8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 38-39-40 Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı I. Dünya Savaşı Cevapları Sayfa 38, 39, 40


I. Dünya Savaşı Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları


1-“Dünya Savaşı” kavramından ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.


Cevap: “Dünya Savaşı” kavramından ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Dünya Savaşı demek, her ne kadar bütün dünyadaki ülkelerin savaşması demek olmasa da ,pek çok ülkenin bu savaşa katılması, sayı bakımından katılan ülkelerin çokluğu ve savaşın sonuçların bütün dünya tarafından hissedilmesi sebebiyle kendisine Dünya Savaşı denmiştir.
Dünya Savaşları her ne kadar başta iki veya birkaç ülkenin anlaşmazlıkların neticesinde olsa da diğer ülkelerin de hammadde arayışı, çıkar ilişkileri gibi sebeplerle bir çok ülkenin katılımı ve birbirleriyle çıkarları uyuşan ülkelerin birleşmeleri ile sayıda ülkenin katıldığı büyük bir savaş haline gelir. Ben “Dünya Savaşı “kavramından bunları anıyorum.


2- I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan en önemli etken nedir? Araştırınız.


Cevap: I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan en önemli etken nedir? Araştırınız.
Birinci Dünya Savaşı’nın en önemli nedeni Fransız İhtilali’nden sonra insanlar arasında yayılan milliyetçilik düşüncesi olsa da başka sebepleri de vardır.
Bu sebepler diğer devletlerin de bağımsızlık istemeleri, ülkeler arasındaki silahlanma yarışının hızlanması ve bir çok devletin kendisi için hammadde ve sömürge arayışıdır. Fransızların Alsos-loren bölgesini Almanlardan geri istemesi, Rusya ile Avustralya’nın ,balkanlar üzerinde çıkar çatışmasına girmesi ,siyasi birliğini geç tamamlayan Almanya ile İtalya’da değişen siyasi dengelerdir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları


Soru : I. Dünya Savaşı sırasında taraf değiştiren devlet hangisidir? Söyleyiniz.


Cevap: I. Dünya Savaşı sırasında taraf değiştiren devlet hangisidir? Söyleyiniz.
Birinci Dünya Savaşı başladığı zaman ittifak ve itilaf devletleri olmak üzere iki grup vardı.
İtalya savaşın başladığı zamanlarda Almanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturalya -Macaristan İmparatorluğu gibi kendisi de İttifak devletlerinin tarafındaydı. Daha sonra İtilaf devletlerinin arasına katılmıştır.
Bunun sebebi ise; Avusturya’nın elinde bir çok İtalyan şehri vardı ve aralarında sınırlara dair anlaşmazlıklar çıkmıştı. İngiltere ve Fransa ise İtalya’ya bu toprakları kesin olarak alabileceği vaadinde bulundular. Bu teklifi kaçırmak istemeyen İtalya ,ayrıca İtilaf devletlerinin Trablusgarp’ ın işgaline izin vermesi ve desteklemesi ile Osmanlı topraklarında gözü olan İtalya’nın taraf değiştirmedeki kararında büyük etki yapmıştır.


1- Alsas-Loren Bölgesi’nin hangi özelliği Fransa ve Almanya arasında sorun oluşturmuştur? Araştırınız.


Cevap: Alsas-Loren Bölgesi’nin hangi özelliği Fransa ve Almanya arasında sorun oluşturmuştur? Araştırınız.
Almanya ve Fransa arasında bu bölgenin sorun olmasının en büyük nedeni maden bakımından zengin olmasıdır. Bölge sedan Savaşı ndan önce Fransa’nın toprağı olan bir yerken Frankfurt Barış Anlaşmasıyla Alman İmparatorluğu’na girmiştir.
Birinci Dünya Savaşı ndan sonra bölge kısa bir süreliğine her ne kadar bağımsız olsa da Versay Anlaşması ile Fransa’ya bağlanmıştır. Buraya gelen Fransız yönetimi burayı elden kaçırmamak için Fransızlaştırmaya başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı’ nda Fransız yenilgisi sonrasında ise tekrar Almanya’ya geçmiştir. Bugün ise bu bölge Fransız yönetimi  altındadır.


2-Uzak Doğu ülkeleri hangileridir? Araştırınız.


Cevap: Uzak Doğu ülkeleri hangileridir? Araştırınız.
Dünya Savaşları olmadan önce “ uzak doğu “ kavramı ,  İngilizlerin Hindistan’daki toprakları için kullanılmaktaydı.Ancak Dünya Savaşları sonrasında bu bölgede bulunan ülkelere verilen genel bir isim haline gelmiştir.
Avrupa kıtası merkez olarak kabul edildiği için bu kavram oluşmuştur. Avrupalılar, Dünya Savaşı zamanından başlayarak kendilerinin doğusunda yer alan Osmanlı İmparatorluğu’na yakın olan Doğu ,Güney ve Orta Asya’daki Toprakları bu ismi vermişlerdir. Daha sonra da genel olarak bütün insanlar tarafından bu isim benimsenmiş  Ve bu şehirler, uzakdoğu olarak isimlendirilmiştir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları


Soru : Mustafa Kemal’in I. Dünya Savaşı öncesinde yaptığı bu konuşma onun hangi kişilik özelliğini yansıtmaktadır? Söyleyiniz.


Cevap:
Mustafa Kemal’in I. Dünya Savaşı öncesinde yaptığı bu konuşma onun askeri dehasını ve ileri görüşlülük kişilik özelliğini yansıtmaktadır.


Soru : Aşağıdaki devlet başkanlarına ait konuşmaların hangi ülkelere ait olduğunu boşluklara yazınız.


Cevap:

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 38-39-40 Cevapları MEB Yayınları
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 38-39-40. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. I Dünya Savaşı’nda dünyada bulunan birçok ülkenin savaşa katılması büyük yıkımların ve ölümlerin olması sömürgelerin katliamların gerçekleştiği çok büyük bir savaşta bu savaş uzun yıllar sürmüştür savaşa giren veya girmeyen tüm ülkeler bunun etkisinin ve sömürgesi altında kalmışlardır ı Dünya Savaşı’nda anlatılmak istenen ve anlatılmak istenen dünyada bulunan birçok büyük ülkenin birbiriyle karşı Toprak savaşı yapmasiydi.ı Dünya Savaşı’nın bitmesi ikinci Dünya Savaşı’nın zeminini hazırlamıştır çünkü birçok devlet ı Dünya Savaşı’nda alamadı yenilgiyi ve isteklerini ikinci Dünya Savaşı’nda almak istemiştir

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.