Ders Notları

Demokrasi denildiğinde aklınıza gelen kavramlar nelerdir?

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Demokrasi denildiğinde aklınıza gelen kavramlar nelerdir? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


Demokrasi denildiğinde aklınıza gelen kavramlar nelerdir? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap: Demokrasi denince aklımıza halkın kendi kendini yönetmesi insanlar arası saygı vicdan eşitlik kardeşlik özgürlük gelmektedir.

Demokrasinin asıl amacı insanın özgürce gelişmesini ve yaşamasını sağlamaktır. Bunu din, dil, ve ırk gözetmek sizin herkese eşit olarak ister. Demokrasi insanın kişiliğe değer veren özgürce gelişmesini sağlayan bir yönetim şeklidir.


Demokrasi denildiğinde aklınıza gelen kavramlar nelerdir? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap: Demokrasi kelimesi yunancadan gelip dünya dillerine halk zümre ve yönetim olarak geçmiştir. Bizde ise halkın kendini yönetmesi yani egemenliğine dayalı yönetim biçimi anlamına gelmektedir. Demokraside halk yönetime direk katkıda bulunur. Seçmen olarak istediği adayı seçerek yönetime katkı sağlamış olurlar.

Demokrasinin olmadığı yerlerde mutlak itaat olduğu için yöneticilerin verdiği kararlar uygulanır. Yöneticileri padişah veya kral kendi isteğine göre atar. demokrasinin temeli secim, aday, oy, özgürlük, eşitlik, hak, adalet şeklinde sıralayabiliriz.


 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kurtuluş savaşı’n zaferinden sonra ülkemiz Cumhuriyet ilan edildiği ve demokrasiyle yönetilmeye başlandı. Demokrasi denildiği zaman aklımıza halkın kendi kendini yönetecek söz hakkının olması ve halkı yönetecek kişinin halkın belirlemesi gelmektedir. Demokrasi biçimi ve demokrasi yönetim şekli birçok hak ve özgürlüğü Türk milletine sunmuştur. Türk milleti demokrasiyle edildikten sonra kadın erkek çocuk herkesin eşit ağırlıkta hak ve özgürlüğüne sahip olmuştur yalnız ülkemizde değil dünyanın genelinde demokrasi ile yönetilen ülkelerin huzurlu ve mutlu yaşadığını gözlemleyebiliriz zaten Cumhuriyet yönetimi de demokrasiyi esas alıp bu şekilde yönetim biçimini temel edilmiştir

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.