8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 32-33 Cevapları Dersdestek Yayıncılık

8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı I. Dünya Savaşı Cevapları Sayfa 32, 33


I. Dünya Savaşı Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayıncılık Kitabı Sayfa 32-33


I. Dünya Savaşı öncesinde dünya iki önemli gelişmenin etkisi altında bulunuyordu. Bunlardan biri, Fransız İhtilali ile birlikte ortaya çıkan milliyetçilik düşüncesiydi.

Avrupa’da milliyetçilik düşüncesinden en fazla etkilenen ülkeler siyasi birliklerini henüz kuramayan İtalya ve Almanya oldu. Bu düşüncenin etkisiyle İtalyan krallıklardan biri olan Piyemonte Fransa’nın desteğini de alarak 1870’te İtalyan siyasi birliğini kurdu. Almanya’da ise Prusya Başbakanı Bismarck (Bismark) (Görsel 2.1) diğer Alman devletlerini yanına çekerek önce Avusturya’yı yenilgiye
uğrattı. Ardından Fransa’yı yenerek Alsace-Lorraine (Alsas-Loren) Bölgesi’ni aldı. Böylece 1871’de Alman birliğini sağladı.

Milliyetçilik düşüncesi Almanların ve İtalyanların siyasi birliklerini kurmalarını kolaylaştırırken Osmanlı ve Avusturya-Macaristan gibi çok uluslu devletlerin dağılışını hızlandırdı. Bu devletlerin yönetimi altında yaşayan milletler milliyetçiliğin etkisiyle kendi devletlerini kurmaya çalışıyorlardı. Bağımsızlık hareketleri Balkanlardaki Slavları kendi yönetimi altında birleştirmek isteyen Rusya
tarafından da destekleniyordu. Rusya Panslavizm olarak adlandırılan bu politikasının yanı sıra Boğazları ve İstanbul’u ele geçirerek sıcak denizlere inme hayalini gerçekleştirme peşindeydi.

Balkanlar ve Doğu Avrupa’da hâkimiyet kurmak isteyen Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile Osmanlı Devleti ise Rusya tehlikesine karşı Almanya ile yakınlaşmak zorunda kalmışlardı. I. Dünya Savaşı öncesinde dünya siyasetine yön veren diğer önemli olay Sanayi İnkılabı ve bunun sonucunda ortaya çıkan sömürgecilik yarışıydı. Sömürgecilik yarışı XIX. yüzyılın sonlarına doğru siyasi birliklerini tamamlayan İtalya ve Almanya’nın sanayileşme hamleleriyle birlikte daha da hızlandı. Almanya, İngiltere’nin Afrika ve Uzak Doğu’daki sömürgelerine el koymak niyetindeydi. Bu amaçla Berlin-Bağdat Demir Yolu Projesi’ni (Görsel 2.2) hayata geçirerek Osmanlı Devleti üzerindeki etkinliğini artırmaya çalışıyordu. İtalya ise Akdeniz’deki gücünü artırarak Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’da kalan topraklarıyla bağını ve Ege Denizi üzerindeki hâkimiyetini zayıflatıyordu.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yukarıda bulunan bilgi ve cevaplar sayesinde 1 Dünya Savaşı’nın nelere sebep verdiğini olumsuz etkilerini hangi ülkelerin katıldığını 1 Dünya Savaşı’nda kazanan Osmanlı Devleti’nin yenilgiye uğrayan birçok zararı uğramasını ve 1 Dünya Savaşı’ndan sonra elbette ki onu takip eden ve devam ettiren 2 Dünya Savaşı’nın olabileceği gibi birçok etkileri öğrenmek ve bilgilenmek için Forum sayfa sitesinden yardım aldım.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.