Osmanlı Devleti’nin gayrimüslimlere haklar vermesinin devlete siyasi, askerî ve ekonomik bakımdan ne gibi yararları olmuştur? Tartışınız.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Osmanlı Devleti’nin gayrimüslimlere haklar vermesinin devlete siyasi, askerî ve ekonomik bakımdan ne gibi yararları olmuştur? Tartışınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.
Osmanlı Devleti’nin gayrimüslimlere haklar vermesinin devlete siyasi, askerî ve ekonomik bakımdan ne gibi yararları olmuştur? Tartışınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;
Cevap: Osmanlı Devleti Balkanlarda ve Avrupa’da geniş topraklar elde etmeye başladıktan sonra toprakları üzerinde yaşayan gayrimüslimlere çeşitli haklar vererek onları özgürce dinlerini yaşamalarını sağlamış, askere almayarak onlardan cizye adı verilen bir vergi almıştır.
Bu vergi sayesinde Osmanlı Devleti gayrimüslimlerden ekonomik yönden güç elde etmiştir.
Osmanlı Devleti’nin gayrimüslimlere haklar vermesinin devlete siyasi, askerî ve ekonomik bakımdan ne gibi yararları olmuştur? Tartışınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;
Cevap: Osmanlı’nın uzun yıllar içerisinde gayrimüslim milletler devlete bağlı olarak yaşamışlardır. Fakat Fransız devriminden sonra milliyetçilik akımları ile Osmanlı Devleti içerisindeki gayrimüslimlerden çeşitli haklar istemişlerdir.
Osmanlı devletinde Tanzimat fermanıyla azınlıklara siyasi askeri ekonomik, sosyal haklar sunulmuştur. Osmanlı Devleti özgürlükleri genişleterek azınlıklar memnun etmeye çalışmış olsa da ileri ki dönemde bu milletler Osmanlı devletinden ayrılmak için isyanlar çıkarmışlardır.
Osmanlı devleti’nde yaşayan Hristiyanlar Yahudiler ve diğer ne inanan insanlar çok rahat bir şekilde ticaret yapabiliyor diye yaşamlarını sürdürebiliyorlardi. Osmanlı devleti zamanında gayrimüslimlerle ticaret yapmak ekonomik faaliyetlerde bulunmak özgür bir şekilde Osmanlı devleti’nde halk olarak tanınmıştır. Osmanlı devleti birçok insanın dini anlayışına saygı göstermiştir. Farklı din anlayışında olan insanlar rahat bir şekilde elbiselerde ve ibadet yerlerinde ibadetlerini yapmış diğer insanlarla ticaret ve ekonomik işlerine gerçekleştirmişlerdir