Ders Notları

Hukukun üstünlüğü nedir? Açıklayınız.

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Hukukun üstünlüğü nedir? Açıklayınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Hukukun üstünlüğü nedir? Açıklayınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Hukukun üstünlüğü temelde bir ülkede toplumda yaşayan tüm insanların buna yöneticilerde dahil olmak üzere tüm kesiminin kanunlar karşısında eşit olma durumuna denir.

Hukuk eski yunan filozofları tarafından ortaya atılmış bir kavramdır.


Hukukun üstünlüğü nedir? Açıklayınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği


Cevap:

Hukuk üstünlüğü bir devletin rejimini dayadığı vatandaşlarına karşı güvence verdiği kurumlardan bir tanesidir. Hukuk bağımsızdır. Hukukun üzerinde hiçbir güç bulunamaz.

Devlet ve hükümletin yetkisi hukuka aykırı hareket edemez. Hukuk kavramının içerisinde adaletli olmak önemli olduğu kadar kanunlar ve kurallara göre kararlar alınır. Bu yaklaşımdan dolayı adaletten çok kurallar ve kanunlar ne diyorsa o şekilde yargı gerçekleşir. Öte yandan gerçek anlamda adalet sağlanıp sağlanmadığı sorgulanır.

Günümüzde kabul gören hukuk anlayışı hak, adalet üstünlüğüdür. Kuralcı ve şekilci anlayışa karşı çıkılmaktadır.  En son Kadir Şeker olayında olduğu gibi temelde bir kurtarmak amacı ile olaya müdafaa le etmiş, çıkan kargaşada kadını döven şahıs ölmüştür. Hukuken bakıldığında ise adalet yönünden bakacak olursak da yiyen bir kadını kurtarması, kurtardığı için haklıdır. Kanunlar çerçevesinde baktığımızda ise bir adamı öldürmüştür. Buda onu suçlu yapar.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Hukukun en temel amacı ve elbette ki bir toplum içerisinde işleniyor olması herkesin de ki insanın eşit şekilde yasalara uyması kanunlar içerisinde yaşama haklarına sahip olması gibi temel birçok ülkeyi ele almaktadır . Hukuk kanunu arasında var olan yazılı yasaları insan ve toplum hayatına koyabilen ve bu sayede insanların yaşam döngüsünü ve çeşitli şartların elverişli hale getirebilen bir yönetim biçimine ek bir destek olarak bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.