6. Sınıf Fen Bilimleri

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 65-66 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Neler Öğrendik Cevapları Sayfa 65


Neler Öğrendik Cevapları


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Sayfa 65


A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.


1) Sindirim tüm organlarda görülür mü? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Sindirim tüm organlarda görülür mü? Açıklayınız.”

Uzun Cevap :

Sindirim sisteminin ana görevi, yiyeceklerden enerji alarak, vücudun enerjisini devam ettirmek ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi içindir. Sindirim sistemi, yiyeceklerden enerji almakla kalmaz, fazla olanların vücudun dışarısına atılmasını da sağlar.

Ağızdan alınan yiyecekler, öğütülerek küçük parçalar halinde  yemek borusundan mideye geçer. Midenin burada salgılamış olduğu asitle, yakma göreviyle, enerji alımı başlamış olur. Daha sonra, atıklar haline gelen yiyecekler, sindirim sisteminin diğer organları olan bağırsaklar tarafından dışarıya atılır.


2) Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir?


Kısa Cevap : “Kimyasal sindirim hangi organlarda gerçekleşir?”

Uzun Cevap :

Kimyasal sindirim ;besinlerin parçalanmasının enzim yoluyla gerçekleşmesidir. Kimyasal sindirimle besinler hücre zarından kolaylıkla geçebilecek küçüklükte parçalara ayrılır.

Sindirim sisteminin organları ;anüs, kalın bağırsak, ince bağırsak, mide, yemek borusu, yutak ve ağızdır. Ağızda hem kimyasal hem de mekanik sindirim vardır.. Çiğneme olayı mekanik sindirimken, tükürük içinde bulunan enzimlerle de kimyasal sindirim meydana gelir. Karbonhidratların sindirilme işlemi de ağızda başlamaktadır. Yutak ise besinlerin ağızdan geçip yemek borusuna ilerlemesini sağlar. Yutakta herhangi bir sindirim gerçekleşmez sadece besin iletimi yapılır.

Yemek borusu alınan besinlerin mideye iletilmesini sağlar. yemek borusunda herhangi bir sindirim gerçekleşmez. mideye gelen besinler burada hem kimyasal hem de mekanik sindirime uğrarlar. Midede bulunan enzimler ve mide öz suyu besinlerin kimyasal olarak sindirilmesini sağlarken; mide sindirim sırasında kaslarını kasar ve gevşetir bu şekilde de besinler mekanik sindirime uğrarlar.


3) Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği organ hangisidir?


Kısa Cevap : “Sindirilmiş besinlerin kana geçtiği organ hangisidir?”

Uzun Cevap :

Sindirilen besin içeriklerinin kana geçmesine emilim adı verilir. Besin içeriklerinden su, mineraller ve vitaminler sindirime uğramadan kalın bağırsağa gelir ve kalın bağırsakta bir süre bekletildikten sonra kalın bağırsaktan emilerek kana verilir. Daha sonra kan yoluyla hücrelere taşınır .

Besin içerikleri ince bağırsağın iç yüzeyinde yer alan ve villus (tümür) adı verilen çok sayıdaki ince, kabarcık şeklindeki çıkıntılar yardımıyla emilerek kana karışır. Kana karışan sindirilmiş besin, su, mineral ve vitaminler damarlar yardımıyla karaciğere gider.
Karaciğer, karmaşık yapıdaki molekülleri parçalayarak kullanır veya depolanabilir hale getirir. Kullanılabilir molekülleri kan yoluyla hücrelere gönderir. Zararlı moleküller ise bazı işlemlerden sonra vücuttan atılmak üzere böbreklere gönderilir. Kullanılabilir molekülleri vücudun ihtiyacından fazla olanı depo edilir.

İnce bağırsakta sindirilmeyen besin artıkları, su, mineral ve vitaminler kalın bağırsağa gönderilir. Su, mi­neral ve vitaminlerin bir kısmının emilimi kalın bağırsakta gerçekleşir. Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılmayan bölümü ise anüs yoluyla dışkı olarak vücuttan dışarı atılır. Böylece ağız yoluyla alınan besinlerin sindirimi tamamlanmış olur.


4) Sindirilmeden kana geçen besinler nelerdir?


Kısa Cevap : “Sindirilmeden kana geçen besinler nelerdir?”

Uzun Cevap :

Sular kana karışır, sindirime uğramaz. Suyun fazlası da boşaltım ile dışarı atılır. A, D, E, K, B, C vitaminleri yani tüm vitamin çeşitleri sindirilmeden kana geçer. A, D, E, K vitamin gurubu depolanabilir. B ve C vitaminleri depolanmaz ve günlük olarak alınmalıdır.

Mineraller; kalsiyum, demir, selenyum, bakır, çinko, sodyum, iyot, flor, potasyum, magnezyum, fosfor, kükürt, manganez, kromdur ki bunlarda sindirilmeden kana geçerler.


B. Şekilde numaralandırılmış yerlerdeki sindirim sistemi organlarını yazınız.


Cevap :

  • 1. Ağız,
  • 2. Yutak,
  • 3. Yemek borusu,
  • 4. Mide,
  • 5. Pankreas,
  • 6. Kalın bağırsak,
  • 7. İnce bağırsak,
  • 8. Anüs

6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Dolaşım Sistemi Cevapları Sayfa 66, 67


Dolaşım Sistemi Cevapları


6. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Kitabı Sayfa 66


Soru  : Kanın vücut içinde nasıl dolaştığını, ihtiyaç olan yerlere nasıl ulaştığını hiç düşündünüz mü? Bu dolaşım, vücudumuzdaki hangi yapılarla birlikte gerçekleşiyor olabilir?


Cevap:

Kan “büyük” ve “küçük” kan dolaşımı denilen iki sistemle vücutta dolaşmaktadır.  Kalbimiz kanı temizler ve pompalar. Damarlar aracılığı ile bütün vücudumuza ulaştırır.


İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Vermiş olduğunuz bilgi ve cevapları sayesinde dolaşım sistemi hakkında birçok bilgi edinerek ödevimi bitirdim ödevimdeki tüm bilgiler ve cevaplar Forum sayfa sitesi cevapları ile beraber yardımcı olabilmektedir bu sayfadaki bilgi ve cevapları izleyerek her zaman fen bilimleri dersi mi yapıyorum boşaltım sistemi dolaşım sistemi kan dolaşımı solunum sistemi ve boşaltım sistemi gibi birçok sistem hakkında bilgi edinmek istiyorsanız ve bu konudaki organların görevlerini merak ediyorsanız Forum sayfa sitesinden ziyaret edebilirsiniz.

  2. Sindirim sistemi elbette ki dişlerimizden ağzımızdan başlamaktadır midemize giden yemeğin sebebini ağzımızda başlar ağzımız dişlerimiz dilimiz sayesinde yemek öğütülür boğazımızdan ve gırtlak borusuna geçtikten sonra midemize ve bağırsaklarımızı ayrıca daha sonra sindirilmek için bağırsakların yardımıyla vücudumuzda atılmak üzere hazırlanır bu gibi sistemler elbette ki sindirim sistemini sağlayan organların desteği ve birliği ile olmaktadır.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.