Dünya’nın atmosferine girerek yanmaya başlayan meteorlara ne olmuş olabilir?
6. Sınıf Fen Bilimleri Dünya’nın atmosferine girerek yanmaya başlayan meteorlara ne olmuş olabilir? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Dünya’nın atmosferine girerek yanmaya başlayan meteorlara ne olmuş olabilir? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap: Dünya atmosferine giren meteorlar atmosferimizde bulunan havanın içinde hareket eder. Yüksek hızla hareketi sonucu hava sürtünmesine mazur kalır ve parçalanmaya başlar. Hava sürtünmesinin en fazla olduğu yer mezosfer tabakasıdır.
Dünya’nın atmosferine girerek yanmaya başlayan meteorlara ne olmuş olabilir? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap: Atmosfer Dünya’nın uzaydan gelen tehlikeler karşı bir kalkanıdır. Dünya’ya doğru gelen meteorların yeryüzüne ulaşmasını engeller. Bunu hava sürtünmesini kullanarak yapar. Atmosferimiz içinde bulundurduğu hava sayesinde uzaydan gelen meteorlara sürtünme kuvveti uygular. Bu sürtünme kuvveti sonucunda meteor parçalanır, çok ısınır ve alev almaya başlar. Bu işlemlere uğrayan meteor yeryüzüne ulaşmadan atmosferimizde ya yok olur ya da çok küçük bir parça olarak yeryüzüne çarpar. Bu sürtünmenin ve meteorun parçalanmasında mezosfer tabakası daha fazla görev alır.
Uzayda bulunan meteorlar dünyamıza yani yeryüzüne indikleri Zaman çok hızlı bir şekilde hareket ettikleri için atmosferde bulunan hava basıncından dolayı Alev almaya başlayabilirler. Ayrıca meteorlar şiddetli bir hızla düştükleri içinde Alev alabilirler. Meteorlar ve meteor taşları düşmüş oldukları yere ciddi şekilde derin yarıklar ve derin çukurlar yapabilirler. Uzayda hareket eden birçok meteor taşı bulunmaktadır.