Ders Notları

Taarruz hazırlıklarının gizlilik içinde yürütülmesinin nedenleri neler olabilir?

8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Taarruz hazırlıklarının gizlilik içinde yürütülmesinin nedenleri neler olabilir? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Taarruz hazırlıklarının gizlilik içinde yürütülmesinin nedenleri neler olabilir?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Taarruz hazırlıklarının gizlilik içinde yürütülmesinin nedenleri Yunan ordusunun hazırlıkları fark etmemeleri, onların hazırlık yapma imkanı bulmadan şaşkına atılmaları, Yunan keşif uçaklarının Türk ordusunun tavus hazırlıklarını görmemesi ve eğer bir casus varsa bundan haberdar olup haber ulaştırmaması olabilir.


“Taarruz hazırlıklarının gizlilik içinde yürütülmesinin nedenleri neler olabilir?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

1919 yılında 1 Dünya savaşı sonrasında itilaf devletleri Anadolu’yu işgal etmeye başlamış birçok şehre yerleşmişti.

1920’de Türkiye Büyük millet Meclisi’nin açılmasından sonra işgal güçleri politikaları yoğunlaştırılmış ve baskılarını artırmıştır.

Bir yıl sonra Sakarya’da 22 gün 22 gece süren savaşta Türk Ulusu canla kanla başla savaşmış ve binlerce askerimiz şehit olmuştur.

Bu seferden sonra Türk milletinin orduya güvene artmış Yunan ordusu çok kayıp verdiği için gücü azalmıştı. İtilaf devletlerinin de Yunanlılara güveni azalmış ve itibar kaybetmişti.

Yunan ordusunun 180.000 askeri 88.000 tüfeği 3000 makineli tüfeği ve 300 topu vardı

Türk ordusunun ise 92.000 askeri, 48.000 tüfeği 819 makineli tüfeği ve 145 topu bulunuyordu.

Her ne kadar anlaşmalar ve düşmanın ülkeden geri çekilmesi istense de bundan vazgeçilmedi ve görüşmelerden bir sonuç alınamadı.

Birlik intikalleri tamamen gece yapıldı, örtülü yerlerde dinlenildi, hiçbir yerde yürüyüş yasası bırakılmadı. Düşmanı aldatmak için bazı birlikler güneyden kuzeye intikal ettirildi ve birliklerin yeri değiştirildiği belli olmasın diye yerlerine yenileri getirildi.

…Mustafa Kemal paşa gizli bir hazırlığın ardından 26 Ağustos 1922’de Büyük taarruzu başlattı.

Büyük Önder , 30 Ağustos 1924 ‘te Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı’nın temel atma törenine katılmak üzere Zafertepe Çalköy’e geldi. Törene katılanlara iki yıl öncesini hatırlattı :

”Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, çok parlak zaferlerle doludur ama Türk ulusunun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil dünya tarihine yeni bir adım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Besbellidir ki yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Bu alanda akan Türk kanları, bu göklerde uçuşan şehit ruhları, devletimizin, cumhuriyetimizin ölümsüz koruyucularıdır. Türk ulusu burada kazandığı zaferle, açığa vurduğu gücü ve istemiyle, bu belli gerçeği bir kere daha tarihin bağrına çelik kalemle koymuş bulunuyor.”


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Taarruz kararlarının bu yapılacak hazırlıkların gizli olması elbette kiminle ordusunun saldırıya girmemesi ve hazırlıkların gizli bir şekilde yürümesi ile yapılacak başarılı veya elde edilecek sonuçları gizli olması daha faydalı bir daha yararlı olacağını bilinmesi üzerine ve Yunanlıların bunları fark etmemeleri için yapılmış olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıda vermiş oluruz bilgi ve cevapları için çok teşekkür ederim buradaki bilgi ve cevapları her zaman inkılap tarihi ve Atatürk dersinde gidin ödevlerime başarıyla bu şekilde bitiriyorum.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.