Acaba, asit yağmurları ormanlardaki bitki örtüsüne neden zarar vermektedir?
8. Sınıf Fen Bilimleri Acaba, asit yağmurları ormanlardaki bitki örtüsüne neden zarar vermektedir? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Acaba, asit yağmurları ormanlardaki bitki örtüsüne neden zarar vermektedir? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
Asit yağmurları fosil yakıtların fabrikaların motorların çıkarttığı gazlar ile havanın kirlenmesine dolayı gerçekleşir. Atmosferde kükürt dioksit ve azotdioksit gazlarının kimyasal dönüşümleri sonucunda yeryüzüne yağmur, kar, çiğ, sis gibi durumlarda düşerler.
Bunun sonucunda asitlilik oranı yüksek olan bu yağmurlar göller, nehirler ve toprağa zarar verir. İnsanlarda solunum yollarında akciğer kanserine ve nefes darlığına sebep olur.
Toprakların asit oranının yükselmesi ile mineral oranı düşer. Bitkilerin beslenmesine engel olur zamanla ormanlar yok olmaya başlar. Topraktan taşınan sular, ırmaklar ve göller ulaştığında suların eko sistemi tehlikeye düşer içerisinde yaşayan canlılar zehirlenerek ölmeye başlar.
Acaba, asit yağmurları ormanlardaki bitki örtüsüne neden zarar vermektedir? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
Asit yağmurları asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiğ veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesidir. Atmosferde yayılan kükürt dioksit ve azotdioksit gazlarının kimyasal dönüşümlerinden sonra bulutlarda şu damlacıkları yapışması ile yeryüzüne yağmur yada kar gibi yollarla inerler.
Bu durum toprağın asidik miktarını arttırır. Tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozar. Asit yağmurları sonucu akarsuların zehirlenmesi, yükseklerdeki ormanların zarar görmesinin başlıca sebebidir. Toprağın mineral oranının düşmesine sebep olur.
Bu durum bitkilerin topraktan beslenmesine engel olur. Topraktan derelerde, ırmaklar ve göller taşınır. Göl sularının asitliliği ve metal tuzlarının yoğunluğu artar. Buna bağlı olarak gölün eko sistemi tehlikeye girer.
Asit yağmurları elbette giymek havanın kirlenmesi ve havada bulunan kirli gibi yazarların sebebiyle meydana gelen yağmurlar olduğundan dolayı bitki örtüsüne zarar verebilmektedir insanlar daha temiz bir çevre daha yaşanılır ortamlar için elbette ki çevreyi temiz tutmanın ve bilinçli bir tüketicinin farkında olmalıdırlar bilinçli vatandaşlar çevreyi temiz tutar özellikle sanayi alanında yapılan fabrikalardan çıkan atıkların çevreye atıldığı zaman arıtılması veya filtre takılarak gökyüzüne kimyasal gazların bırakılmaması çevrenin temizliği ve daha yaşandı bir ortam için gerekli olan önlemler arasında yer alır. Bu konuda verdiğiniz bilgiler çok beğendim ben de bilinçli bir vatandaş olarak çevre temizliğine dikkat ediyorum ve verdiğiniz cevapları da çok beğendiğimiz ödemek istiyorum.