2. Sınıf Hayat Bilgisi

2. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 190-191-192-193-194-195 Cevapları MEB Yayınları

2. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Kültürel Mirasımız Etkinlik Cevapları Sayfa 190-191-192-193-194-195


Kültürel Mirasımız Etkinlik Soruları ve Cevapları


2. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 190 Cevabı


Soru : Kendi yörenize ait meşhur yemekleri söyleyiniz.


Cevap: Şanlıurfa yöresine ait yemeklerimiz

  • Kubbe
  • Lahmacun
  • Urfa kebabı
  • Şıllık tatlısı
  • Çiğ köfte
  • Ciğer kebabı
  • Haside
  • Ağzı açık böreği gibi birçok yemek çeşidimiz vardır.

Soru : Arzu yaşadığı ilin kültürel zenginliklerini tanıtmaktadır. İnceleyiniz.


Cevap: Manisa “Şehzadeler Kenti” olarak anılmaktadır. Bunun sebebi Osmanlı şehzadelerinin burada eğitim görmeleridir.

Sultan Camii’nin Manisa için önemi büyüktür. Her yıl bu camiden 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan Mesir Macunu saçılmaktadır. Bunun tarihî bir hikâyesi vardır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’dayken çaresiz bir hastalığa yakalanır. Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun ile Hafsa Sultan’ı sağlığına kavuşturur. Bundan sonra tüm hastalara bu macunun verilmesi istenir. Halktan gelen istek ile Hafsa Sultan bu macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Her yıl bu nedenle geleneksel Mesir Macunu Festivali yapılır


2. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 194 Cevabı


Soru : Siz de yakın çevrenizdeki kültürel miras ögelerini araştırınız. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.


1. Yörenize ait yemekleriniz nelerdir? Yazınız.


Cevap: Karadeniz mutfağı tüm ülkemizde bilinen bir mutfaktır Karadeniz sularından çıkan balıklar ve yetiştirilen tarımsal ürünler oldukça lezzetli yemekler yapılmaktadır Bunlar başlıca hamsi pilav Akçaabat köftesi pileki ekmeği mıhlama laz böreği hamsi buğulaması karalahana sarması mısır ekmeği hamsi köftesi hoşkıran kavurması.


2. Yöresel müzikleriniz nelerdir? Yazınız.


Cevap: Ankara yöresinde Orta Anadolu Bozkır yaşam tarzı ile Orta Asya’dan taşınan yaşam biçiminin ortak ürünü müzikler vardır Orta Asya etkisi oyunlarında ve seymenlik töresinde açık olarak görülmektedir Ankara yöresinde bağlama Anam müzik Bunun dışında davul zurna kahvaltı ilk açık ney Meydan sazı darbuka 3 boğumlu dilli kaval bulunmaktadır. Başlıca yöresel Türkülerimiz Ankara Zeybeği yandım şeker oğlan misket arabasının Sarıkız Karaşar Zeybeği denize salmayın Atım Arap.


3. Yöresel kıyafetleriniz ve oyunlarınız nelerdir? Yazınız.


Cevap: Karadeniz bölgesinde yöresel kıyafetlerimiz çok önemlidir, halk olarak yöresel oyunlara ve yöresel kıyafetlere çok değer verirler. Günümüzdede karadeniz köylerinde yaylalarında yöresel kıyafetler halen giyilir.yöresel kıyafetleri şu şekildedir.

  • Yaşmak, kukul, çömber
  • Sırta giyilenler,
  • Gömlek, işlik, kolçaklı işlik, fistan, yelek, libade, şalvar, etek, peştemal, kuşak
  • Ayağa giyilenler
  • Alacalı çorap, tozluk, çarık
  • Takılar
  • Kaytan, boncuk ve lira
  • Aksesuar
  • Muska
  • Yöresel oyunlarda ençok bilinen horon ve kolbasıtıdır. Diğer şehirlerinde bar, kaşık, köçek, halay gibi oyunlar oynanır.

4. Yörenize ait gelenek ve göreneklerden bir tanesini aşağıya yazınız.


Cevap: Yörenize ait gelenek ve göreneklerden bir tanesini aşağıya yazınız.

Bölgemizin en önemli gelenek ve görenekler den bir tanesi de kız isteme merasimidir öncelikle öncelikle bayanlar toplanarak kızın evine görücü olarak giderler kızla tanışırlar Eğer kız da isterse sonrasında Damat adayı ile tanıştırılır birbirlerini beğenirler aile büyükleri toplanarak kız isteme töreni yaparlar çiçek çikolata bir tepsi tatlı götürür Öncelikle kız kahve getirdi Kahvenin içine Kahvenin içine acı biber veya tuz koyarak oğlanın kendi kendini ne kadar sevdiğini test eder Eğer Oğlan tuzlu kahve içerse kızı yani elinden zehir de olsa içerim demek anlamına gelir aile büyükleri Allah’ın emri peygamberin kabri ile Kızı babasından isterler babası babası verdikten sonra tatlı kesilerek olarak gelen misafirlerle birlikte yenir Böylece kız ve oğlan sözlenmiş olur


2. Sınıf Hayat Bilgisi MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 195 Cevabı


DÜĞÜNÜMÜZ VAR

Bu sabah evin avlusundan gelen seslerle uyandım. Camdan baktığımda büyük kazanlarda yemekler pişirildiğini gördüm. Sevinçle bahçeye çıkıp koşmaya başladım. Gelen misafirlere öğlene doğru yemekler ikram edildi. Dün kına gecesinde ellerine kına yakılan ablam çok güzel bir gelin olmuştu.

Davul, zurna eşliğinde erkek tarafı gelini almaya geldi. Gelini ata bindirdiler. Kalabalık eşliğinde damadın evine doğru yola çıkıldı. Damat evindeki balkonda Türk bayrağı vardı. Gelin eve girerken başından buğday saçıldı. Bahçeye masalar kurulmuştu, misafirlere yemekler ikram edildi. Akşam saatlerinde düğün başladı. Gelin, damat, misafirler hep birlikte halay çektiler. Ablamın düğünü çok güzel oldu.


Soru : Yukarıdaki metinde kültürümüze ait hangi ögeler verilmiştir? Yazınız.


Cevap: Kına gecesi, davul, zurna, gelinin ata binmesi, gelin uğurlama, buğday tacı, halay çekme gibi ögeler görülmektedir.


Soru : Yakın çevrenizdeki yöresel oyunlarla ilgili bir araştırma yapınız. Sınıfınızda arkadaşlarınıza sununuz.


Cevap:

Her bölgenin her yörenin kendisine ait yöresel oyunları halk oyunları vardır Bu özellikler yöreleri birbirlerinden ayırır halk oyunları insanların bir araya gelerek eğlendikleri bir eğlence şeklidir oyunlarda her birinde farklı figürler vardır başlıca yöremizdeki oyunlar gelin alma Halebi çiftetelli Hasan Dağı lorke arabanın Çifti Arap çiftetellisi Kırıkhan gibi oyunlardır bu oyunlarda  ayak motifleri önemlidir elma tiplerinde ise genellikle mendil kullanılır.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. 2. Sınıf Hayat Bilgisi 190-191-192-193-194-195. Sayfa Cevapları Meb Yayınları Ders Kitabı sayfalarının bulunduğu konu sizler için 2. sınıf hayat bilgisi meb yayınları ders kitabının sayfa cevaplarının video anlatımı siz değerli ziyaretçilerimiz için eklenmiş, videodan ders kitabı sayfa cevaplarını izleyebilirsiniz.

  2. Yukarıda verilen metinde ülkemize ait birçok öğe verilmiştir bu öğeler ülkemizin birçok yerinde yapılmaktadır. Davul zurna kına gecesi gelinin Ata binmesi buğdaytacı halay çekmek gibi birçok eh ülkemizin birçok yerinde yapılmaktadır bunlar bizim geleneklerimiz haline gelmiştir.

  3. Yöremize ait olan kıyafetler yemekler ve genel olarak yöremizi belirten kültürel konuları korumamız ve nesilden nesile aktarılması gerekmektedir.

  4. Ben İzmir de yaşıyorum ve burası çok güzel bir yer.Yöresel yemekleri ise şunlardır.Balyoz,Kumru,Lokma,İzmir Köftesi,Sura,Şevketi Bostan,İzmir Tulumu ve Kuşkonmaz Kavurması dır.Ben bu yemekleri çok severek keyifle yerim.Herkese de tavsiye ederim.Eğer bir gün İzmir e yolunuz düşerse bu yemekleri yemeyi unutmayın.

  5. Kayseri nin meşhur yemekleri;

    Kayseri Mantısı
    Kayseri Tiridi
    Örgülü Pilav
    Çiriş Yemeği
    Cıvıklı
    Sucuklu Köfte
    Pastırma
    Yağlama
    Kurşun Aşı
    Pöç Kebabı
    Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması
    Tepsi Mantısı
    Çemenli Ekmek
    Yağ Mantısı
    Gilaburu Suyu
    Tahinli Katmerli Tatlılar
    Nevizene
    Aside
    Düğümlü Tatlı
    Yoğurt Tatlısı
    Altın Kesesi
    Elde Kesme Kadayıf

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.