Ders Notları

Geleneksel el sanatlarımızdan olan “dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği” ile ilgili araştırma yapıp bir sunum hazırlayınız.

7. Sınıf Türkçe Geleneksel el sanatlarımızdan olan “dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği” ile ilgili araştırma yapıp bir sunum hazırlayınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Geleneksel el sanatlarımızdan olan “dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği” ile ilgili araştırma yapıp bir sunum hazırlayınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Dokumacılık: Elyaf veya hayvan kıllarını eğirme yoluyla değişik metotlar kullanarak bir arada tutturdukları bir tür kumaştır. Dokumayla örgü, döşemelik hali, kilim gibi ürünler ortaya çıkarılır. Dokümanın ham madde si, tiftik, pamuk veya ipek kullanılabilmektedir. Üç değişik şekilde dokuma yapılabilmektedir. Mekikli, kirkitli, mekiksiz

Bakırcılık: Bakır işlemek bir eşya haline getirmek genellikle Türk mutfağında kullanılan kazan, tava, leğen, tencere, güğüm, cezve gibi üzerlerinde süsler yapılarak üretilen ürün şeklidir.

Çinicilik: Çinicilik eski Türk zanaatlarındandır. Uygurlardan Karahanlıların, Gazneelilere, büyük Selçuklu mimarisinde Çinlileri görebilirsiniz. Çini kıllı topraktan elde edilen, pişirilen yüzeyi sıralanmış, motifli seramiktir. Bu zanaat dalı Türklerde doğmuş, Avrupalılar aracılığı ile dünyaya yayılmıştır.

Ahşap işlemeciliği: Ahşap işletmeciliği Türklerin en eski kullandığı el sanatıdır. Günümüzde hala rekabet gören bir daldır. Millet olarak evimizdeki mobilyalar süs eşyalarımızı ahşap evlerimizde bu gelenek sürdürülmektedir.


Geleneksel el sanatlarımızdan olan “dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği” ile ilgili araştırma yapıp bir sunum hazırlayınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

İnsanlar ilk çağdan itibaren yedikleri yemeklere kap oluşturmuşlar veya duvarları ve yerleri dokümanlar ile örterek ısınmaya çalışmışlardır.

Bunların tamamına el sanatları denerek kültürel eserlere girmiştir. Bu eserler nesilden nesle aktarılmış, usta çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelmiştir. Türkler Anadolu ya yerleştikten sonra Anadolu’ya getirdikleri el sanatlarını ticarette kullanmış o dönemde çevresindeki ülkelerden birçok rekabet görmüş, Anadolu el sanatları merkezine dönüşmüştür.

Türk milleti uzun yıllar boyunca ipek yolu üzerinde bulunmasından dolayı Asya’dan Avrupa’ya el sanatlarını pazarlamaya bilmiştir. Türk milleti özellikle dokuma sanatında gelişmiş, Türk halı ve kilimlerinde günümüzde sahi turistler tarafından ilgiyle alınan değerli eşyalardan olmuştur.


Geleneksel el sanatlarımızdan olan “dokumacılık, bakırcılık, çinicilik, ahşap işçiliği” ile ilgili araştırma yapıp bir sunum hazırlayınız.
“7. Sınıf Türkçe Kitabı 179-180-181-182-183-184-185-186-187-188. Sayfa Cevapları Özgün Yayınları”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geleneksel el sanatlarımızın yapılması bir günümüze kadar devam ettirmesi Ersan atların Türk kültüründeki yeri ve önemini elbetteki yukarıdaki bilgilerle vermiş olup anlatmış olduğunuz güzel bir yazı cevabıyla daha iyi bir şekilde almış ve yakın bir şekilde çeşitli bilgilere sahip oldu. El sanatları günümüzde de hala devam ettirilmektedir eskiden çok fazla yapılan ayakkabıcılık bakırcılık ve demircilik marangozluk halı işlemeciliği gibi bütün meslekler günümüzde az da olsa kültürümüzün bir parçası olduğu için devam ettirilmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.