8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 26-27-28-30-31 Cevapları MEB Yayınları

Göster

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Mustafa Kemal’in Askerlik Hayatı Cevapları Sayfa 26, 27, 28, 29, 30, 31


Mustafa Kemal’in Askerlik Hayatı Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 26-27-28-30-31 Cevapları MEB Yayınları
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 26-27-28-29-30-31. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

Soru : Yukarıdaki haritadan yararlanarak Mustafa Kemal’in görev yaptığı şehirleri kronolojik olarak söyleyiniz.


Cevap :

  1. Şam (5. Ordu) = 1905
  2. Selânik (3. Ordu) =  1907
  3. İstanbul (Hareket Ordusu) =  1909
  4. Trablusgarp Savası = 1911-1912
  5. Balkan ülkeleri = 1913
  6. Sofya (Askeri Ataseligi) =  1913

Soru : Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurması, onun hangi kişilik özelliklerini yansıtır? Söyleyiniz.


Cevap : Mustafa Kemal’in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurması, onun hangi kişilik özelliklerini yansıtır?
Mustafa Kemal Atatürk kurduğu vatan ve hürriyet cemiyeti isminden de anlaşılacağı gibi Mustafa Kemal’in bağımsızlığına düşkünlüğünü göstermektedir.
Hürriyet Osmanlı da bağımsızlık anlamına gelmektedir. Buradan Mustafa Kemal’in bağımsızlığına düşkün olduğunu çıkarabiliriz. Vatan kelimesi insanın doğduğu, büyüdüğü, uğruna canını vereceği topraktır. Mustafa Kemal vatanperver bir kişiliği olduğu cemiyetinin adındaki vatan isminden anlaşılmaktadır. Mustafa Kemal karakter olarak milliyetçi, vatansever ve bağımsızlığa inanan bir kişidir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları


Soru : 31 Mart Olayı’nın bastırılması Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir? Tartışınız.


Cevap : 31 Mart Olayı’nın bastırılması Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir? Tartışınız.
31 Mart olayı ikinci meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da yönetime karşı yapılmış, büyük bir ayaklanmadır. 31 mart olayında gerici bir hareket olarak görünen bu olaylarda Selanik’ten harekat ordusu gelerek ayaklanmayı bastırmıştır.
31 mart olayları sonucunda devletin siyasi, askeri, idari ve iktisadi gücü  iyice  zayıflamıştır. Devlet otoritesinde boşluklar meydana gelmiştir. Bunun sonucunda Osmanlı topraklarında isyanlar yaşanmaya başlanmıştır. İsyanları bastıracak güçlerin yetersiz kalması konusunda toprak kayıpları yaşanmaya başlamıştır. 31 mart olayları bastırılsa da olayın sonucunda büyük maddi ve manevi kayıplar yaşanması kaçınılmaz olmuştur.


Soru : Mustafa Kemal’in inkılapçı kişiliğiyle 31 Mart Olayı’nın bastırılmasında görev alması arasında nasıl bir bağlantı kurabilirsiniz? Açıklayınız.


Cevap :
31 mart olayları başlangıcında ittihatçılara karşı başlasa da zamanla rejim karşıtı şeriatçı bir kimliğe bürünmüştür. Yeniliğe karşı olan düzeni bozmaya çalışan, bu isyana karşı Selanik’te bir ordu hazırlandı.
Bu harekat ordusunun başına Mustafa Kemal getirildi. Mustafa Kemal in inkılapçı kişiliği bu orduda ciddi bir şekilde  görev yapmasına neden olmuştur. Elinden geldiği kadar isyanın bastırılmasında bizzat katkıda bulunan Mustafa Kemal isyanın bastırılmasını sağlamıştır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 28 Cevapları


Soru : Trablusgarp, günümüzde hangi ülkedir? Araştırınız.


Cevap : Trablusgarp, günümüzde hangi ülkedir? Araştırınız.
Trablusgarp, günümüzde Kuzey Afrika kıtasında yer alan ve bu bölgede bulunan Libya’nın sınırlarındadır. Bir Afrika ülkesidir. Osmanlı zamanında bizim topraklarımız arasında olduğu için Türkiye içinde önemli bir yerdir. Kendisinde bulunan enerji kaynakları sebebiyle Avrupa ülkelerinin gözdesi arkasındadır.
Uzun bir süre Osmanlı toprakları arasında yer alan şehir ,daha sonra dramatik bir şekilde adeta İtalyanlara verilmiştir. Trablusgarp, İlerleyen zamanlarda ait olduğu bir Bigayla beraber bağımsız hale gelmiştir. Libya ekonomik kaynak olarak yeraltı kaynaklarını güvenmektedir. Trablusgarp Libya’nın en kalabalık şehri olarak bilinmektedir. Bu şehrin Akdeniz’e kıyısı olup ,ülkenin sahip olduğu doğal kaynaklar liman üzerinden gerek Avrupa’ya gerekse de Kuzey Amerika ve Asya pazarına Trablusgarp tarafından ulaştırılır. Buda onun stratejik konumunun önemini ifade eder.


1- Mustafa Kemal’in gönüllü olarak Trablusgarp’a gidip İtalyanlara karşı savaşması onun hangi kişilik özelliğini yansıtır? Söyleyiniz.


Cevap : Mustafa Kemal’in gönüllü olarak Trablusgarp’a gidip İtalyanlara karşı savaşması onun hangi kişilik özelliğini yansıtır?
Mustafa Kemal başarılı bir askeri öğrenciydi. Askerlik görevini seven vatanperver bir kişiliğe sahipti.
İtalyanların Trablusgarp’ı işgal etmesi üzerine Osmanlının bölgeye asker gönderilmemesinden dolayı gönüllü olarak Enver paşa ile birlikte Trablusgarp a geçerek buradaki yerli halkı İtalyanlara karşı örgütlemiş, bu savaşlarda da başarılı olmuştur. Mustafa Kemal’in Trablusgarp’a gitmesi, vatanı, milletini, devletini sevmesindendir.


2- Mustafa Kemal’in Derne ve Tobruk’taki çalışmaları ona hangi alanlarda tecrübe kazandırmıştır? Söyleyiniz


Cevap : Mustafa Kemal’in Derne ve Tobruk’taki çalışmaları ona hangi alanlarda tecrübe kazandırmıştır?
Mustafa Kemal Trablusgarp ta kolağası yani kıdemli yüzbaşı olarak gönüllü görev yapmıştır. Derne ve Tobrukta önemli çalışmalarda bulunan Mustafa Kemal Paşa çeşitli başarılar elde etmiş olsa da  Balkan savaşlarının patlamasıyla bölgeden çekilmek zorunda kalmışlardır.
Bunun sonucunda İtalyanlara karşı kaybeden Osmanlı uşi anlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Mustafa Kemal Derne ve tobruk ta bedevi halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı gerilla taktiği savaş yapmıştır. Buda Mustafa Kemal’e milli mücadelede ilham kaynağı olmuş, bu tecrübeleri milli mücadelede uygulanmıştır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları


Ne suyun bizimdir, artık, ne selin
Kıyını el aldı adalar elin…
Toprağa belenmiş kınalı gelin,
“Vay benim gelinlik kınam!” der,
ağlar!
Gider Mustafa Paşa’m,“Tuna’m!”
der, ağlar!

Arif Nihat Asya, 1964
(Mehmet Güneş, “Rumeli’nin Kaybının Türk Şiirindeki Akisleri” s. 196)


Soru : Şiirde hangi bölgenin kaybedilmesi konu edilmiştir? Söyleyiniz.


Cevap :  Şiirde Batı Trakya bölgesinin kaybedilmesi konu edilmiştir.


Soru : Aşağıdaki tablolarda I. ve II. Balkan Savaşı’na katılan bazı devletler yer almaktadır. Buna göre tablolardaki boşlukları doldurunuz ve soruları cevaplayınız.


8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 26-27-28-30-31 Cevapları MEB Yayınları
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 26-27-28-29-30-31. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

1- I. Balkan Savaşı’na katılmadığı halde II. Balkan Savaşı’na katılan devlet hangisidir? Yazınız.


Cevap :Romanya devletidir.


2- II. Balkan Savaşı’nda, Balkan devletleri niçin Bulgaristan’a karşı savaş açmışlardır? Yazınız.


Cevap : Bulgaristanın daha fazla toprak alması ve Osmanlı devletinin tekrar balkanlardaki toprakları geri alma isteği sonucunda Bulgaristan’a karşı savaş açmışlardır.


3- Osmanlı Devleti’nin Balkan Savaşlarında yenilmesi ve bu bölgeyi kaybetmesi Balkanlarda yaşayan Türkleri nasıl etkilemiştir? Yazınız.


Cevap : Osmanlı Devleti’nin Balkan Savaşlarında yenilmesi ve bu bölgeyi kaybetmesi Balkanlarda yaşayan Türkleri nasıl etkilemiştir? Yazınız.
Balkan savaşları Rusyanın Balkan devletlerini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtmasıyla başlamıştır. Bu dönemde Trablusgarp savaşıyla meşgul olan Osmanlı devletine 1912 de savaş açtı. Birinci Balkan Savaşını kaybeden Osmanlı çatalcaya kadar geri çekilmek zorunda kaldı Sırplar, Karadağlılar ve Yunanlılar Makedonyayı tamamen işgal etti. Arnavutlar bağımsızlığını ilan etti.
Yunanlılar Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm adaları aldılar. Birinci Balkan Savaşları sonucunda Osmanlıcılık fikrinin başarılı olmadığı ortaya çıkarak Türkçülük akımı öne çıkmıştır. Balkanlarda yaşayan Türkler göç hareketi oluşmuş, Balkanları terk ederek, Osmanlı topraklarına sığınmaya başlamışlardır. Bunun sonucunda Türk azınlığı sorunu ortaya çıkmıştır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları


Soru : Balkan Savaşları yıllarındaki Türklerin sorunlarıyla günümüzde Balkanlarda yaşayan Türklerin sorunlarını karşılaştıran bir araştırma yapınız. Araştırmanın sonuçlarını birkaç cümleyle defterinize yazınız.


Cevap : Balkan Savaşları yıllarındaki Türklerin sorunlarıyla günümüzde Balkanlarda yaşayan Türklerin sorunlarını karşılaştıran bir araştırma yapınız.
Günümüzdeki balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’dır. Türkiye Trakya bölgesiyle Balkanlarda toprak parçasına sahiptir. Türkler Balkanlara Birinci Murat döneminde iskan hareketleri yaparak göçebe Türkleri buraya yerleştirmeye başlamışlardır. Balkan savaşlarına kadar Osmanlı bölgenin hakimi olmuş, Türkler ve diğer balkan halkları barış içerisinde yaşamışlardır.
Balkan savaşlarından sonra Balkanlarda yaşayan Türkler etnik yapıdan dolayı diğer yeni kurulan. Balkan devletlerinin baskılarından kaçarak Osmanlıya sığınmak zorunda kalmışlardır. Bölgeden ayrılmayan Türkler ise özellikle Bulgaristan ve Yunanistan gibi bölgelerde azınlık olarak kalmışlar, bu azınlıklar birinci dünya savaşı sonunda din, dil inanış gibi sorunlar ortaya çıkmıştır.
Günümüzde özellikle 1980 li yıllarda Yunanistan ve Bulgaristan’daki Türklere karşı baskılar artmış, Türk isimleri değiştirilmeye çalışılmış, camiiler kapatılmış veya yakılmıştır. Bosna Hersek iç savaşından sonra Sırpların özellikle Müslüman Bosnalılara yaptıkları katliamlar bir dünya ayıbı olarak bilinmektedir. 2000 li yıllardan sonra Türkiye’nin güçlenmesiyle  Balkanlar’da  eskisi gibi sorunlar kalmamıştır.


Soru : Mustafa Kemal, Sofya’daki görevi sırasında askeri tecrübesinin yanı sıra hangi alanda kendini geliştirmiştir? Açıklayınız.


Cevap : Mustafa Kemal, Sofya’daki görevi sırasında askeri tecrübesinin yanı sıra hangi alanda kendini geliştirmiştir?
Mustafa Kemal 27 Ekim 1913 te Sofya ateşeliğine atandı. Burada Bulgaristan Osmanlı devleti arasındaki askeri sorunların çözülmesine, Balkan devletlerinin askeri vaziyet ve hazırlıklarının öğrenilmesine, görevini titizlik ve itina ile yaptı.
Mustafa Kemal istenilen bilgileri İstanbul’a göndermeyi başarmıştır. 1924te Yunanistan’a karşı Bulgaristan’a bir anlaşma yapılmasını sağlamış, önemli hizmetlerde bulunmuştur.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Mustafa Kemal Atatürk askerlik döneminde ve yönetici olduğu dönemlerde barışçı bir ilke üzerinde yol almıştır.Mustafa Kemal Atatürk küçük yaştan beri asker olmayı düşününüz bu alanda eğitim görmüş ve başarılı bir asker olmayı başarmıştır Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinin düşmanları ve düşmanların yapmış olduğu etkileri ve zorluklara karşı büyük hüsran duyuyordu bu sebeple Türk vatanı için tüm mücadeleleri başarı ile kazanmıştır .Mustafa Kemal Atatürk askerlik yaptığı dönemlerde başarılı bir asker olmayı başarmıştır her defasında ileri görüşlülüğü özgürlüğe bağlı oluşu açık yürekliliği ve vatan’da sevgi ve bağlılığın da vazifelendirdi bütün işleri en güzel şekilde yapmayı başarmıştır

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.