8. Sınıf Din Kültürü

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 101-102-103 Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti  Cevapları Sayfa 101, 102, 103, 104


Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti Cevapları


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları


Soru : Hakkınız gözetildiğinde neler hissedersiniz?


Cevap : Hakkınız gözetildiğinde neler hissedersiniz?
İnsanların her haksızlığa uğramalarında kendi haklarını savunma güçleri olmayabilir. Bu durumlarda yetkili kişilerin veya birilerinin sizin hakkınızı savunması gerekebilir. Mesela sınıfta sizin yapmadığınız bir şeyden dolayı sizi suçlayabilirler. Siz kendinizi ne kadar savunmanızda ispatlayamayabilirsiniz.
Böyle bir durumda sizi destekleyen bir arkadaşınızın olması, sizin yapmadığınızı ispatlaması bizi haklı duruma çıkarabilir. Böyle bir yanlıştan dönülmesi suçsuz yere suçlanmışken, kendinizi temize çıkartmanız sizi mutlu eder. Adalet hak ile haksızın ayırt edilmesi anlamına gelir. Hakkın gözetilmesi ve hakkın ortaya koyulması adalettir.


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları


PAYLAŞALIM


Haksızlıkla Mücadele

Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberliğinden önce Mekkelilerin haksızlığa uğrayan insanlara yardım etmek amacıyla yaptıkları Hilfü’l-Fudûl antlaşmasına katılmış, peygamberlik sonrasında da böyle bir antlaşmaya davet edilmesi durumunda katılacağını bildirmiştir.


Soru : Hz. Peygamberin katıldığı Erdemliler Birliği hakkında araştırma yapınız. Ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap : Hz. Peygamberin katıldığı Erdemliler Birliği hakkında araştırma yapınız.
Erdemliler cemiyeti cahiliye döneminde ficar harplerinden sonra kurulmuş bir barış sağlayıcı cemiyettir. Ficar harplerinde Arap kabileler arasında büyük düşmanlıklar oluşmuş kan davaları çıkmıştır. Mekke de dışarıdan gelen tüccarlar için can, mal ve namus emniyeti kalmamıştır.
Aciz ve güçsüzler her türlü zulme maruz kalıyorlardı. Bu haksızlıklar karşısında vicdanlı insanların bu durumu düzeltmek için bir araya gelmesi gerekti. Mekkenin hatrı sayılı büyüklerinden peygamberimizin amcası Zübeyr ve arkadaşları Haşim, Muttalib, Zühre, Eset, Haris, Teymoğullarının ileri gelenlerinin katılması ile Mekkenin en zengin, itibarlı en yaşlısı sayılan Abdullah bin cud’un evinde toplanılarak bu cemiyet kurulmuştur. Hz. Muhammed bu cemiyete katıldığında henüz yirmi yaşındaydı. Bu cemiyette alınan kararlar başlıca ;

  • Mekke de yerlisi veya yabancı olsun, zulme uğramış kimse bırakılmayacak yardım edilecek
  • Mekke de kimse kimseye zulüm edemeyecek
  • Zulüm edenlere fırsat verilmeyecek
  • Mazlum birisi zalimden hakkını alana kadar mazlumun yanında hareket edilecek

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları


YORUMLAYALIM


Soru : Hakların gözetilmesi toplum huzuruna ne gibi katkılar sağlar? Yorumlayınız.


Cevap : Hakların gözetilmesi toplum huzuruna ne gibi katkılar sağlar? Yorumlayınız.
Hak dünya üzerinde canlı olan herhangi bir kişi veya varlığın ahlaki ve kanuni olarak sahip olduğu imkanlardır. İnsanların hakları olduğu gibi hayvanların da hakları bulunur. Doğan bu dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların yaşama hakkı vardır. Anne ve babaların çocuklar üzerinde hakkı vardır.
Fakat bu hakları belli bir yaşa gelipte kendi bireysel ehliyetlerini elde ettikleri zaman biter. Hak kelimesi ayrıca bir şeyin gerçekleşmesi, bir şey ulaşmak, varlığı kesin doğru ve sabit şey anlamına gelir. Batıl kelimesinin zıttı haktır. Terim olarak da hak din İnanç söz ve görüş gibi anlamlara içermektedir.


8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları


YORUMLAYALIM


“Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutunuz; Şahitlik ederken kendiniz, anne babanız ve akrabanız aleyhinde de olsa, Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Haklarında şahitlik ettiğiniz kimseler zengin ya da fakir olsalar da (adaletten ayrılmayınız), Allah zengine de fakire de sizden daha yakındır. Arzularınıza uyup adaletten sapmayınız. Eğer şahitlik ederken gerçeği çarpıtırsanız ya da şahitlikten kaçınırsanız muhakkak ki Allah yaptıklarınızı bilir.”

(Nisâ suresi, 135. ayet.)

“Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Âdil olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.”

(Mâide suresi, 8. ayet.)


Soru : Yukarıdaki ayetleri adaletle ilgili gözetilmesi gereken hususlar bakımından yorumlayınız.


Cevap :

  • Adaleti gözetirken titiz olunuz.
  • Kendi aleyhinize bile olsa adaletli ve doğru olunuz.
  • Şahitlik edilen kişi zengin yada fakir olsa da adaletten ayrılmayınız.
  • Arzular adalette ayrılmamıza neden olmasın.
  • Şahitlikte gerçekleri sapıtmayın ve şahitlik yapmaktan kaçınmayın.
  • Topluma olan kin adaletsizliğe yol açmasın.
  • Adaletli olun şeklinde yorumlayabiliriz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Birbirimize karşı hangi konuda olursa olsun haksız davranmamak ve haklı kişinin savunmasını sağlamak orta yolu bulmak ve tartışmaya düşen iki kişi arasında haklı olanın elini tutmak insanlar arasındaki ilişkilerin sağlam olmasına ve haklının savunmasını ne kadar önemli olduğunu bilmemiz ve anlamamız gerekir. Bir insan haksızlığa düştüğü zaman üzülebilir veya çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bu sebeple haksız olduğunuz tüm konuda kendimizi bu atamızın farkında vararak özür dilemeli ve davranışlarımızı düzeltmeliyiz. Eğer herhangi bir konuda haklı ise kendimizi güzel bir şekilde ifade ederek hakkımızı savunmalı ve hakkımızın en iyi şekilde almamızın yollarını bulmalıyız.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.