekmektedir.


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 52 Soruları ve Cevapları


5. ETKİNLİK


Soru : Tırnak işaretinin kullanım yerleriyle ilgili aşağıdaki kuralları örnek cümleler ile eşleştiriniz.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53-54 Cevapları Özgün Yayınları
“7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 48-49-50-51-52-53-54. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları”

6. ETKİNLİK


a. Aşağıdaki kitap künyesi örneğini inceleyiniz.


Cevap: Agâh Sırrı Levend, Türk Dilinde Gelişme ve Sadeleşme Evreleri, TDK Yayınları, Ankara, 1960.


b. Siz de aşağıda karışık olarak verilen bilgileri örneğe uygun olarak düzenleyiniz.


Tuna Kıyıları, 1938, İstanbul, Remzi Kitabevi, Falih Rıfkı Atay

CevapFalih Rıfkı Atay, Tuna Kıyıları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938.


Mehmet Nuri Conker, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları, 1981, Zabit ve Kumandan

CevapMehmet Nuri Conker, Zabit ve Kumandan, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1981.


Türkiye İş Bankası Yayınları, Atatürk’ün Bana Anlattıkları, 1998, İstanbul, Falih Rıfkı Atay

CevapFalih Rıfkı Atay, Atatürk’ün Bana Anlattıkları, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul, 1998


c. Araştırmalarınızı yazılı olarak düzenlerken yukarıdaki örneğe uygun olarak kaynak gösterimi yapınız.


Cevap: Kendinize göre örnek göstermeniz gerekmektedir.


7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 53 Soruları ve Cevapları


7. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillere zaman anlamı katan ekleri, örnekteki gibi belirtip bu eklerin hangi zamanı ifade ettiğini yazınız.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53-54 Cevapları Özgün Yayınları
“7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 48-49-50-51-52-53-54. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları”

8. ETKİNLİK


Soru : Aşağıdaki fiillere kip eklerini getirerek cümleler yazınız.


Cevap:

  • Yavru kedileri çok severim.
  • Şiirleri akşam okumaya başlayacağım.
  • Sabahlara kadar ders çalışınca çok yorulduk.
  • Bahçede biber ekmeye çalışıyor.
  • Sokak hayvanlarına yiyecek bakmış.
  • Sınavı kazandıktan sonra gezeceğim.

7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Ders Kitabı Sayfa 54 Soruları ve Cevapları


9. ETKİNLİK


a. Okulda başınızdan geçen ya da tanık olduğunuz bir olayı aşağıya yazınız.


Cevap: Okulda başınızdan geçen ya da tanık olduğunuz bir olayı aşağıya yazınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Okulda basketbol turnuvası yapılıyordu. Bizim sınıfta basketbol turnuvasında mücadele eden ve başarılı sınıflar arasında yer alan bir sınıf olarak sayılıyordu. Bir bir rakiplerini egale ederek birincilik kupasını sınıfımıza getire bizim sınıfı okulda bir yapmışlardı.


b. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzelterek arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap: Bu kısmı sizler yapınız.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK


Soru : Çanakkale Zaferi ve Seyit Onbaşı hakkında internetten araştırma yapınız. Araştırmalarınızı “edu” ve “gov” uzantılı sitelerden yapmaya dikkat ediniz.


Cevap: Çanakkale Zaferi ve Seyit Onbaşı hakkında internetten araştırma yapınız. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.

Koca Seyit 1889 yılında Havran ilçesinin çamlık köyünde dünyaya gelmiştir. Çanakkale kahramanı Cumhuriyetin ilanından sonra çubuk soyadını almıştır.

Çanakkale savaşlarına topçu neferi olarak Mecidiye tabyasında görev almıştır. Tarihin seyrini değiştirdiği olay şu şekilde gerçekleşmiştir. Saat 5:30 sularında itilaf devletlerinin filosundan bazı gemiler mecidiye tabyasına ağır top atışlarında başlamışlardır. Bu saldırı karşısında takım subayı fahri efendinin emri ile askerler sığınağa koşmuşlardır. Ancak geride kalan askerler istihdamın içerisinde patlayan cephanenin sonucunda bir kısmı şehit düşmüştür. Bunların içerisinde yaralı olarak kurtulan koca seyit yerinden kalkıp baktığında düşman gemilerinin kaleye yaklaştığını görür.

Tabanın içerisinde ise üçüncü toptan başka diğer topların hepsinin kullanılmaz hale geldiği görülmüştür. Koca seyit bu imanla 276 kiloluk mermiyi kaparak namluya sürdü. Arka arkaya dört atış yaptı. Bunlardan bir tanesi oceans adlı geminin dümenine değere geminin manevrasını imkansız hale getirdi. Gemi dümensiz kaldığı için boğazın mayınlarla kapatıldığı yerde mayınlarla çarparak sulara gömüldü. Bu olayla ingilizler istedikleri çıkarmayı yapamamışlar deniz üstünden boğazı gemiler ile geçemeyeceklerini anlamışlardır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Nuran dedi ki:

    Ülkemiz üzerine Doğan bir ışık olan Mustafa Kemal Atatürk ülkemiz için önemli liderler dan bir tanesidir Milli Mücadele ve kurtuluş döneminde Ülkemizin müdafaası ve kurtuluşu için canını hiçe sayarak Bandırma Vapuru ile Samsun’a gitmiş burada Türk milletini bir araya getirerek bağımsızlık çerçevesinde tüm düşmanları tek tek ülkemizden atarak Türk milletinin bağımsız ve huzurlu bir şekilde yaşaması için büyük mücadelelere girişmiş en büyük Türk liderler den bir tanesidir.

  2. Reyyan dedi ki:

    teşekkürler çok yardımcı olacak teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz

     

     

  3. Hamdiye dedi ki:

    Atatürk’ün anılarından birini size anlatmak isterim. Atatürk derslerine çok çalışkan bir öğrenciydi.derslerinde başarılı olması bütün öğretmenlerin sevgisinde kazanmasına sebep olmuştur. Yalnız Atatürk matematik dersinde çok başarılıydı. Zekası ileri görüşlülüğü ile matematikte başarı kazanmıştı. Matematik öğretmeni de Atatürk’ü çok severdi. Matematik öğretmeninin adı Mustafa olduğu için ona da Mustafa ismini hediye etmiştir. Bundan sonra Atatürk’ün ismi Mustafa Kemal olarak kalmıştır.bir öğretmenin sevgisini kazanmak ve çalışkan olmak biz gençlerin en büyük hedeflerinden biri olmalıdır. Atatürk çocuk yaştan beri zekası ve bilgisiyle herkesin sevgisini kazanmaya hak kazanmıştır. Bizler de onu örnek alarak aynı seviyeye içinde ilerlemeye devam ettirmeliyiz.

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.