7. Sınıf Fen Bilimleri

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55-56-57 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Geçmişten Günümüze Hücre Cevapları Sayfa 55, 56, 57


Geçmişten Günümüze Hücre Cevapları


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları


Soru : Sizce hücreyi de büyüteç yardımıyla gözlemlemek mümkün müdür?


Cevap : Sizce hücreyi de büyüteç yardımıyla gözlemlemek mümkün müdür?

Hücre yada odacık bir canlının yapısal ve işlevsel özelliklerini gösterebilen en küçük birimdir. Hücreyi gözlemleyebilmek için yapısında kullanılan mercekler sayesinde büyüteç göre çok daha fazla büyütme özelliğine sahip olan mikroskoplarla görülebilir. Büyüteçle hücreyi göremezsiniz.


Soru : Hücrelerin yapısının ve kısımlarının incelenmesi için kullanılan mikroskop nasıl bir alettir?


Cevap : Hücrelerin yapısının ve kısımlarının incelenmesi için kullanılan mikroskop nasıl bir alettir?

Mikroskop çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin bir kaç çeşit mercek yardımı ile büyüterek görüntüsünün incelenmesini sağlayan alettir.

Öncelikle adından anlaşılacağı gibi mikro yani küçük Hücrelerin incelenmesini sağlar. Mikroskop ilk önce 1590 yıllarında teleskop taklit ederek meydana getirildiği kabul edilmektedir. İnsan gözü doğal bir mikroskoptur. Uzaktaki cisimler ufak görünürler.

Cisimler yaklaştıkça teferruatı da iyice anlaşılmaya başlar. Göz sonsuz bir uyum içerisinde olsaydı insanlar mikroskoba ihtiyaç duymazlardı.


Soru : Mikroskop nasıl keşfedilmiş olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.


Cevap : Mikroskop nasıl keşfedilmiş olabilir?

Mikroskop bilim insanlarının daha küçük yapıları inceleme merakı sonucu icat edilmiştir. Canlı yaşamını daha iyi anlamak ve araştırmak için canlının en küçük yapısı olan hücreler incelenmeliydi. Hücreler gözle görülmeyecek kadar küçük yapıda oldukları için onları büyütüp inceleme fikri sonrasında mikroskop icat edilmiştir. İlk basit mikroskobun geliştirilmesi ile günümüzden birden fazla mikroskop çeşidi bulunmaktadır.

İnsanların temel hücresini incelemek için icat edilen mikroskobun tarihi 1590 yılına dayanmaktadır. Hollandalı mucit Zacharias Janssen teleskop üzerinde bazı değişiklikler yaparak ilk basit mikroskobu icat etti. Bu mikroskobu geliştiren ve günümüzdeki haline getiren kişiler ise Antonie van Leeuwenhoek, Robert Hook ve Galileo Galile’dir.


Soru : Sizce hücre mi yoksa mikroskop mu daha önce bulunmuştur?


Cevap : Sizce hücre mi yoksa mikroskop mu daha önce bulunmuştur?

Hücre mi yoksa mikroskop mu önce bulundu diye düşünürsek tabii doğal olarak öncelikle mikroskop un bulunduğu fikri doğru olur. Hücreler  şişe mantarından elde ettiği ince kesitleri 1665 yılında robert hooke mikroskop altında incelendiğinde küçük odacıkları görmüştür ve buna hücre anlamına gelen cellula adını vermiştir.

Demek oluyor ki hücrenin keşfi mikroskobun keşfinden daha sonradır. Mikroskop 1590 yılında Hollandalı bilim adamı tarafından icat edilmiştir. Mikroskop teleskopun tersine mantıkla üst üstüne koyulan mercekler ile küçük mikroorganizmalar inceleme amacı ile icat edilmiş bir alettir.


7. Sınıf Fen Bilimleri MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları


‘’Ne yapıyorsanız iyi yapın, çok çalışın!” Prof. Dr. Aziz Sancar

Aziz Sancar, ABD Ulusal Bilimler Akademisine seçilen ilk Amerikalı Türk olarak tanınır. Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.


Soru : Aziz Sancar’ın hayatı ve bilimsel çalışmalarını araştırınız. Sancar’ın çalışmalarında hücre ile ilgili bilimsel gelişmelerin ve teknolojinin katkısını tartışınız.


Cevap : Aziz Sancar’ın hayatı ve bilimsel çalışmalarını araştırınız.

Aziz Sancar orta gelirli bir çiftinin 8 çocuğundan 7 sidir. Evlerinde Arapça konuşmalarına rağmen kardeşleri de beraber Türkçe konuşmaktadır. Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelen Aziz Sancar ilk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamlamıştır. Lise yıllarında futbol merak saran Aziz Sancar futbolda vazgeçip yüksek öğretime devam etmiştir. Üniversiteyi 1963 yılında İstanbul tıp fakültesinde okumuştur 1969 yılında İstanbul tıp fakültesini birincilikle bitirmiştir.

Daha sonradan  NATO ve TÜBİTAK’tan burs alarak Amerika’da 2 tane üniversite okumuştur. Daha sonradan hayatını bilime adamış ve kanser tedavisi için birçok yol aramıştır. DNA onarımı kanser tedavisi hücre dizilimi biyolojik saatle ilgili birçok çalışma sürdürmüştür. 33 kitap 415 bilimsel makale yayınlanmıştır. Hayatında birçok ödül alan Aziz Sancar Vehbi Koç ödülü 2007 Nobel kimya ödülü 2015 bunlardan bazılarıdır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. vücudumuzda önemli özellikleri ve yapısı olan hücre aldığımız ve genetik özelliklerini taşıyan ve yeni nesilleri aktardığımız hücreler çok küçük yapı taşlarından meydana gelmektedir hücrelerimiz bizim yapıtaşı mızdır onları gözlemlemek istediğimiz zaman büyütecek ihtiyaç duyarız büyüteç sayesinde hücrenin yapısını ve özelliklerini anlamak ve kavramak çok mümkündür bilim adamları yapılan binlerce araştırmalardan sonra gözle görülmeyecek çok küçük olan hücreyi mikroskop sayesinde çok rahat bir şekilde inceleyip araştırıp öğrenmişlerdir

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.