4. Sınıf Fen Bilimleri

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 61-62-63-64 Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Besinlerin Tazeliği ve Doğallığı Metni Soruları ve Cevapları Sayfa 61, 62, 63, 64


Besinlerin Tazeliği ve Doğallığı Metni Soruları ve Cevapları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 61 Cevapları


Soru : Besinlerin taze olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?


Cevap: Alacağınız ürünün rengine, canlılığına, koku ve dokusuna dikkat edebilirsiniz. Pazarda satılan besinler genelde günlük olarak bağdan ve bahçeden toplanıp getirilmektedir.


Soru : Doğal bir ürün nasıl yetiştirilir?


Cevap: Doğal bir ürün, uygun mevsimde ekilip dikilir. Kimyasallar yerine doğal gübre kullanmak gerekir. Ürünler, doğru zamanda ve doğru yöntemlerle hasat edilmelidir.


Soru : Gıda alanında faaliyet gösteren başka hangi meslekler vardır? Araştırınız.


Cevap: Gıda alanında faaliyet gösteren başka hangi meslekler vardır? Araştırınız.

Gıda alanında faaliyet gösteren meslekler oldukça fazladır. Bu fazlalığın sebebi tüm insanlara hitap etmeleri ve ulaştırılacak gıdanın bozulmadan ulaştırılmasıdır. Gıda alanında yer alan meslekler bizlerin beslenme ihtiyacını karşılamaktadır.

  • Gıda mühendisi
  • Aşçılık
  • Dönerciler
  • Kebapçıkar
  • Fast Food
  • Lokantalar
  • Garsonlar
  • Süt ve süt ürünleri teknisyenliği
  • Sebze-meyve ve ürünleri operatörlüğü

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 62 Cevapları


Soru : Acaba taze olarak alıp dondurucuya koyduğumuz bu gıdalar besin değerini kaybeder mi?


Cevap: Belli bir sıcaklık altında saklanan besinler içerisinde yer alan besin değerlerini kaybetmezler.


Soru : Besinler dondurulmadan önce hangi aşamalardan geçirilir? Tartışalım.


Cevap: Besinler dondurulmadan önce hangi aşamalardan geçirilir? Tartışalım.

Besinler dondurulmadan önce genel olarak ;

  • Temizlenmeli,
  • Ayıklanmalı,
  • Ön pişirmeden geçirilmeli,
  • Paketlenmeli

Balık, tavuk gibi besinler dondurulmadan önce mutlaka iç organların ve dış yüzeylerinin temizlenmesi gerekmektedir. Ayrıca bazı sebze ve meyvelerin çürük olan kısımlarının temizlenmesi ve ayıklanması gerekmektedir. Bazı sebze ve meyvelerin, dondurucuda saklanmadan önce pişirilme işlemi görmesi ve soğuduktan sonra saklanması gerekmektedir. Temizlenme, ayıklanma, ön pişirilme gibi hazırlanan besinler güzel bir şekilde paketlenerek saklanması gerekmektedir.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 63 Cevapları


Soru : Besin Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Cevap:

  • Ambalajlı besinlerin ambalajı hasar görmemiş olmalıdır.
  • Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen onay numarası olmalıdır.
  • Üretim ve son kullanma tarihi olmalıdır.
  • Aldığımız ürünün üzerinde Türk Standartları Enstitüsünün damgası olmalıdır

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Vücudumuzun sağlıklı olması için mevsiminde yetişen meyve ve sebzeleri tercih etmemiz gerekmektedir.örneğin kışın portakal mandalina elma karnabahar brokoli havuç lahana gibi meyve ve sebzeleri tüketerek c a b vitaminleri alırız. Bu vitaminler sayesinde bağışıklığımızı güçlenir ve hastalanmak daha az olur. yazın ise daha çok içinde su barındıran ve serinleten meyveleri tercih ederiz.yazın yetişen kavun karpuz üzüm gibi meyveler hem bizi serinletir hem de vitamin vitamin açısından zengindir ler.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.