Millî Mücadele Dönemi’nde millî egemenliğe dayalı bir devlet kurulmasına rağmen cumhuriyetin ilanı niçin daha sonraya bırakılmıştır? Tartışınız.
8. Sınıf İnkılap Tarihi Millî Mücadele Dönemi’nde millî egemenliğe dayalı bir devlet kurulmasına rağmen cumhuriyetin ilanı niçin daha sonraya bırakılmıştır? Tartışınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Millî Mücadele Dönemi’nde millî egemenliğe dayalı bir devlet kurulmasına rağmen cumhuriyetin ilanı niçin daha sonraya bırakılmıştır? Tartışınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap:
O dönem Milli Mücadele devam etmekteydi Ayrıca saltanatla kaldır olmamıştı Ulus olarak Saltanatın kaldırılmasına insanlar hazır değildi bu da Milli mücadeleyi olumsuz olarak etkileyebilir insanların İstanbul hükumetinden tarafa hareket etmesine sebep olabilirdi.
Öncelik Milli Mücadele’ye zaferle sonuçlandırmaktır. Millete tam olarak bağımsız yapmak gerekiyordu Kurtuluş Savaşı bitmeden Cumhuriyeti ilan etmek yanlış olacağı için Mustafa Kemal bunu askıya aldı.
Millî Mücadele Dönemi’nde millî egemenliğe dayalı bir devlet kurulmasına rağmen cumhuriyetin ilanı niçin daha sonraya bırakılmıştır? Tartışınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap:
Milli Mücadele devam ederken Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır Türkiye Büyük Millet Meclisi İstanbul’daki meclis-i Mebusan dan gelen vekillerin katılımı ile kurulan bir mecliste görünüşte Osmanlı Meclisinin devamı gibi görünse de Aslında ulusal yeni bir meclisti Kurtuluş Savaşı devam ederken Mustafa Kemal yeni yeni bir rejim değişikliği yapmayı riskli olarak görmüştür.
Çünkü öncelikle ulusun selamete erdirip Kurtuluş Savaşı’na sonuçlandırmak gerekiyordu millet olarak bu dönemde saltanatı kaldırmaya hazır olmadıklarını düşündüğü için Kurtuluş Savaş’ının zaferle sonuçlanmasını bekledi.
Milli mücadele’den sonra milli egemenlik esas alınarak bir devlet kurmak elbette ki Kurtuluş savaşını kazanmış milli mücadele’ye değer veren ve bağımsızlığına önem veren vatanına bağlı olan Türk milleti için oldukça gerekli olan bir kavramdır. Milli egemenliği esas alan insanları eşit kılan Türk milletinin çeşitli etkinlikler yasalar kurallar ve yapılan işlemlerden sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması elbetteki hazırlık aşamasında olan bir basamakti.