Ders Notları

Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile hedeflenen amaçlar nelerdir?

8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile hedeflenen amaçlar nelerdir? konusunu kısaca ele alacağız. 


“Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile hedeflenen amaçlar nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Tevhidi tedrisat kanununun amacı tüm eğitim ve öğretim kurumlarının tek çatı altında toplanarak rahat bir şekilde denetlenmesiydi.

Tevhidi Tedrisat Kanunu eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır. Eğitimde birliğin sağlanması ve laikliğin temel alınması için tevhidi tedrisat kanununa ihtiyaç duyulmuştur. 


“Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile hedeflenen amaçlar nelerdir?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Tevhidi Tedrisat Kanunu eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmıştır. Eğitimde birliğin sağlanması ve laikliğin temel alınması için tevhidi tedrisat kanununa ihtiyaç duyulmuştur. Tevhidi tedrisat kanununun amaçlarından biri de tüm eğitim ve öğretim kurumlarının tek çatı altında toplanarak rahat bir şekilde denetlenmesini sağlamaktı.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde tevhidi tedrisat kanununun kabul edilmesi ile birlikte eğitim sisteminde köklü reformlar yapılmıştır. Türkiye genelindeki tüm okullar tek bir çatı altında toplanarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmış, tek bir eğitim müfredatı da belirlenmiştir.

Daha sonra harf inkılabı yapılarak Latin harfleri kabul edilmiştir. Bu kanundan sonra laik bir eğitim anlayışı belirlenmiştir. Tevhidi tedrisat kanunu kabul edildikten sonra medreseler kapatılarak yerine İlahiyat Fakülteleri açılmıştır.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kurulmuş olan tevhid-i tedrisat sayesinde eğitim öğretime önem verilmiş eğitim Temel şart kılınması ve kadın erkek demeden tüm insanların eğitime ihtiyacı olduğu ifade edilmiştir eğitim oldukça önemlidir eğitim Bir milletin en temel şart ifadelerinden biridir eğitim her zaman bir millete cehaletten bilgisizlikten kurtarır iyiliği güzelliğe ve çağdaş uygarlık seviyesi en güzel eğitim oldukça önemlidir eğitimi Özen göstermeliyiz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.