Ders Notları

Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız.

7. Sınıf Türkçe Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Güçlü, büyük Milletlerin sanatsal kültürlerine baktığımız zaman destanlar halk şairleri, tiyatrolar olduğunu görürsünüz. Özellikle geçmişi köklü olan milletlerin efsaneleri vardır.

Türk milletinin büyük bir millet olduğunu destanlarından anlayabilirsiniz. Destanlar bir sanattır. Bu destanlar olmasaydı milletimizin kökenini ne olduğunu, nereden geldiğini, hangi dili konuştuğumuzu kimlerle konuştuğumuzu bilemedik. Bunun için Mustafa Kemal Atatürk sanatı olmayan bir millet yok olur demiştir.


Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız.  konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk  çok yönlü, ileri görüşlü, gelişmeye, bilime ve sanata açık bir devlet adamıdır. Bu millet için yaptığı tüm kararları milletinin daha iyi şartlarda yaşaması için almıştır. Sanat insanlığın ilk çağdan itibaren var olmuş, bir olgudur.

İlk çağlarda insanlar duvarlara hayvan figürleri çizerek başlattıkları sanatsal etkinlikleri ileri ki dönemlerde müzik aletleri oluşturarak, halk arasında oluşturdukları şarkılarla gelişmiş, antik Yunan döneminde ve romanda tiyatro etkinlikleriyle gelişerek devam etmiştir. Geçmişimize günümüze kadar baktığımızda ister halk sanatları isterse şairlerin ve yazarların oluşturduğu sanatsal etkinliklerin tamamı bir kültür birikiminin oluşturur. Türk kültüründen bir karaca oğlanı, Pir  Sultan abdalı, Aşık Veysel veya günümüze yaklaşarak düşündüğümüzde Neşat Ertaş’ı bu sanatsal etkinlikler içerisinden çıkaramayız.

Bunların olmaması demek halkın kültürünün yok olması demektir. Sanat halkın, düşüncelerini bir lay karşısında hissettikleri duyguları gösterme şeklidir. Kendi öz sanat ve kimliği olmayan hiçbir millet varlığını sürdürememiştir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sanata ve sanatçıya verilen değer elbetteki ülkeye gelirsin pekte ve insanların en önemli olan haklarının kültürlerini ve değerlerini yüceltmek nedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözünde sanatsız kalmış bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur demek istediği elbette ki çevremizde ve sahip olduğumuz sanatçılar her zaman sahip çıkmak yapmış olduğu eserlerin kıymetini bilmek ve onlara değer vermek bir millette sanata ve sanatçıya değer verildiği zaman candır uygarlık seviyesine yükseldiğini yeniliklere ayak bastığını görmek gibi temel anlamlar olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.