8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 96-97-98-99-100-102-103-104 Cevapları MEB Yayınları

Göster

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Millî Mücadele Dönemi’nde Batı Cephesi Cevapları Sayfa 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104


Millî Mücadele Dönemi’nde Batı Cephesi Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları


1-Batı Cephesi’nde hangi devlete karşı savaşılmıştır? Söyleyiniz.


Cevap: Batı Cephesi’nde hangi devlete karşı savaşılmıştır? Söyleyiniz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi batı cephesinde İngilizlerin desteklediği Yunanlılar karşı savaşılmıştır.  Batı cephesi Yunanlıların İzmir’e çıkmasıyla Türk milletinden büyük bir tepkiye yol açmıştır.
Özellikle Yunanlıların bursa ya giderek burada Osman Gazinin sandukasını tekmelemek haberi ,  TBMM’de büyük tepkiye yol açmış, yunanlılar karşı bir cephe oluşturma gereği doğmuştur. Özellikle yörede Kuvâ-yı Millîye hareketlerinin başlaması ile düşmana karşı mücadele başlamıştır.


2- Millî Mücadele’de Batı Cephesi’nin açılmasında ve Kuvâ-yı Millîye birliklerinin yoğun olarak bu bölgede ortaya çıkmasında hangi olay etkili olmuştur? Söyleyiniz.


Cevap:
Batı cephesi kurtuluş savaşının en önemli cephesidir. Bu cepheye Yunanlılar İngilizlerden vede Ermeni çetecilerden destek alarak çıkmışlardır. Yunanlılar İzmir’e 15 mayıs 1919 tarihinde adım attılar. Batı Anadoluyu kolayca ele geçirebilecekleri umuduyla yola çıkan yunanlılar Rum halkını büyük taşkınlık yaparak,   Türkleri kışkırtma hareketleri yapıyorlardı.
Bu durum İzmir in işgali sırasında silahların çekilmesine işgalcilere karşı silahlı mücadelenin başlamasına sebep olmuştur. İzmir den Ankara’ya doğru hareket ederek batı Anadolu’nun tamamını üç koldan işgal etmeye çalışan Yunanlılar, Anadolu’nun içlerine doğru hareket etmeye başladı bu hareketlere bunun üzerine çevredeki sivil halk silahlanarak yunan işgaline karşı Kuvâ-yı Millîye hareketlerine başlamışlardır.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları


Soru : I. İnönü Savaşı’nın sonuçlarından hangileri iç, hangileri dış politika ile ilgilidir? Söyleyiniz.


Cevap: I. İnönü Savaşı’nın sonuçlarından hangileri iç, hangileri dış politika ile ilgilidir? Söyleyiniz.
1.inönü savaşı sonucunda iç politikadaki sonuçlar şunlardır  :

  1. Düzenli Türk ordusu Yunan taarruzunu  Eskişehir-Afyon hattında durdurdu.
  2. Albay İsmet bey, general İsmet Paşa oldu.
  3. Düzenli ordu ilk zaferini kazanmış oldu.
  4. TBMM ye ve düzenli orduya güven arttı.
  5. TBMM nin otoritesi arttı.
  6. İstiklâl Marşı kabul edildi.
  7. 1921 anayasası kabul edildi.
  8. Dış politikadaki etkileri:
  9. TBMM’nin askeri başarısı üzerine itilaf devletleri Londra konferansına davet ettiler.
  10. Afganistanla dostluk anlaşması sağlandı
  11. Sovyet Rusya ile Moskova anlaşması imzalandı.

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları


Soru : Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun bazı maddeleri aşağıda yer almaktadır. Buna göre verilen soruları cevaplayınız.


• Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yönetim şekli, milletin geleceğini doğrudan kendisinin belirlemesi esasına dayanır.
• Yürütme gücü ve yasama yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde belirir ve toplanır.
• Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisince yönetilir ve hükûmeti Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti adını alır.
• Büyük Millet Meclisi seçimleri iki yılda bir yapılır. Seçilen üyelerin üye kalma süresi iki yıldır.


1-Bu anayasa maddelerinden hangisi gelecekte devletin yönetim şeklinin değişeceğini gösterir? Yazınız.


Cevap:

  •  Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Yönetim şekli, milletin geleceğini doğrudan kendisinin belirlemesi esasına dayanır.
  • Yürütme gücü ve yasama yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde belirir ve toplanır.
  •  Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisince yönetilir ve hükûmeti Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti adını alır.

2-Kuvvetler birliği ilkesinin uygulanmasının göstergesi olan maddeyi açıklayınız.


Cevap: Yürütme gücü ve yasama yetkisi milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde belirir ve toplanır. Böylece zor şartlar altında meclis istediği gibi çalışabilecekti.


3-Mecliste yasama görevini yerine getirmek için seçilen milletvekilleri neden belirli bir süre için seçilirler? Yorumlayınız.


Cevap: Çünkü halkın yararına göre çalışan ve faaliyet gösteren kişilerin seçilmesi, halkın yararına olmayan kişilerin ise değiştirilerek halkın yararına olması nedeniyle belli bir süre için seçilir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları


1-İtilaf Devletleri’nin Londra Konferansı’na TBMM Hükûmeti ve İstanbul Hükûmeti’ni birlikte çağırmalarının sebebi nedir? Açıklayınız.


Cevap:
Londra Konferansı Türk ordularının doğu, güney ve batıda elde ettikleri başarılardan dolayı itilaf devletleri tarafından sevri kabul ettirmek amacı ile toplanılmış bir konferanstır.
Bu konferansa hem İstanbul hükumeti hemde TBMM beraber çağrılmıştır. Buradaki itilaf devletlerinin amacı iki taraf arasındaki fikir ayrılıklarından yararlanarak, sevri yumuşatarak Türklere kabul ettirmektir.


2-Londra Konferansı’nda İtilaf Devletleri ile TBMM Hükûmeti arasında uzlaşma sağlanamamasının sebepleri nelerdir?Açıklayınız.


Cevap: Londra Konferansı’nda İtilaf Devletleri ile TBMM Hükûmeti arasında uzlaşma sağlanamamasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Londra Konferansına hem İstanbul hemde TBMM çağrılmıştır. Buradaki amaç TBMM ile İstanbul arasındaki anlaşmazlıktan yararlanarak sevri yumuşatarak Türklere kabul ettirmektir.
Fakat bu anlaşma gerçekleşmemiştir. Çünkü itilaf devletlerinin sadece Türk topraklarını işgal etmek için konferansı düzenledikleri diplomatik yönden bu konferansın sonuç getirmeyeceği anlaşılmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Londra konferansında barış yanlısı olduğunu göstermiş, misaki milliyi dünya kamuoyu na duyurmuş, TBMM hukuken tanınmıştır. Londra Konferansı sonunda Yunanlılar zaman kazanarak İkinci İnönü muharebesini gerçekleştirmişlerdir.


Soru : Mustafa Kemal, Londra Konferansı’ndan barış adına bir sonuç alınamayacağını bildiği halde hangi nedenlerle konferansa katılma kararı almıştır? Açıklayınız.


Cevap: Mustafa Kemal, Londra Konferansı’ndan barış adına bir sonuç alınamayacağını bildiği halde hangi nedenlerle konferansa katılma kararı almıştır? Açıklayınız.
Mustafa Kemal birinci dünya savaşı sonunda savaşı kazanan itilaf devletleri ile savaşı kaybeden ittifak devletleri arasında Londra’da barış görüşmeleri başlamıştır.
Bu konferansta taraflar arasında herhangi bir sonuç çıkmayacağı aşikar olduğu halde Mustafa Kemal bu konferans a katılmayı kabul etmiştir. Buradaki katılma amacı yeni kurdukları Türkiye Büyük Millet Meclisi hükumetini ve bu hükumetin aldığı misakı milli kararlarını dünya kamuoyuna duyurmaktır.
Bu sayede hem misakı milliyi duyurmuş oldu, hemde itilaf devletleri tarafından resmen ve hukuksal olarak  tanınmış oldu.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları


Soru : İstiklal Marşı’nın yazıldığı dönemin şartlarını göz önünen alarak Mehmet Âkif’in “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.” sözünü niçin söylediğini açıklayınız.


Cevap:
İstiklâl marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış, milli mücadeleyi en iyi anlatan şiirdir. Türk milletinin birinci dünya savaşından başlayarak, kurtuluş savaşı dahil cumhuriyetin kuruluşuna kadar geçen zaman zarfında kurtuluş savaşı büyük bir destan içerisinde yokluk içerisinde yeniden varoluş destanıdır.
Kurtuluş savaşı bir milletin düşman işgalinden ve esaretten kurtuluşun hikayesidir. O dönemleri düşünecek olursak, istiklal marşının yazıldığı dönemde birinci dünya savaşından çıkmış, tüm ordusu dağıtılmış, cephanesi kalmamış, halkı yokluk ve sefalet içerisinde bırakılmış bir halk işgal altında bütün vatan toprağının her yeri düşman çizmesi altında inleyen bir ulustur.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları


Soru : Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’ya çektiği telgrafta “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus (ters) talihini de yendiniz.” sözünü Millî Mücadele’nin geleceği açısından yorumlayınız.


Cevap:
Mustafa Kemal’in İsmet Paşaya çektiği telgraftır. Milli mücadele döneminde İnönü savaşlarından sonra duyduğu onurdan dolayı İsmet Paşayı kutlamak için çekmiştir.
Düşman çizmesi altında kara yazılı topraklarımızla birlikte bütün vatan en kıyıda köşede kalmış yerine kadar bu zaferi kutlamaktadır. Düşmanın vatanı istilası, milletin yıllardır işgal altındaki vatanın düşman çizmesi altında çimlenmesi son bulmuş, bu sayede bu kara talihin yenildiğinden bahsetmektedir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları


Soru : Kütahya-Eskişehir Savaşlarında Türk ordusunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesinin nedenlerini söyleyiniz.


Cevap:
Afyon, Eskişehir, Kütahya Yunanlıların eline geçti. Bu büyük yenilgi üzerine Mustafa Kemal ordunun imha edilmemesi için, daha fazla zihayat vermemesi için Mustafa Kemal  orduyu Sakarya’nın doğusuna çekmiştir.


Soru : Kütahya-Eskişehir Savaşlarında düzenli ordunun yenilmesi ülke içinde ne gibi tartışmalara yol açmıştır? Açıklayınız.


Cevap: Kütahya-Eskişehir Savaşlarında düzenli ordunun yenilmesi ülke içinde ne gibi tartışmalara yol açmıştır? Açıklayınız.
Kütahya-Eskişehir savaşlarının kaybedilmesi TBMM’ye olan güven sarsılmıştır. Türk ordusu imha olmaktan kurtulmak için Sakarya’nın doğusuna çekildi. Bu durum mecliste ve yurtta büyük panik yarattı. Ülkede umutsuzluk tekrar başladı.
Mustafa Kemale muhalefet olanlar onu eleştirmeye ve Ankara da olmasını istemeyerek cepheye gitmesini istediler. Meclisi Kayseri’ye taşıma fikri ortaya çıktı. Bunun sonucunda Mustafa kemal i 5 ağustos 1921 tarihinde başkomutanlık verilerek istiklal mahkemelerine ait yargı yetkisi de Mustafa Kemale verilerek cepheye gönderilmiştir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları


Soru : Eskişehir – Kütahya Savaşları, II. İnönü Savaşı, I. İnönü Savaşı, Teşkilat- ı Esasiye Kanunu, Londra Konferansı, İstiklal Marşı’nın Kabulü Yukarıda verilenleri, boşluklara kronolojik olarak yerleştiriniz.


Cevap:

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 96-97-98-99-100-102-103-104 Cevapları MEB Yayınları
“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 96-97-98-99-100-101-102-103-104. Sayfa Cevapları MEB Yayınları”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kurtuluş savaşı döneminde ve 1. Dünya Savaşı’nda batı bölgesinde ve Batı cephesi’nde özellikle Yunanlıların işgaline maruz kalmışlardır çünkü Yunanlılar eski topraklarını kazanmak isteğiyle İzmir ve çevresini işgal etmek istemiştir Batı bölgesinde olan bu işi Galler milli mücadele sayesinde bastırılmıştır Türk milleti vermiş olduğu mücadeleyi ve vatan sevgisini dünyaya kanıtlamıştır Yunanlılar eski topraklarını kazanmak istediklerini her defasında vurgulamış ve İngilizlerin desteğini alarak işgal etmek istemişlerdir.Mustafa Kemal Atatürk silah arkadaşları ve Türk milletinin desteği başarılı komutanlar ve başarılı cesur Türk milleti sayesinde bu topraklar yeniden Türk devletine kazandırılmış ve işgaller bastırılmıştır

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.