8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları Dersdestek Yayıncılık

8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı 2. Ünite Hazırlık Çalışmaları Cevapları Sayfa 31


2. Ünite Hazırlık Çalışmaları Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 31


1. I. Dünya Savaşı’na neden böyle bir isim verilmiş olabileceği konusundaki düşüncelerinizi ifade ediniz.


Kısa Cevap : “I. Dünya Savaşı’na neden böyle bir isim verilmiş olabileceği konusundaki düşüncelerinizi ifade ediniz.”

Uzun Cevap :

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayan ve 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli bir Dünya savaşıdır. II. Dünya Savaşı’na kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak isimlendirildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nda “Genel Savaş” anlamında Harb-i Umumi halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri savaşa girinceye kadar savaş, ABD’de Avrupa Savaşı diye adlandırılmıştır.


2. Ateşkes anlaşmaları ile barış antlaşmaları arasındaki farklılıkların neler olabileceğini söylemeye çalışınız.


Kısa Cevap“Ateşkes anlaşmaları ile barış antlaşmaları arasındaki farklılıkların neler olabileceğini söylemeye çalışınız.”

Uzun Cevap :

Ateşkes antlaşmasının diğer bir ismi Mütareke antlaşmasıdır. Nihai ateşkes antlaşmasıdır. savaşlarda çatışmaları sona erdiren silah bırakma antlaşmasıdır. Bundan sonra savaş bir süre durur daha sonra Barış antlaşması ile anlaşmaya oturulur. Eğer anlaşılabilirlerse kalıcı bir antlaşma olan Barış Antlaşması imzalanır.


3. Kuvâ-yı Millîye hareketi hakkında bildiklerinizi sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Kuvâ-yı Millîye hareketi hakkında bildiklerinizi sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.”

Uzun Cevap :

Kuvâ-yi Milliye, Anadolu’nun Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Ermeni birliklerince işgal edildiği ve Mondros Mütarekesi ile ağır koşulların dayatıldığı dönemde millî direniş örgütüne verilen isimdir. Kuvâ-yi Milliye düzenli olmayan silahlı birlikler ve kuvvetlerdir.

Kuvâ-yi Milliye, Kurtuluş Savaşı’ nın ilk savunma kuruluşudur. Kuvâ-yi Milliye sayesinde düşman zarara uğratılmış, düzenli orduya zaman kazandırmış, halkın işgal altındayken umudu olmuştur.


4. Büyük Millet Meclisinin açılışında kürsüden konuşma yapan bir milletvekili olduğunuzu varsayarak duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Kısa Cevap : “Büyük Millet Meclisinin açılışında kürsüden konuşma yapan bir milletvekili olduğunuzu varsayarak duygu ve düşüncelerinizi paylaşınız.”

Uzun Cevap :

Kıymetli kardeşlerim;

Canla kanla vermiş olduğumuz bu büyük mücadeleden sonra mücadelemiz başarı göstermiş ve zorla da olsa Büyük başarılar elde etmişizdir

Bundan sonra yapmamız gereken şey halkımızın güvenini kazanmak ve ülkemizin ekonomisini düzelterek onu Büyük Milletler seviyesine çıkarmaktır.

Bu da sabrımız dualarımız ve çalışmalarımızın sonucunda olacaktır.


5. Ülkemizin bugünkü haritası ile Sevr Antlaşması’nın çizdiği haritayı karşılaştırarak aradaki farklılıkları anlatan bir metin yazınız.


Kısa Cevap : “Ülkemizin bugünkü haritası ile Sevr Antlaşması’nın çizdiği haritayı karşılaştırarak aradaki farklılıkları anlatan bir metin yazınız.”

Uzun Cevap :

1. Dünya Savaşı sonrasında galip gelen İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti arasında yapılan, savaş durumuna son veren antlaşmadır. Osmanlı, birçok toprağını kaybetmek zorunda kalmıştır. Antlaşma 433 maddeden meydana gelmektedir.

Sevr Antlaşması Fransa’nın Sevr şehrinde 10 Ağustos 1920 tarihinde porselen fabrikasında imzalanmıştır. Orijinal hali Fransa’da saklanmaktadır. 10 Ağustos 1920 tarihinde Osmanlı adına Hadi Paşa, Reşat Halis Bey ve Rıza Tevfik katıldı.

Sevr antlaşması şu sorunlar sebebi ile ertelenmiştir;

İtilaf tarafının Osmanlı topraklarını paylaşma konusunda kendi aralarında anlaşmazlık yaşamaları,
Türk milletinin bu devletlere karşı gösterdiği aşırı tepki,
Diğer devletlerin toprak paylaşımında anlaşamaması

Sevr Antlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Osmanlı Padişahı tarafından imzalanmadığı için hukuken geçersiz sayılmıştır.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 1 Dünya savaşı birçok ülkenin katılmış olduğu bir savaş olduğu için ismini bu şekilde aldığını söyleyebiliriz 1 Dünya Savaşı’nda elbette ki birçok milletin savaştığı çok uzun süren yıpratıcı süren ve kazananın ve kaybeden olduğu bir savaş olduğu bilinmektedir birinci Dünya Savaşı’nda birçok devletin bir arada savaştığı için farklı birçok olumsuz yönlerde ortaya çıktığı söylenebilir birinci Dünya savaşı farklı yerlerden birçok ülkenin savaşa katıldığı için ismini ı Dünya savaşı aldığı bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.