8. Sınıf İnkılap Tarihi

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 105-106-108 Cevapları MEB Yayınları

Göster

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Maarif Kongresi Cevapları Sayfa 105


Maarif Kongresi Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları


Soru : Mustafa Kemal’in “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözünü açıklayınız.


Cevap:
Eğitim sayesinde bir çok dalda ilerlemiş olan bilim insanları bilim alanında çalışmalar yapar ve ilerleme kat eder .  Özellikle savaş alanında savunma sanayisinde yapılan gelişmeler sayesinde ülke kendisini bunlarla güvence altına almış olur.


1-Mustafa Kemal, “cahillikle, ilkellikle savaş” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.


Cevap: Mustafa Kemal, “cahillikle, ilkellikle savaş” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.
Cahillikle , ilkellikle savaş sözüyle Mustafa Kemal Atatürk en büyük  savaşın topla tüfekle değil, kalemle, defterle, kitapla cahilliğe karşı verilen savaştan bahsetmektedir.
Çünkü cehalet insanın en büyük düşmanıdır. Yarınlarımızın daha aydın olabilmesi için cahilliğin bitmesi, okuyan insanımızın daha fazla olması gerekir. Okuma yazma bilmeyen insan kalmayana kadar vatan üstündeki tüm insanların eğitilmesi gerekir.


2-Mustafa Kemal’in 1921’deki Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmasının sebebi nedir? Açıklayınız.


Cevap: Mustafa Kemal’in 1921’deki Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmasının sebebi nedir? Açıklayınız.
Birinci Dünya Savaşında Çanakkale ve başka cephelerde zaferler kazanmasına rağmen Osmanlı Devleti Mondros Ateşkes Antlaşması ile yenik sayılmıştır.
İstanbul dahil vatan toprakları yer yer işgal edilmeye başlamıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde yürütülen bağımsızlık mücadelesi eğitimi de derinden etkilemiş, bununla beraber eğitim mücadeleye önemli katkılarda bulunmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk toplumun yeniden bilinçlenmesinde en önemli itici kuvvetin eğitim alanında ilim ve fenin gösterdiği yoldan aşılmamasıyla elde ettiğinin farkındadır. Türkiye’nin çağdaş bir hale gelmesinin eğitimden geçtiğinin farkında olduğu için bu kongreyi düzenlemede ısrar etmiştir.


Soru : Aşağıda Maarif Kongresi’yle ilgili soruların cevaplarını boşluklara yazınız.


Niçin toplanmıştır?
Cevap: Mustafa Kemal’in talimatı üzerine eğitimin sorunlarını konuşmak, eğitim planlaması yapmak için.


Hangi tarihte toplanmıştır?
Cevap: 15 Temmuz 1921’de


Nerede toplanmıştır?
Cevap: Ankara’da Erkek Öğretmen Okulunda toplandı.


Dönemin Maarif Vekili kimdir?
Cevap: Dönemin Maarif Vekili (Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Bey’dir.


Hangi savaş sırasında toplanmıştır?
Cevap: Kütahya-Eskişehir Savaşları sırasında toplanmıştır.

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Başkomutanlık Yasası ve Tekalif-i Milliye Emirleri Cevapları Sayfa 106, 107, 108


Başkomutanlık Yasası ve Tekalif-i Milliye Emirleri Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları


Soru : Savaşlardan söz edilirken sıklıkla kullanılan “cephe”, “cephe gerisi”, “topyekün savaş”, “mühimmat” ve “lojistik” kavramlarını araştırınız.


Cevap:
Savaşlarda söz edilen cephe ;
Savaşın sürmekte olduğu düşman hattı ile askerin karşılaştığı çatışmanın olduğu alana cephe denir.
Cephe gerisi :
Ön alanda askerlerin çarpıştığı alanın arkasında kalan alana cephe gerisi denir.
Topyekün savaş :
Bir milletin bütün varlığıyla tüm kaynaklarını kullanarak eli silah tutan tüm erkekleri, kadınları savaşa dahil ederek başka bir ordunun tüm askeri gücünü yok etmek amacıyla savaşmasıdır.
Mühimmat :
Askeri terminalojide savaş için gerekli demirbaş olmayan bütün yedek parça ve cephaneyi kapsayan terimdir. Cephane ateşli silahlardan atılmak üzere hazırlanmış, her türlü  patlayıcı veya delici kurşun materyaldir.
Lojistik :
Askeri ordunun savaş sırasında ihtiyaç duyduğu yiyecek, içecek, giyecek, sağlık gibi hizmetlerin tamamına lojistik denir.


Soru : Mustafa Kemal, hangi nedenlerle meclise ait yetkilerin kendisine verilmesini istemiştir? Açıklayınız.


Cevap: Mustafa Kemal, hangi nedenlerle meclise ait yetkilerin kendisine verilmesini istemiştir? Açıklayınız.
Kütahya-Eskişehir savaşlarının ardından Türk ordusunun yenilmesiyle ordu yok olmaktan kurtulmak için Sakarya’nın doğusuna çekildi. Bunun üzerine TBMM de yenilginin sorumluları aramaya da başlandı.
Mustafa Kemal paşa ya sert muhalefetler oluştu. Milletvekilleri yorgun orduyu yeniden canlandıracak ve memleketi kötü durumdan kurtaracak çareler ararken Mustafa Kemal Paşanın ordunun başına geçmesini istediler. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa TBMM’ye bir önerge vererek meclisin yetkilerini isteyerek başkomutanlığı da kabul edeceğini bildirdi. Bu olağan üstü durumda çabuk karar alarak, bu kararları çabuk şekilde uygulamak amacıyla bu yetkileri istemiştir.


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları


Aşağıdaki soruları tabloya ve metne göre cevaplayınız.


1- Yukarıdaki tabloda toplanan kıyafetlerin maddi değeri neden yazılmıştır? Yazınız.


Cevap: Bedeli sonradan halka iade edilmesi ve ödenmeleri amaçladığı için değerleri yazılmıştır.


2- Tekalif-i Millîye Emirleri sonucu toplanan malzeme daha çok hangi savaş sırasında kullanılmıştır? Yazınız.


Cevap: Tekalif-i Millîye Emirleri sonucu toplanan malzeme daha çok Sakarya Meydan Muhaberesi’nde savaş sırasında kullanılmıştır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Mustafa Kemal Atatürk Türk milletine gönderilmiş en büyük komutanlardan biriydi Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinin açık gönüllülüğü ileri görüşlülüğü beğendikleri açık olan yapısıyla vatan sevgisi ile Türk milletini düşmanlardan kurtarmanın başarılmıştır Mustafa Kemal Osmanlı döneminde zamanında ise Türk milletinin durumuna çok üzülüyor ve bunun için çıkar yolu arıyordu Mustafa Kemal Atatürk çok başarılı bir komutan ve liderdi ülkemize yapmış olduğu yenilikler ilan ettiği Cumhuriyet ve Türk milletini desteği ile kazanmış olduğu Türk toprakları ülkemiz için çok önemlidir Mustafa Kemal Atatürk’e binlerce minnet borcumuz olduğunu biliyoruz onu her zaman rahmetle anıyoruz

  2. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti ilan ettikten sonra Türk milletine birçok yenilik ve inkılapları sunmuştur Türk milleti farklı değişimlerle dünyanın genel ve gelişmiş hayatında ayak uydurmuştur bunların başında eğitim olmuştur Mustafa Kemal Atatürk her defasında cahillik ile mücadele edilmesi gerektiğini cahilliğin Bir ülkenin yok oluşuna sebep olduğunu vurgulamıştır özellikle çocukların kadınların ve gençlerin eğitilmesi gerektiğini düşünmüştür bu alanda eğitim alanında birçok yenilikler yapmıştır bunların arasında harf inkılabı okullarda yenilikler ve düzenlemeler yapmıştır Mustafa Kemal Atatürk eğitimin ne kadar önemli olduğunu her defasında vurgulamıştır eğitimli bir ülke ülkenin kalkınması ve geleceği için önemlidir eğitim siz kalmış bir müddet Cahit olduğundan dolayı yeniliklere kapalı ve genişlemeleri görmeyen insan topluluğu anlamına geldiğini biliyordu

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.