6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 226-227-228-230-231-234-235 Cevapları Sevgi Yayınları
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sistemlerin Sağlığı Cevapları Sayfa 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
Sistemlerin Sağlığı Cevapları
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 226 Cevapları
Soru : Vücudumuzda benzer görevleri olan organlar bir araya gelerek neyi oluşturur?
Canlı özelliği taşıyan en küçük yapı birimine hücre denilmektedir.
Hücrenin bir araya gelmesiyle dokular bir araya gelmektedir. Yapıları ve görevleri aynı olan hücre dokuları değişik dokular bir araya gelerek organları oluşturmaktadır. Belirli görevleri yapan organlar bir araya geldiği zaman ise sistemleri oluşturmaktadır.
Soru : Yaşamınız için önemli olan sistemlerimizin sağlığı konusunda neler yapıyorsunuz?
İnsan vücudu, doku ve organların uyum içerisinde çalıştığı sistemlerde meydana gelmektedir. Boşaltım sistemi, dolaşım sistemi, sindirim sistemi, sınır sistemi gibi sistemler uyum içerisinde çalışmaktadır.
Bu sistemlerin sağlıklı şekilde çalışması için yapmamız gerekenler :
- Dengeli ve düzenli beslenme
- Zamanında uyuma
- Günlük spor yapma
- Aşırı güneşlenmeden uzak durmamız gerekir
- Günlük banyo yapmalıyız
- Strese karşı önlem alarak başa çıkmayı öğrenin
Araştıralım
Soru : İç salgı bezlerinin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiği ile ilgili yaptığınız araştırmanın sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: İç salgı bezi hakkında araştırma yapalım. konusunun kısa ve farklı cevapları için TIKLAYINIZ.
Hormonların görevleri:
Hopofiz bezi, beynin altında bulunur. Büyüme hormonuyla birlikte çalışır. Büyümeyi kontrol eder. Eğer az salgılanırsa cücelik, çok salgılanırsa delik ortaya çıkar. İç salgı bezlerinin salgılar. İç salgı bezleri ve sinir sistemi arasındaki iletişimi kurar.
Troit bezi: Gırtlağını altında soluk borusunun önündedir. Yetersiz iyot durumunda guatr hastalığına sebep olur. Toksin hormonunun salgılanmasını sağlar. Vücuttaki salgı sistemini kontrol eder.
Pankreasbezi: Pankreas glukan ve insülin hormonlarının salgılanmasını sağlar. İnsülin eksikliği diyabete sebep olur. Sindirim enzimini üretir.
Böbrek üstü bezleri: Adrenalin salgılar. Metabolizmayı hızlandırır. Kan basıncı, solunum, kalp atışını hızlandırır. Göz bebekleri büyür ve tüyler diken diken olur.
Eşeysel bezler: Erkeklerde testosteron hormonların üretimini sağlar kızlarda östrojen ve progestron hormonlarını salgılar. Ergenlik döneminde dişiler ve erkeklerde ait olan özelliklerin oluşumunu sağlar. Adet dönemi ve gebelik dönemini kontrol eder. Erkeklerde ise sperm üremesini sağlar.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 227 Cevapları
Sınıfta Yapalım
Büyüme çağındaki kişilerde büyüme hormonu normal değerin üstünde ya da altında salgılanırsa bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

Yandaki fotoğrafta, solda normal büyüyüp gelişmiş bir kişi görülmektedir. Resimdeki kişilerin büyüme durumlarını inceleyip karşılaştırınız ve aşağıdaki soruları defterinize yazarak cevaplayınız.
• Büyüme şekillerine göre ortadaki ve sağdaki kişilerin büyümeleriyle ilgili duruma hangi adlar verilir?
Cevap: Ortadaki kişi cüce hastalığını etkilemişken, sağdaki kişiyi deve hastalığı etkilemiştir.
• Bu kişilerdeki büyüme hormonu salgısıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Büyüme hormonu az salgılandığı zaman cüce hastalığı etkilerken, büyüme hormonu aşırı derecede salgılandığında deve hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Soru : Çevrenizde şeker hastası var mı?
Cevap: Evet. Ailem içerisinde şeker hastaları vardır.
Soru : Var ise şeker ölçüm cihazı kullanıyor mu? Bu kimselerden, sağlıklarını korumak için neler yaptıklarını öğreniniz. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Evet. Şeker ölçüm cihazları kullanmaktadırlar. Beslenmelerine dikkat eder, insülin iğneleri ve glifor hapları almaktadırlar. Ayrıca şekerli yiyeceklerden uzak durmaktadırlar.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 228 Cevapları
Soru : Yaşamımız için bu kadar önemli olan destek ve hareket sistemimizin sağlığı konusunda neler yapmalıyız?
Destek ve hareket sistemi dediğimiz zaman aklımıza tüm canlıların ortak özelliği olan vücudun hareket mekanizmasının işlemesini sağlayan, vücuda destek sağlayarak şekil veren ve vücudumuzun belli bir düzen ve uyum içerisinde çalışmasını sağlayan sisteme denir.
Bu sistem iskelet ve adalelerin olduğu sistemdir. Destek ve hareket sistemimizin sağlıklı olabilmesi için protein, kalsiyum ve fosfor içeren besinler tüketilmelidir. ( et, süt, yumurta ve peynir)
- D vitamini almalı
- İskelet ve kas gelişimi için yaşımıza ugun spor yapmalı
- Duruş ve oturuş biçimlerimize dikkat etmeli
- Aşırı yük kaldırmamalıyız.
Soru : Hangi besinler kas ve kemiklerimizin güçlenmesine yardımcı olur?
Kas dokusunun oluşmasını, gelişmesini ve korunmasını sağlayan birçok faktör bulunmaktadır. Kas dokumuzu arttırmak için düzenli ve yeterli yapılan fiziksel aktiviteler kas ve kemik yapısını güçlendirir.
Bunun yanı sıra beslenme faktörü de kas ve kemik güçlenmesini sağlar doğru kaynaklardan yeterli miktarda protein tüketimi dokuların gelişmesini sağlamaktadır. Her gün yeterli miktarda protein tüketilmelidir. Protein ihtiyacının yarıdan fazlası hayvansal kaynaklardan olan etler, yumurta ve süt ürünleri olmalıdır.
Hafta da iki gün balık eti, iki üç gün yağsız derisi tavuk eti, bir gün ise yağsız kırmızı et tüketmeye özen gösterin geri kalanlar ise tahıl ürünleri, kuru bakliyatlar fındık, fıstık, ceviz gibi tohumlar protein kaynaklarıdır.
Ayrıca sağlıklı karbonhidratlar kepekli, tam buğday, tam çavdar, kabuklu pirinç gibi natürel b grubu vitaminleri bitkisel protein alımını arttırır.
Soru : Spor ve egzersiz yapmak kas ve kemiklerimizi nasıl etkiler?
Kemikleri ve kasları güçlendirmek için mutlaka spor ve egzersiz yapmak gerekir. Özellikle 35 yaşını geçtikten sona haftada iki gün kas kuvvetlendirmek egzersizleri kemik kayıp oranını azaltmaktadır.
Yirmili yaşların ortasına kadar iskeletimiz gelişmektedir. Düzeni fiziksel aktivite özellikle kemik dostu egzersizler kemiklerimi güçlü tutmaya vede kemik erimesi oranını düşürmeye yardımcı olur.
Araştıralım
Soru : Destek ve hareket sisteminin sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma sonuçlarınızla bir poster sunusu hazırlayarak sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Destek ve hareket sistemimizin sağlığını koruyabilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır.. Bunları sıralayacak olursak:
- Vücudumuzun kaldıramayacağı ağırlıkları kaldırmamaya dikkat etmeliyiz.
- Kaldırdığımız eşyalar ağır ise bu ağırlıkları belimize vermememiz gerekir.
- Düzenli olarak spor yapmalı bel ve karının kaslarımızı güçlendirmeliyiz.
- Kalsiyum ve hayvansal besinler tüketerek protein eksikliğini gidermeye özen göstermeliyiz.
- Yaşadığımız yerlerin nem oranının normal düzeyde olmasına dikkat etmeliyiz.
- Yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabıları mümkün olduğunca az kullanmaya özen göstermeliyiz.
Soru : Spor yapıyor musunuz?
Cevap: Evet. Günde en az 1 saat spor yaparım.
Soru : Yaşınıza uygun olan sporların neler olduğunu biliyor musunuz?
Cevap: Basketbol, futbol, yüzme, bisiklet gibi sporlara örnek verebilirim.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 230 Cevapları
Araştıralım
Soru : Sindirim sistemimizin sağlığını korumak için neler yapmamız gerektiği konusunda yaptığınız araştırmayı sınıfta arkadaşlarınıza sunarak sonuçları tartışınız.
Cevap:
- Yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
- Besinleri iyice çiğnendikten sonra yutulmalı ve yemek yavaş yemeliyiz.
- Besinleri aşırı sıcak veya aşırı soğuk olarak tüketmemeliyiz.
- Günde en az iki litre su içmeliyiz.
- Kafeinli, asitli, boyalı vb. katkı maddeli içeceklerden uzak durmalıyız.
- Aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalar tüketmeliyiz.
- Öğün aralarında meyve yemeliyiz.
- Ağız ve diş sağlığına önem vermeliyiz.
- Düzenli olarak spor yapmalıyız.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 231 Cevapları
Tartışalım
Soru : Ülkemizde en çok görülen dolaşım sistemi hastalıkları nelerdir? Bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.
Ülkemizde bulunana birçok dolaşım sistemi hastalıkları bulunmaktadır. bunlar; İnme (Felç), Hipertansiyon, Kalp yetmezliği, Taşikardi ve Kardiyak Ritim Bozukluğu Hastalıkları, Şok, Damar iltihabı, Toplardamar genişlemesi, Hemoroit, Anemi, Lösemi, Kalp romatizması, Damar sertliği, Buerger hastalıklarıdır.
Bu hastalıklardan korunmak için ilk yapmamız gereken sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanmamız gerekir. Aynı zamanda düzenli ve dengeli beslenmemiz gerekir. Hazır gıdalardan uzak durmalı ve sebze ağırlıklı beslenmeliyiz. Bu sayede bu hastalıkların olmasını bir şekilde engellemiş oluruz. Daha sağlıklı ve düzenli bir vücudumuz olur.
6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 234 Cevapları
Çalışma Zamanı 5
1. Aşağıda boş bırakılan yere böbreklerimizin sağlığı için suyun neden önemli olduğunu açıklayan birkaç cümle yazınız.
Böbreklerimizin Boşaltım sisteminin en önemli organıdır. Görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için bolca suya ihtiyaç duyar. Kanımızda biriken atık maddeler böbrekte süzülerek, yeniden temiz kan haline getirilir ve dolaşım sistemine verilir.
Böbreğimizdeki havuzcukta biriken atık maddeler şu ile birlikte üretere, ordan da idrar kesmesine ulaştırılır. Bu sayede idrar yoluyla dışarı atılmış olur. Böbrekteki kanı temizlemek için bolca suya ihtiyaç duyarız. Vücuttaki suyn az veya çok olması böbreğimizin az veya çok çalışmasını etkiler. Bu nedenle gün içerisinde normal bir insan gün içerisinde en az 1, 5 lt su içmelidir.
2. Aşağıda sistemlere ait yapı ve organları gösteren modeller ile bu sistemlere ait hastalıklar verilmiştir. Bu sistemlere ait hastalıkları modellerin altındaki yerlere yazınız.
Cevap:

3. Aşağıda duyu organlarına ait modeller ve duyu organlarına ait hastalıklar verilmiştir. Bu modellere ait hastalıkları modellerin altındaki yerlere yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları Sayfa 235 Cevapları
Poster Oluşturalım
Soru : Bilinçsiz ilaç kullanımı konusunda farkındalık oluşturacak poster hazırlayınız. Posterinizi dosya kağıdı veya bir karton üzerine tasarlayıp panoda sergileyebilirsiniz.

vücudumuzda bulunan sinir sistemimiz dolaşım sistemi boşaltım sistemi solunum sistemi ve duyu organlarımızın sağlığını korunması için öncelikle dengeli ve düzenli beslenmek doktor kontrolü olmadan ilaç kullanmamak egzersiz ve spor yapmak stresten uzak kalmak ve sağlığımıza dikkat etmek gibi birçok sebepler gelebilir özellikle çocukların gelişimi boylarının uzaması ve ileriki hayatlarında daha başarılı olması için birçok vitaminli alması gerekmektedir çünkü yeterli ve düzenli bir şekilde beslenmeyen bir çocuk yeterli miktarda organlarında büyüme ve gelişme olmaz
Bilinçsiz bir şekilde ilaç tüketiminden kaçınmalıyız çünkü bilinçsiz bir şekilde tüketilen ilaçların vücuda ciddi şekilde zarar verdiği bilinmektedir o ilaçlar öncelikle hasar vermese de daha sonra kendisini göstermekte ve ilacın etkisi ve insanlar çeşitli hastalıklarla savaşa bilmektedir hastalandığımız zaman hastalıkları uzmanı olan bir doktora gitmedi burada hastalığımız için şifa bulmalı doktorun verdiği tedavi yöntemini ve ilaçları eksiksiz bir şekilde kullanmalı daha sonra kontrole gitmeliyiz eğer kafamıza göre kendi hastalığımızı belirleyerek veren internetten bakarak hastalığı olduğunu söyleyerek ilaç kullanırsak veya eczaneden bir ilaç alırsak bu ileride bize vücudumuza ciddi şekilde zararlar verebilir.