Ders Notları

Sizce neden farklı gıdalarla besleniriz? Anlatınız.

3. Sınıf Hayat Bilgisi Kitabı Sizce neden farklı gıdalarla besleniriz? Anlatınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Sizce neden farklı gıdalarla besleniriz? Anlatınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Gıdaların her biri farklı farklı vitaminler ve değerler içermekte ve hepsinin vücuda farklı farklı yararları olmaktadır. Hem bütün vitamin ve minerallerden faydalanmak hem de sıkılmamak ve lezzetle bunları tüketebilmek için farklı farklı gıdalarla besleniriz.


“Sizce neden farklı gıdalarla besleniriz? Anlatınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Yemiş olduğumuz gıdaların her biri farklı mineraller ve farklı vitaminler içilmekte ve bu vitamin ve mineraller gerek kemik gelişimi gerek organlarımızın dokusu gerekse birçok hastalıktan korunmamıza yardımcı olan olmazsa olmazlardır.

Bu vitamin ve minerallerin eksikliğinde birçok hastalık baş göstermekte ve insanın sağlığı olumsuz etkilenmektedir.

Böylelikle çeşit çeşit gıdalarla sağlığımızı elde etmekle hem de sıkılmadan birçok besin maddesini yiyebilmekteyiz.

Mineraller kemik ve diş oluşumunda rol oynar, vücut sıvıları ve dokularının temel bileşenleridir ve enzim ve sinir fonksiyonlarında önemli yer tutar.
Kalsiyum süt, süt ürünleri, brokoli ve lahana gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler, sardalya gibi kılçığı yenilebilen bazı balıklardan alınabilir.
Fosfor; Kırmızı et, süt ürünleri, balık, kümes hayvanları, ekmek, pirinç, yulaf ve işlenmiş gıdalarda fosfor bulunur.
Magnezyum;  Yeşil yapraklı sebzeler, enginar, fındık, ekmek, balık, çikolata, et ve süt ürünleri magnezyum içerir.
Potasyum; Meyveler (özellikle muz), sebzeler, et, balık, kabuklu deniz ürünleri, fındık, tohumlar, bakliyatlar ve süt gibi gıdalarda bulunur.
Demir ;Karaciğer, kırmızı et, bakliyat, fındık, yumurta, kuru meyve, kümes hayvanları, balık, kepekli tahıllar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir kaynaklarıdır.
Çinko;Et, süt, peynir, kabuklu deniz ürünleri, kepekli tahıllar ve ekmekte bulunur.
İyot; En önemli iyot kaynağı deniz ürünleri (deniz balıkları, kabuklu deniz ürünleri ve deniz yosunu) olmakla birlikte sütte de iyot bulunur.
Florür, florlu su, çay ve balıkta bulunur
Bakır; Kırmızı ve beyaz kan hücreleri üretmek için gereklidir. Kabuklu deniz ürünleri, karaciğer, böbrek, fındık ve kepekli tahıllar bakır içerir
Selenyum ; Bağışıklık sistemi, üreme ve tiroid fonksiyonlarında önemli yer tutar.Fıstık, ekmek, balık, et ve yumurta gibi çeşitli gıdalarda selenyum bulunur.


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Birçok farklı gıdayı tüketmek elbette ki sağlık açısından yüksek değerleri sahip olmak demektir örneğin sadece meyve ve sebzeler değil hayatımızda süt ve süt ürünleri et balık gibi deniz ürünleri bunun yanı sıra bakliyatlar önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz sağlığımız için her zaman her türlü maddiyattan yemekten meyve ve sebzeden tercih ederek yemeliyiz sağlığımız için hazır gıdalardan ya da paketlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız cips çikolata ve dışarıda satılmış olan yiyeceklerin sağlıklı olmadığını bilmekteyiz annemizin evde her türlü vitamini ve proteine minareli içeren yapmış olduğu lezzetli yemeklerden tercih ederek sağlıklı bir şekilde gelişimimizi destekleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.