Cevap :
Danışan dağı aşmış, danışmadan düz yolda şaşmış. Atasözü ile insanın her konuda bilgisi olamayacağı, bilmediği konuşa hakkında mutlaka bir bilene sorması gerektiği anlatılmak istenmektedir.
Çünkü insan bazı konular hakkında yaşantısında dolayı daha bilgiliyken bazı konular hakkında bilgisi olmayabilir. Herkesin aynı konular hakkında aynı bilgiye sahip olması beklenemez. Bundan dolayı bilmediğimiz konularda bir bilene sormamız onlardan destek almamız daha iyi olur.
Cevap :
Her insan her konuda bilgi sahibi olamayabilir. İnsanlar yaşam içerisinde öğrendikleri, yaşadıkları bilgi ve tecrübeleri ile bazı konular üstünde daha bilgili olabilirler. Sorunları aşabilmek için bilmediğimiz bir konu karşısında bir bilene sormak, istişare etmek en iyisidir.
Bilmediğimiz bir konu hakkında istişare etmek, danışmak, akıl almak en zor görünen işlerin bile üstesinden gelebilmemizi sağlayabilir. Bilmediğimiz işleri biliyor gibi davranıp hareket edersek o kolay sorunları bile çözemeyip altında ezilebiliriz. İnsanın bilmediği veya karar almakta zorlandığı işlerde tecrübeli birisine sorması işlerini kolaylaştırır. Fikir alışverişi her zaman insanın ufkunu açar.