Ders Notları

Kuvvetin hızlandırıcı, yavaşlatıcı, yön ve şekil değiştirici etkileri hakkında çeşitli kaynaklardan araştırma yapalım.

4. Sınıf Fen Bilimleri Kuvvetin hızlandırıcı, yavaşlatıcı, yön ve şekil değiştirici etkileri hakkında çeşitli kaynaklardan araştırma yapalım. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Kuvvetin hızlandırıcı, yavaşlatıcı, yön ve şekil değiştirici etkileri hakkında çeşitli kaynaklardan araştırma yapalım. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

Kuvvet sonucunda hareket etmeyen bir cisim eğer itilir veya vurulursa hızlandırıcı etkisi, cisme ters bir kuvvet etkisi uygulanırsa yavaşlatıcı etkisi, cisimlere uygulanan farklı noktalarına yerini değiştirmesi sonucunda yön değiştirici etkisi, cisimlere aşırı kuvvet uygulandığında cisim şeklinde farklılıklar meydana gelmesi sonucunda şekil değiştirici etkisine örnek olarak verilebilir.


Kuvvetin hızlandırıcı, yavaşlatıcı, yön ve şekil değiştirici etkileri hakkında çeşitli kaynaklardan araştırma yapalım. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

Kuvvetin Hızlandırıcı Etkisi :

Hareket etmeyen cisimlere vurulması veya ittirilmesi sonucunda cisimlerin hareket etmesi sonucu hızlandırıcı etkisine örnek olarak verilebilir.

Kuvvetin Yavaşlatıcı Etkisi :

Maddelere hareket yönünün ters yönünde yapılan bir etki kuvveti cismin yavaşlamasına etki edecektir.

Kuvvetin Yön Değiştirici Etkisi :

Maddelerin üzerine yapılan bir kuvvet veya belli bir etki sonucunda yönünde değişimler meydana gelebilir.

Kuvvetin Şekil Değiştirici Etkisi : 

Belli bir cisim belli bir baskı ve kuvvet uygulandığında cisim şeklinde değişilikler meydana gelmektedir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bir maddenin hareket edebilmesi için kuvvet uygulamamız gerekmektedir. Uyguladığımız kuvvetin şiddetine göre maddenin hareket etmesi değişebilir. Çevremizde gördüğümüz birçok maddeler sallanabilir dönebilir hızlanabilir yavaşlayabilir veya yön değiştirebilirler. Bu gibi maddeler uygulanan şiddete ve kuvvet hızına bağlı olarak hareketleri zamanı ve şiddeti belirlenebilir. Çevremizde gördüğümüz birçok maddeyi bunlara çeşitli örnekler verebiliriz. Örneğin okula giderken sabah uyandığımız zaman çantamıza sırtımızı alırız çantamızı sırtımıza aldığımız zaman çekme kuvveti uyguladığımız çantayı sırtımızı almaktayız. Ayrıca bisiklet sürdüğümüz zaman duran Bir maddeyi hareket ettirebilir tekerlekleri çalıştırdığımız için dönme hareketi uygulayabilir veya bisiklette durdurdumu zaman maddenin durma hareketine örnek olarak verilebilir. Çevremizde bu gibi örnekler oldukça fazladır. Çevremizi gözlemleyerek farklı örneklerle bu gibi bilgileri  pekiştirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.