Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir?
8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir? konusunu kısaca ele alacağız.
“Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar;
1. Mutasyonda gen yapısı , modifikasyon da ise genin işleyişi değişmektedir.
2. Mutasyon üreme hücrelerinde olursa kalıtsaldır, modifikasyon kalıtsal değildir.
3. Mutasyon zararlı ışınlar, kimyasal maddeler, yüksek sıcaklık gibi etkilerle oluşur, modifikasyon sıcaklık, ışık, beslenme, nem gibi etkilerle oluşur.
4. Mutasyonlar genellik itibariyle zararlıdır ve ölümcül olabilir, modifikasyonlar ise zararsızdır.
5. Mutasyona sebep olan şeyler ortadan kalkınca canlı eski haline dönemez, modifikasyonda ise dönebilir.
6. Mutasyon kalıtsal çeşitliliğe sebep olur, modifikasyon kalıtsal çeşitlilik meydana getirmez.
“Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar nelerdir?” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Mutasyon ve modifikasyon arasındaki farklar;
Mutasyona çevresel etkenler de sebep olsa da özellikle radyoaktif veya bazı kimyasal maddelerin etkisiyle meydana gelir. Bazı bakterilerin ve virüslerin neden olduğu hastalıklar , kromozomlarda görülen parça değişimi yanlış eşleşmeler , kimyasallar bazı ilaçlar ve pH değişimi , ozon tabakasının incelmesi ile birlikte güneşten gelen zararlı ışınlar yeryüzünde daha fazla ulaşması, hücre bölünmesi sırasında kromozomların tam olarak ayrılmaması, DNA’nın kendini eşlemesi sırasında nükleotidleri yanlış dizilmesi mutasyona sebep olabilir.
Modifikasyon canlılarda çevrenin etkisi ile meydana gelen ve kalıtsal olmayan değişimlerdir. Canlının genetiğinde yapısal olarak bir değişme meydana gelmediği için bu değişim kalıtsal değildir. Genlerin işleyişi değiştiği içinde canlının dış görünüşü değişir. Modifikasyona güneş ışını , beslenme , sıcaklık gibi faktörler nedfen olur.
- Mutasyon; Genlerin yapısında meydana gelen değişimdir. Modifikasyon; Genlerin işleyişinde meydana gelen değişimdir.
- Mutasyon; Mutasyona neden olan etken ortadan kalınca canlı eski haline tekrardan geri dönemez. Modifikasyon;
- Mutasyon; Üreme hücrelerinde meydan gelen mutasyon kalıtsaldır. Modifikasyon; Modifikasyonların hiçbiri kalıtsal değildir.
- Mutasyon; Kimyasal maddeler, yüksek sıcaklıklar gibi çevresel etkenler sonucu ortaya çıkar. Yararlı veya zararlı olabilirler. Modifikasyon; Sıcaklık, ısı , nem ve ışık gibi çevresel etkenler sonucu ortaya çıkar.
8 sınıfa geçtik günden itibaren her zaman fen bilimleri dersinde öğretmenim var diye ödevleri doğru bir şekilde yapmak ve araştırma ödevlerini ve tüm bilgi ödevlerini tamamlamak istediğim zaman Forum sayfası sitesinden yardım alıyorum bu sayfadaki bilgi ve cevapları baktığım zaman tüm ödevlerimi severek hızlı bir şekilde bitiriyorum sizler de ödevlerinizdeki tüm bilgileri ve cevapları bu sayfaya bakarak yapabilir ödevleriniz hakkında birçok konuya ulaşabilir ve ödevlerinizi yaparken birçok konuyu bilgili bir şekilde davranmak istediğiniz zaman bu sayfayı ziyaret ederek yapabilirsiniz.