Ders Notları

Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz?

8. Sınıf Din Kültürü Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:
Müslümanlık dini kuranı kerimden gelen adalet ve barışın temelidir. Bu temel belli kurallar ortaya koymuştur. Toplumda birlik ve beraberlik adalet ve huzur düzeni kuranı kerim rehberliğinde sağlanır.
İnsanların sosyal hayatları içerisinde aralarında yaptıkları alışveriş, ticaret hayatı veya veraset olaylarında ölçüde ve tartıda adaletli olmalı kimsenin hakkına girmemeli helal lokmasını harama çevirmemelidir. Yaptığımız en küçük hile dahi bizim haksız elde ettiğimiz bir lokma tüm lokmamızı harama çevirir. Bunu unutmamalıyız.


Ölçüde ve tartıda adaletli olmak ifadesinden ne anlıyorsunuz? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:
Adalet kavram olarak kuranı kerimin birçok yerinde geçmektedir. Herhangi bir konuda haklı yada haksızı belirten eşit bir şekilde olaylara yaklaşabilen kişinin çıkarını düşünmeden yada çok yakın olduğu kişinin çıkarına göre hareket etmeyen eşit davranılan durumdur.
Bu yüzden bir kişinin ömrü boyunca adil olabilmesi her olaya karşı adaletli davranabilmesi oldukça zor bir durumdur.  Çünkü insan çıkarlarını kollamayı sever. Bu yüzden insan ömrü boyunca adil olmaya çabalar. Dinimizin de emrettiği gibi toplumsal kurallar açısından adil şartlar altında insanlara ölçü ve tartıda günlük uğraştığı ticari işler içerisinde adil davranmalı hak yememelidir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ölçüde ve tartıda adaletli olmak elbette ki ölçüden ve yataktan bir balon eksiksiz bir şekilde koyulması terazi eksiksiz bir şekilde örtülmesi da bu şekilde insanların hakkına girilmemesi gibi temel ifadeleri anlayabilmek deyiz. Herhangi bir şey aldığımız zaman eksik ve tam tartılmış olmadığı zaman elbetteki eksik ürün almış oluruz ve bir karşımızdaki insanın hakkımızı yediğini düşünürüz bu da o insana karşı güven duygusunu sarsa bilmekle beraber toplum içerisindeki adaletli yaşanmadan zedeleyebilir çünkü insanların az tartılmış veya eksik ölçümüz bir şey aldıkları zaman arşıdaki insanın onun hakkına gözüne ve kul hakkını yediğini bilmesi gerekmektedir İslam dininde de buna dikkat çekilmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.