Ders Notları

Maddeleri beş duyu organımızı kullanarak belirgin benzerlik ve farklılıklarına göre nasıl sınıflandırırız?

3. Sınıf Fen Bilimleri Maddeleri beş duyu organımızı kullanarak belirgin benzerlik ve farklılıklarına göre nasıl sınıflandırırız? konusu kısaca hakkında bilgileri ele alacağız. 


Cevap :
Duyu organlarımızı kullanarak belirgin benzerlik ve farklılıklara göre sınıflandırma yapabilme imkanımız vardır.
Dokunma duyumuz
Maddenin özelliklerinden bir tanesi olan sertliği ve yumuşaklığı dokunarak hissedebiliriz çizilebilen kırılabilen bu katı maddeler kuvvet uyguladığımızda kırılganlık özelliği de bulunan maddelerdir. Ayrıca elimizde üzerine gezdiğimizde pürüzlü ve pürüzsüz olduğunu yine dokunarak hissedebiliriz.
Eğer girinti ve çıkıntı varsa pürüzlü eğer dokunduğumuzda kaygan sıvı veya kayıyor hissi uyandırıyorsa bu madde pürüzsüzdür. Gördüğümüz gibi dokunarak bir maddenin pürüzlü mü pürüzsüz mü kırılgan mı veya esnek mi sert mi yumuşak mı olduğunu bu duyu organımızla hissetmiş oluruz.
Koku alma duyumuz
Her maddenin kendisine özgü bir kokusu bulunmaktadır. Bazı maddeler kokusu keskin fazlarının kokusu hafiftir doğada bulunan doğal maddelerden sarımsak soğan gibi maddelerin kokuları keskindir sirke parfüm gibi kokuları da hissedebiliriz.
Tat alma duyumuz
Maddelerin farklı tatları bulunmaktadır. Bu tatları dilimizin üzerindeki tat alma noktaları ile ayırt edebiliriz. Örneğin bir şekerin tatlı olduğunu bir biberin acı olduğunu veya bir limonun ekşi olduğunu tat alma duyumuz da ayırt edebiliriz. Kulağımız olan duyu organıyla bir maddeyi ayırt etmemiz mümkün değildir. Sadece doğadaki rüzgar sesini yani havayı duyabilirsiniz.



 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Çevremizde görmüş olduğumuz katı sıvı gaz maddelerin beş duyu organımızla ayırt edebileceğimizi söyleyebiliriz. Elimizle ve derimizin algıladığı olduğum maddeleri birbirinden ayırt edici özelliği olabilmektedir bunun yanı sıra kulağımızda duymak burnumuzla kokusunu almak dinimizde tadına varmak gibi çeşitli maddeleri birbirinden ayırt edebiliriz ve bu organlarımız sahipse çevremizde gördüğümüz maddelerin gözlemleyerek gözümüzün görmüş olduğu maddeleri ayırt edici özellikleri belirleyebiliriz bu konuda elbetteki duyu organlarımızın katkısı oldukça fazladır.

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.