4. Sınıf Fen Bilimleri

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 56-57-58-59 Cevapları ATA Yayıncılık

4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı 2. Ünite Ünite Değerlendirme Soruları Cevapları Sayfa 56, 57, 58, 59


2. Ünite Ünite Değerlendirme Soruları Cevapları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 56-57-58-59


A) Aşağıdaki besinlerde, daha fazla bulunan besin içeriklerinin isimlerini görsellerin altlarına yazalım.


Cevap :

  • 1. Su,
  • 2. Vitaminler,
  • 3. Mineraller,
  • 4. Proteinler,
  • 5. Yağlar,
  • 6. Karbonhidratlar

B) Aşağıdaki cümleleri doğru tamamlayan koyu renkli ifadeleri yuvarlak içine alalım. 


Cevap :

  • 1. enerji verici,
  • 2. su ve mineraller,
  • 3. düzenleyici,
    4. tüketilmemelidir,
  • 5. alkol,
  • 6. dengeli beslenme,
  • 7. sigara

4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 57 Cevapları


C) Aşağıdaki bölümlere sigara ve alkolün vücuda verdiği zararları yazalım. 


Kısa Cevap : “Sigara ve alkolün vücuda verdiği zararları yazalım.”

Uzak Cevap :

Sigaranın zararları;

  • Kalp ve damar hastalıklarının başlı sebeplerindendir
  • Yüksek tansiyona sebep olur
  • Kalp krizi ve damar tıkanıklığına sebep olur
  • Alzaymır bebeğin felci gibi olasılıklar yükselir
  • Sigara içerken alınan her bir nefeste 50.000 hücre ölür
  • Göz organı zarar görür.
  • Sigara içilmeye devam edin iyi takdirde Gözde katarak körlük gibi görme sorunları meydana gelir
  • Pasif içiciler de sigaranın zararından etkilenir
  • Düzenli sigara içicilerinde genç yaşta olsa bile ciltte kararma ve erken yaşlanma görülür
  • Diş sararması, diş çürümesi, diş kirlenmesi ve diş eti hastalıkları görülür
  • Kanser riskinin artmasına sebep olur
  • Zamanla tat alma duyusun azalması bozukluklar meydana gelir
  • Ses telleri zarar görür
  • Akciğerin kansere yakalanma yatkınlığı artar
  • Pankreas kanseri ve rüzgar gibi hastalıklara yakalanma riski artar
  • Erkeklerde ve kadınlarda kısırlık
  • Sakat çocuk doğurma
  • Mezarda kanseri
  • Erken kemik erimesi
  • O kalmadı Yusuf’un azalması
  • Hamile kadınlar içtiği zaman bebeklerde zeka geriliği
  • Uykuda dilenememe ve sürekli yorgun olma hali
  • Stres ve psikolojik hastalıklar

Alkolün zararları:

  • Alkol yoğun olarak tüketildiği zaman oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısını düşürdüğü için kansızlık meydana gelir. Annemin sebebi ile kişilerde halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı ve sersemlik belirtileri ortaya çıkar
  • Alkolün zararlarından bir tanesi de kanser riskini artırmasıdır. Az veya çok olması fark etmeksizin alkol düzenli kullanıldığı zaman kanser riskini arttırır. Alkollü çiçeklerde bulunan etanol sindirim süreci ile karsinojen olan asetal dehite dönüşür. Bu da alkol kullanımına bağlı baş, boyun, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, meme, mesane, kolon, rahim kanseri riskini artırmaktadır.
  • Kalp damar hastalıkları yoğun olarak alkol tüketen kimselerle daha çok görülmektedir. Bu da alkolün kalp krizi ve fen çizgini arttırdığını göstermektedir. Yapılan bir araştırmaya göre en az bir kere kalp krizi geçirip hayatta kalabilen kişilerin alkol kullandıkları durumunda ölüm riski iki katına çıktığı gözlemlenmiştir
  • Yoğun alkol tüketen kimselerde kalp kasları etkilenerek kalp isminin bozulması ve felci niteklenmesi söz konusu olabilir
  • Alkolün sebep olduğu hastalıklardan bir tanesi de sirozdur. Alkol karaciğer için zararlı bir toksittir. Düzenli ve yoğun alkol kullananlarda karaciğerleri aşırı zarar görmesi ve siroz olması riski artar
  • Erken alzheimer alkolün sebep olduğu hastalıklardan bir tanesidir
  • Bağışıklığı düşürdüğü ve birçok hastalığa sebep olduğu için depresyonu da beraberinde getirir. Yeni zelanda’da yapılan bir araştırmaya göre yoğun alkol kullananlarda depresyonun şiddetlendiği görülmüştür
  • Alkolün sebep olduğu hastalıklardan bir tanesi de epilepsidir. Alkol kullanımı epilepsi nöbetinin tetiklemekte bebeğine zarar verebilmektedir
  • Alkolün sebep olduğu bir başka hastalık ise guttur. Bu hastalık el ve ayak eklemlerinde şiddetli ağrıyor bunun dışında böbrek ve kalp-damar sorunlarına neden olabilir.
  • Alkolün sebep olduğu hastalıklardan bir tanesi de yüksek tansiyondur.
  • Aysel’in sebep olduğu ve en çok görülen sebeplerden bir tanesi de enfeksiyon hastalıklarıdır. Alkol bağışıklık sistemini düşürdüğü için tüberküloz ve zatürre gibi birçok enfeksiyon hastalığına sebep olur
  • Aşırı alkol tüketimi vücudun belirli bölgelerinde sinir hasarına sebep olabilmektedir
  • Pankreas kanseri ve pankreas hastalıkları en çok alkol tüketen kimselerde görülmektedir
  • Alkol doğrudan mideye geçtiği için mideye büyük zararlar vermektedir.
  • Mide kanseri, ülser ve gastrit gibi hastalıklar arka kullananlara daha çok görülmektedir
  • Alkol vücuda alınan vitamin ve minerallerin sağlıklı olarak depolanmasına ve emilmesine engel olur.

Ç) Öğrencilerden hangisi yakın çevresindeki insanlara sigara kullanımını azaltmaya yönelik bir uyarıda bulunmamıştır? Aşağıdaki boşluğa nedeni ile birlikte yazalım.


Cevap :

Emre: Çünkü sadece sigara içenler değil sigara içilen ortamda bulunan insanlar (pasif içici) da sigara dumanından zarar görür.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 58 Cevapları


D) Aşağıdaki ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” okunu takip ederek doğru çıkışa ulaşalım.


Cevap :

D, Y, D, 3. çıkış


E) Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterimize yazalım.


1. Besin içeriği nedir? Besin içeriklerinin adları nelerdir?


Kısa Cevap : “Besin içeriği nedir? Besin içeriklerinin adları nelerdir?”

Uzak Cevap :

Besin içeriği ; bir besinin içinde yer alan vitamin, protein, yağ, mineral ve suların toplamıdır.

Besin içerikleri ve görevleri

1. Vitaminler

A vitamini: göz sağlığı için önemlidir. Ağız içi yaralarına ve diş eti kanamalarına engel olur

B vitamini: sindirim sistemini hızlandırır. Saçları sağlığına kavuşturur

C vitamini: gribal enfeksiyonun yayılmasını önler ve gribe karşı direnç kazandırır.

D vitamini: kemik gelişimini destekler, kansere ve virüslere karşı direnç kazandırır, kas ve kemik ağrılarını engeller

E vitamini: ya-kas dengesini sağlamakta yardımcıdır

K vitamini: karaciğer, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır

2. Proteinler: vücudun ihtiyaç duymuş olduğu enerjinin çoğunu karşılar, zindelik vererek kas ve eklem ağrılarını geçirir

3. Yağlar: vücuda enerji verir, kan akışını hızlandırdığı için vücut ısısını dengeler, cilt sağlığına iyi gelir

4. Su: vücudumuzun yaklaşık %75’i sütten oluştuğu için iç organların düzenli çalışmasını sağlar, sindirimi kolaylaştırır

5. Minareller: vücuttaki oksijen miktarını artırarak kalbin düzenli çalışmasını ve kan akışının düzenli olmasını sağlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Besin içeriklerini düzenleyici besin içerikleri ve enerji veren besin içerikleri olarak iki kısma ayırmamız mümkündür.

1- Düzenleyici Besinlerin İçerikleri: 1- Düzenleyici Besinlerin İçerikleri: Protein bakımından zenginzler. B, C ve K vitamini içerir. Hiçbir tatlandırıcı ve renklendirici içermezler.
Diğer düzenleyici besinler, laktozsuz yoğurtlar, yeşil sebzeler ve chia tohumu

2. Enerji veren besinler ;karbonhidrat ve mineral bakımındann yüksek olan besinlerdir. Enerji veren besinler ise karbonhidrat ve mineral bakımından zerngindir. Yumurta, süt, fasulye, bezelye, nohut ve meyveler gibi besinlerde bulunmaktadır.


2. Enerji veren besin içerikleri nelerdir?


Kısa Cevap : “Enerji veren besin içerikleri nelerdir?”

Uzak Cevap :

Enerji veren besin içerikleri; 

  • Kahve: kahvenin içerisindeki kafein dolaşım sistemimizde hızlıca geçerek beynimize ulaşır ve merkezi sinir sistemini yatıştıran bir sinir ileti olan edenoz aktivitesinde engeller. Bunun sonucunda adrenalin artar ve enerjimiz çoğalır
  • Bitter çikolata: bitter çikolata tercih edeceğimiz zaman yüksek kakao miktarlı olanları tercih etmemiz gerekmektedir. Kakaonun içerisinde bulunan antioksidan maddeleri vücudumuza fayda sağlar beyne ve kasları oksijen iletimini de arttırarak bizlere yardımcı olur
  • Narenciye: tam bir c vitamini kaynağıdır. Enerjimizi arttırır ve dikkatimiz toplamamızda yardımcı olur.
  • Su: vücudun neredeyse bütün fonksiyonları su ile düzenli hale gelir. Suyun en büyük yararlarından bir tanesi de enerji vermesidir. Vücudun susuz kalması organik organ gibi fonksiyonların dengesiz kalmasına ve halsiz kalmamıza sebep olacaktır
  • Yulaf: b vitaminleri, Demir ve magnez bakımından oldukça zengindir. İçermiş olduğu birçok vitamin minerallerle vücudumuza zindelik verir
  • Yumurta: b vitamini açısından oldukça yüksek olup enerji verme oranı yüksektir.
  • Yağlı balıklar: yağlar içermiş oldukları omega 3 ve proteinler sayesinde hem B12 vitamini yükseltir hem de vücuda bizim delik sağlar
  • Fasulye: b vitamini açısından fasulye çok zengindir. Baklagiller kolesterolü dengelediği gibi vücudun sağlığı açısından büyük yararlar sağlar ve vücudumuza zindelik verir
  • Yeşil yapraklı sebzeler: pazı lahana ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler içermiş oldukları yüksek enerjiler sayesinde hem vitamin değerlerini yerine getirir hem de bizim zinde olmamızı sağlarlar
  • Kuruyemişler: badem, ceviz ve kaço gibi yüksek kalorili yemişler protein karbonhidrat ve sağlıklı yağlar bakımından oldukça Zengin olduğu için sağlığımızın iyi yönde etkilemesine sebep olur ve bizlere yüksek oranda enerji verir.

3. Besinlerin israf edilmesini engellemek için neler yapılabilir?


Kısa Cevap : “Besinlerin israf edilmesini engellemek için neler yapılabilir?”

Uzak Cevap :

Besin israfı ne yazık ki günümüzde gittikçe artan hem ham maddeleri azaltan hem de yüksek fiyatın sebebi olan zararlardan bir tanesidir.

Biz israfının önüne geçilmesi bilinçli ve dikkatli bir tüketici olmaktan geçer. Alışveriş listesini belirlememiz ve bu alışveriş listesine göre hareket etmemiz, alışverişe çıkmadan önce dolabımızı kontrol ederek alışveriş listesini hazırlamamız gereksiz besinler alıp besinlerin israf olmasının önüne geçer.

Yemek yapmadan önce buzdolabında bulunan besinleri kontrol etmek ve kafamızda belirli bir yemek listesi hazırlamak besinleri unutmamamıza ve çürümesini engellemeye yardımcı olur

Herkesin yiyebileceği kadar porsiyonu tabağına alması israfın önüne geçen bir başka etmendir.

Besinler tüketilmeyeceği anlaşıldığı zaman ihtiyaç sahiplerine verilmeli veya komşular gibi yakın akrabalara ikram edilerek çürümesi ve eskimesi önlenmelidir.


4. Sigara ve alkolün zararları nelerdir?


Kısa Cevap : “Sigara ve alkolün zararları nelerdir?”

Uzak Cevap :

Sigaranın zararları;

  • Sigara içerken alınan her bir nefeste 50.000 hücre ölmektedir
  • Kullanan annelerde sakat çocuk doğurma
  • Kanser riskinin artması
  • Akciğerin kansere yakalanma yatkınlığı artması
  • Ses telleri raharsızlıkları
  •  Solunum yolları rahatsızlıkları
  • Kalp- damar tıkanıklığı ve bu sebeple oluşan hastalıklar
  • Ağız ve diş hastalıkları
  • Erken yaşlanma
  • ciltte kararma ve cilt hastalıkları
  • Alzheimer
  • Gözde katarak ve göz hastalıkları

Alkolün zararları;

  • Kullanan annelerde sakat çocuk doğurma
  • Kanser riskinin artması
  • Maddi kayıplar ve aile içi şiddetin artması
  • Erken alzheimer
  • Yüksek tansiyon
  • Ağız ve diş hastalıkları
  • Erken yaşlanma
  • Pankreas kanseri
  • karaciğer, meme, mesane, kolon, rahim kanseri riskinin artması
  • Anemi
  • Uyku proplemleri

4. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık Kitabı Sayfa 59 Cevapları


F) Soruların doğru cevabının bulunduğu seçeneği işaretleyelim.


Cevap :

  • 1.D,
  • 2.B,
  • 3.C,
  • 4.A

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tüketmiş olduğumuz besinler protein yağlar karbonhidratlar mineraller ve çeşitli vitaminleri içerdiğini söyleyebiliriz. Bu vitaminler enerjili olabilmemize sağlıklı olabilmemize ve hayatta işlerimizi yapabilmemiz için gerekli olan tüm enerjiyi vermektedir. Hayatım sen yaşamaz mısın sürdürebilmek için birçok Besime içeceğe ihtiyaç duyarız bu çiçek gibisinden olan vitaminler ve kaynaklar hayatta kalabilmemize ve enerjik olmamızı sağlar.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.