8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 19-20-21-22-23-24-25 Cevapları MEB Yayınları

Göster

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Mustafa Kemal’in Çocukluk Dönemi ve Öğrenim Hayatı Cevapları Sayfa 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25


Mustafa Kemal’in Çocukluk Dönemi ve Öğrenim Hayatı Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları


Soru : Doğup büyüdüğümüz yer, yaşamımızı nasıl etkiler? Açıklayınız.


Cevap : Doğup büyüdüğümüz yer, yaşamımızı nasıl etkiler? Açıklayınız.
Hangi çevre içerisinde doğarsa , o çevrenin gerek mevsimsel gerek yaşamsal gerek sağlıksal ve gerek kültürel özelliklerini kendi içinde barındırır.  İnsanın duygusal ve beyin yapısı çocukluk yaşlarından itibaren belirlendiği için ne görürse onu kendine hayat biçimi olarak belirler.
mesela kavga ortamına çok oldu ve kendisi de bu şiddete maruz kalarak büyümüş olan bir çocuk eğer gelecek hayatta bir duygusal onarım süreci yaşayamazsa ve bunu başaramazsa kendisi de karşılaştığı insanlara şiddet uygular ve bunu devam ettiririr.
Saygın bir kişilik ve büyümüş olan çocuklar ileride de karşılaştıkları olaylar karşısında daha dayanıklı ve daha sağlamdırlar.
İşte bu gibi sebeplerle insanın doğup büyüdüğü yer yaşamını belirleyen yerdir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları


1- Selânik’te ulaşımın gelişmiş olması, şehre neler kazandırmıştır? Söyleyiniz.


Cevap : Selânik’te ulaşımın gelişmiş olması, şehre neler kazandırmıştır? Söyleyiniz.
Selanik, demir yolu ağıma sahip olan Asya’dan Avrupa’ya gelen malların demir yolu sayesinde işlek bir liman kenti olmasıyla birlikte aynı zamanda kültürel bir merkez vede her yıl yüz binlerce turistin geldiği turistik bir merkezdi. Limanları sayesinde tam bir ticaret merkezi olan Selanik aynı zamanda Balkanlardaki konumundan dolayı Osmanlının ticaret merkeziydi.


2- Selânik şehrinde geçmişten günümüze nelerin değiştiğini görsellere bakarak açıklayınız.


8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 19-20-21-22-23-24-25 Cevapları MEB Yayınları
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 19-20-21-22-23-24-25. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Cevap : Görselde yer alan kale dışında bütün yapılar değişmiştir. Zaman içerisinde yol ve evlerin yerini geniş bir plaj ve oteller almıştır. Büyük katlı evler ve oteller yapılmış.


“…Selânik, dağ eteklerinden yukarıya doğru tırmanan, büyük, durgun körfezinin sularına yayılan ve çevresindeki Roma, Bizans ve Türk surlarının sınırlarını çoktan aşmış, çağdaş Batı ölçütlerindeki rıhtım ve bulvarları boyunca iyice gelişmiş bir kent görünümündeydi. Yıkık istihkâmlarının üzerindeki karmaşık çatıların arasından minareler ve çan kuleleri yükselirdi… Kent, 1889’da Sırbistan ve Viyana üzerinden demir yoluyla Avrupa’ya bağlanmıştır. Diğer bir demir yolu hattı da kenti, Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya ve İstanbul’a bağlamaktaydı. Kentin elektrik ağı 1889’da kurulmuştur. Bu süreçte dokuma fabrikalarında pamuklu ve yünlü kumaş üretilmiş, yabancıların kontrolündeki Düyun-u Umumiye İdaresinin bir bölümü olan ve reji olarak bilinen devlet tekelinin himayesinde önemli ölçüde tütün ihraç edilmiştir. 19. yüzyılın son kırk yılında, Selânik’in nüfusu yetmiş binden yüz binin üzerine çıkmıştır. Bu süreçte Teselya’dan ve diğer yerlerden gelen göçmenler kentin Müslüman nüfusunu artırmıştır.”

(T. Faik Ertan, “Çoklu Zekâ Kuramı ve Askeri Okul Hayatının Atatürk’ün Liderliğine Etkileri”, s. 8-9)


Yukarıdaki metne göre soruların cevaplarını boşluklara yazınız.


1-Selânik’in göç alma nedenleri nelerdir?


Cevap : Selanik’in hem birçok medeniyeti barındırdığı hem de ticaret açısından gelişmiş olduğu için göç almıştır.


2-Selânik’teki inanç özgürlüğü konusunda düşünceleriniz nelerdir?


Cevap : Selanik’te farklı milletlere ve dinlere mensup pek çok insan bir arada yaşamıştır. İnanç özgürlüğü olan bir şehirdir.


3-Avrupa’daki yeniliklerin Selânik’e kısa bir sürede ulaşmasının nedenleri nelerdir?


Cevap : Avrupa’daki yenilikler Selanik’in coğrafi konumu ve ulaşım ağının gelişmiş olmasından dolayı kısa sürede Selanik’e ulaşmıştır.


4-Selânik’te başlıca hangi ekonomik faaliyetler görülmektedir?


Cevap : Pamuklu yünlü kumaş ve tütündür.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 21 Cevapları


1- Mustafa Kemal’in eğitimiyle ilgili anne ve babasının tutumu hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Söyleyiniz.


Cevap : Mustafa Kemal’in eğitimiyle ilgili anne ve babasının tutumu farklıdır. Annesi din ağırlık bir eğitim alması, babası ise modern bir eğitim almasını istemektedir.


2- Mustafa Kemal’in bu anısından yola çıkarak Osmanlı eğitim sistemi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.


Cevap :
Osmanlı eğitim sisteminde iki türlü eğitim olduğu görülmektedir. Dini olarak ve modern olarak iki tür eğitim sistemi varmış. Bana göre her iki eğitim sisteminin bir arada olması gerekmektedir.


Soru : Gelecekte hangi mesleği seçeceğinize karar verdiniz mi? Verdiyseniz bu kararı almanızdaki etkenler nelerdir? Söyleyiniz.


Cevap : Gelecekte hangi mesleği seçeceğinize karar verdiniz mi? Verdiyseniz bu kararı almanızdaki etkenler nelerdir?
Gelecekte öğretmen olmaya karar verdim. Çünkü öğretmenlik bütün insanların duygularının yüklendiği zamanda çocukları eğitmek ve onlara katkıda bulunmak oluyor. Ben de geleceğe daha kararlı ve isabetli görüşler yapan öğrenciler yetiştirmek ve bu konuda onların ellerini tutmak istiyorum.
Ben gelecekte polislik mesleğini seçmeye karar verdim. Ülkemi korumak ,suçlu olan insanları yakalayarak , ülkemin düzenini korumak için polis olmayı tercih ettim. Ülkemin düzenini korumak için polis olmak istiyorum.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları


1- Mustafa’yla annesi arasında geçen bu konuşma, Mustafa hangi okula başlamadan önce gerçekleşmiştir? Söyleyiniz.


Cevap :  Selânik Askeri Rüştiyesine başlamadan önce annesiyle arasında geçen konuşmadır.


2- Metinde anlatılanlar, Mustafa’nın hangi kişilik özelliklerini yansıtır? Söyleyiniz.


Cevap : Mustafa Kemal’in askeri yeteneklere sahip bir kişiliğe sahip olduğunu gösteriyor.


Soru : Mustafa Kemal’in annesinin düşüncelere dalmasının nedenlerini, Osmanlı’nın son dönemlerini de düşünerek açıklayınız.


Cevap : Mustafa Kemal’in annesinin düşüncelere dalmasının nedenlerini, Osmanlı’nın son dönemlerini de düşünerek açıklayınız.
Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım oğlunun hafız olmasını istemekteydi. Küçük yaşta medrese eğitimi alması için Selanikteki medreseye göndermiştir. Babası Ali Rıza efendi ise onun devlet adamı olmasını istiyordu. Oradan alarak ilkokula yazdırdı.
Mustafa Kemal ise askerliğe merak salmıştı. Babasının vefatından sonra vatan sevgisiyle dolan Mustafa Kemal askeri rüştiyeye girerek burada başarılar elde etmeye başladı. İyi bir asker olarak görevini ifa etti. Annesi ise o dönemde yaşadığı şehir olan Selanikin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi, zorunlu olarak İstanbul’a göçmesi, devletin iç karışıklıklarla siyasi çekişmeler olması, ülkenin sürekli savaş halinde olması oğlunun bir cepheden bir cepheye sürüklenmesi Zübeyde Hanım’ı sürekli bir düşünce haline sokmaktaydı.
Çünkü oğlunun iyi bir vatansever, iyi bir asker olduğunu biliyordu. Kendini hiçbir zaman geriye çekmeyecek cepheden cepheye durmadan koşacaktı.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları


Soru : Okul hayatınızda sizi etkileyen öğretmenler oldu mu? Bu öğretmenlerin daha çok hangi yönlerinden etkilendiniz? Açıklayınız.


Cevap : Okul hayatınızda sizi etkileyen öğretmenler oldu mu? Bu öğretmenlerin daha çok hangi yönlerinden etkilendiniz? Açıklayınız.
Okul hayatında beni çok etkileyen öğretmenler oldu.  Ne yazıkki bir öğretmenim benim hayallerimle dalga geçmesi ve beni o hayallerime ulaşamayacak şekilde görmesi beni üzmüş ,ancak o hayallerime ulaşmak ve onun beni düşündüğü gibi olmamak için azmimi arttırmıştır.
Bir başka öğretmenin ise benimle yakından ilgilenmesi küçükken önlüğümün kurdelesini bağlaması ve bana merhamet dolu yaklaşımları sebebiyle bütün öğretmenlerin bizi anne şefkati ile sevebileceğini ve aslında öğretmenlerin çok iyi olacağını düşünmüştüm. Öğretmenimiz diğer öğretmenimiz yerine kısa bir süreliğine gelmişti ancak onun hiç gitmemesini istemiştim.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları


1- Manastır’daki yabancı konsoloslukların ayrılıkçı isyanlara ne gibi etkileri olmuştur? Açıklayınız.


Cevap : Manastır’daki yabancı konsoloslukların ayrılıkçı fikirlerin yayılmasına ayrılıkçı isyanların artmasına neden olmuştur.


2- Makedonya’daki gelişmeler Mustafa Kemal’de hangi kişilik özelliklerinin oluşmasına katkı sağlamıştır? Açıklayınız.


Cevap : Makedonya’daki gelişmeler Mustafa Kemal’de milliyetçilik ve devletçilik kişilik özelliklerinin oluşmasına katkı sağlamıştır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları


Soru : Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşluklara verilen sözcükleri yazınız.


Cevap :

  1. Mustafa Kemal, komşularının oğlundan etkilenerek askerlik mesleğine yönelmiştir. Tarih öğretmeni sayesinde de tarih dersine olan ilgisi artmıştır. Buna göre Mustafa Kemal’in öğrenim hayatında yaşadığı çevre etkili olmuştur.
  2. Selânik Askeri Rüştiyesinde seçkin öğrencilere verilen sınıf çavuşluğu ve müzakerecilik görevlerini alması Mustafa Kemal’de kararlılık duygusunu geliştirmiştir.
  3. Diğer derslerine göre Fransızcada geri olan Mustafa Kemal, öğretmeninin uyarılarını da dikkate alarak iki üç ay kadar gizlice Frerler Okuluna gitmiş ve Fransızcasını ilerletmiştir. Bu durum, Mustafa Kemal’in öz güven özelliğine bir örnektir.
  4. Manastır bir konsolosluklar şehridir. İstanbul ise Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezidir. Mustafa Kemal her iki şehirde de eğitim görmüştür. Bu şehirler Mustafa Kemal’in siyasi fikirlerinin gelişmesine katkı sağlamıştır.
  5. Namık Kemal İntibah romanının yazarıdır. Yazdığı eserlerle birçok Türk gencini etkileyen yazar, Mustafa Kemal’de vatan ve millet sevgisinin oluşmasında etkili olmuştur.
  6. Mustafa Kemal’in annesi, oğlunun mahalle mektebi‘ne, babası ise Şemsi Efendi Okulu‘na gitmesini istemiştir.

Soru : Mustafa Kemal’in öğrencilik yıllarının bir bölümünün İstanbul’da geçmesi, onun siyasi konularda gelişmesine nasıl bir katkı sağlamıştır? Açıklayınız.


Cevap : Mustafa Kemal’in öğrencilik yıllarının bir bölümünün İstanbul’da geçmesi, onun siyasi konularda gelişmesine nasıl bir katkı sağlamıştır?
Mustafa Kemal’ in gençlik zamanı olduğu zaman ,tam olarak işgalci devletlerin Osmanlı’ ya saldırma zamanına denk gelmesi,  bu dönemde gençler ile beraber ve halkın içerisinde olması hasebiyle , Türk milletinin bu düşmanlara asla boyun eymeyeceği ve bağımsızlık için mücadele edecekleri bilincinde olduklarını yakinen görmüş ve bu düşünceler onun siyasi konulardaki fikrini belirlemiştir.
Atatürk zaten kendisi ileri görüşüve kararlı duruşu ile yenilikler yapacağı belli olan bir delikanlıydı. Görmüş olduğu eğitim hayatı ve bulunmuş olduğu siyasi karmaşalar sebebiyle, kendisinin de bilgisi bunlara doğru olduğu için halkın içerisinde olayları yakinen görmüş ve ona göre bu durumdan kurtulmak için fikirler edinmiştir.


Soru : Mustafa Kemal’in öğrenim hayatında onu etkileyen öğretmenler kimlerdir? Söyleyiniz.


Cevap : Mustafa Kemal’in öğrenim hayatında onu etkileyen öğretmenler kimlerdir?
Her insanın öğrencilik yıllarında etkilendiği ve kendisine örnek almış olduğu öğretmenleri vardır. Öğretmenler insanın hayatında büyük bir yer tutar.  İnsanlar anne babasından sonra genellikle öğretmenlerinin kendilerini örnek alır ve onlar gibi olmaya çalışırlar.
Mustafa Kemal de öğrenim gördüğü zamanlarda bir çok öğretmen kendisini etkilemiş ve onların çizmiş olduğu yoldan kendini geliştirerek ülke için önemli adımlar atmıştır.   Mustafa Kemal Atatürk ’ü etkileyen ve onun fikirlerine katkı sağlayan  öğretmenlerin isimleri yukarıda geçmiştir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında selanik’te doğmuştur öğrenimini öncelikle mahalle mektebinde yapmıştır daha sonra babasının isteğiyle askeri okula başlamıştır Mustafa Kemal Atatürk küçük yaştan beri asker olmayı hayal etmiş ve askerleri yaptığı başarıları dikkatinizi çekmiştir bu sebeple asker okulunda okumuş ve ülkesine faydalı bir subay olmayı başarmıştır Mustafa Kemal Atatürk öğrenim hayatını bitirdikten sonra Türk milleti için birçok çalışmalar yaparak Türk milletinin feraha ve mutluluğu için çalışmıştır Mustafa Kemal Atatürk eğitime büyük önem vermiştir Cumhuriyeti ilan ettikten sonra Türk milletine armağan ettiği eğitim sistemi bunun en güzel kanıtıdır bir ülkede bulunan çocukların ve gençlerin eğitilmesi birçok hak ve özgürlüklerin tam bir şekilde alması onların gelecekte ilkelerini kalkındırılması ve yeniliklere açık olması için önemli olduğunu her defasında vurgulamış ve uygulamıştır

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.