Ders Notları

Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız. konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız. konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:
Ramazan bayramları arefe gününden başlayarak bayram hazırlıkları da başlar. Arefe günü evler temizlenerek bayrama hazır hale getirilir. Bayram sabahları evin erkekleri bayram namazı kılmak için camiye giderken evin hanımları baklava hazırlarlar.
Bayram namazı dönüşü aile ile bayramlaşılır ve kahvaltı yapılır. Kahvaltı sonrası biz den önce yaşamış olan atalarımızı ziyaret etmek için mezarlıklara gidilerek buralar ziyaret edilir. Daha sonra yakınlık derecesine göre büyük akrabaların yanına gidilerek bayram ziyaretleri başlar.


Yaşadığınız yerde kutlanan bayram, festival, şenlik ve düğün gibi kültürel unsurlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz kutlamayı tanıtan bir yazıyı defterinize yazınız. konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:
Yaşadığımız yerde düğünlerden önce düğün hazırlıkları başlar. Düğünlerde ikram edecekleri yemekler için geleneksel olarak yufka ekmek, yüzük çorbası için mantı yapılır.
Düğün başlamadan bir gün önce gelin evinden çeyiz çıkarılır. Çeyiz çıkarılırken kız evi çeyiz sandığına oturur bahşiş ister. Akşam komşular toplanarak davul zurna eşliğinde müzikli eğlenceler yapılır.
Düğün sabahı davul zurna ile bayrak töreni yapılır. Bayrak törenin den sonra masa kurularak  gelen misafirler damada para takar. Akşam düğün yapılır kız evinde kıza yakılır. Bir gün sonra gelin alma töreni yapılarak düğün bitirilir.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yaşadığımız yerlerde kültürel özelliklerimizden olan ve büyüklerimiz sünnet düğünlerimiz düğünlerimiz Bayram yemeklerimiz elbetteki kültürümüzün ayrılmaz birer parçası olarak bilinmektedir. Örneğin dini bayramlarımız olan kurban ve ramazan Bayramı’nda yapılan yemekler ziyaretler ikramlıklar ve küslerin barışması çocukların seslendirilmesi çocuklar yeni kıyafetler alınması ve harçlık verilmesi ayrıca aile büyükleri ile beraber geleneksel yemeklerin yapılması elbetteki kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olarak bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.