6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148-149 Cevapları ATA Yayıncılık

Göster

6. Sınıf Türkçe Kitabı Ata Yayıncılık Kış Uykusu Dinleme Metni Cevapları Sayfa 148, 149


Kış Uykusu Dinleme Metni Cevapları


6. Sınıf Türkçe Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 148-149 Cevapları


6. Sınıf Türkçe Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 148 Cevapları


1. Kış uykusuna yatan hayvanların neden kış uykusuna yattıklarını arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap :
Kışın havanın soğumasıyla beraber besin kaynakları azalır ve vücut sıcaklıklarını dengede tutmak mümkün olmaz. Kışın yeterli besin kaynağı olmayan hayvanlar bu süreci kış uykusunda geçirir. Bu şekilde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gereken enerjiyi saklar ve hayatta kalmayı başarırlar.


2. Sadece bazı hayvanlara özgü olan davranışlardan bildiklerinizi söyleyiniz.


Cevap : Anırma, horozun ötmesi gibi bazı hayvanların çıkardıkları sesler kendine özgü davranışlarındandır.


1. Etkinlik


Soru : a) Metni dinlerken bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını not alınız.


Cevap : Karatılmış, Evcilleştirme, Tank, Kapışma


Soru : b) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.


Cevap :
Karartılmış :Kararmasına sebep olmak, kara duruma getirmek:
Tank :motorlu, tekerlekleri paletli, zırhlı ve silahlı savaş taşıt
Kapışma :kapışmak eylemi.
Çoban aldatan : Kırlangıçtan büyük, uzun kuyruklu, kanatları sivri, bacakları ve gagası kısa, boz renkli, böcek avlayarak geçinen ötücü kuş, keçi sağan, dağ kırlangıcı, ebabil.


2. Etkinlik


Soru : Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.


1. Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar kimlerle aynı yaştadır?


Cevap :  Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar dedesinin babası ile, ya abim yada babamın küçük kardeşi aynı yaştadır.


2. Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini hangi örneklerle anlatmaktadır?


Cevap :  Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini bir domates kokusuna nasıl geldikleri, kedi ve köpekler gibi ağızlarından yiyecek kaptıkları örnekleriyle anlatmaktadır.


3. Hangi hayvanlar kış uykusuna yatmaktadır?


Cevap : Böcekler, kirpiler, ayılar , yarasalar, yılanlar, hükümdar kelebeği denen bir kelebek türü yer altında yaşayan sincaplar ve çobanaldatan gibi kuşlar bile kış uykusuna yatar.


4. Hayvanlar neden kış uykusuna yatmaktadır?


Cevap : Kışın yeterli besin bulamadıkları için kış uykusuna yatarlar.


5. Hayvanlar kış uykusuna nasıl hazırlanmaktadır?


Cevap : Baharda çok beslenerek yağ depolar ve bu yağları enerji olarak harcarlar. Birde bazı hayvanlar evlerini yiyeceklerle doldurur ve ara sıra uyansa da bunları yerler.


3. Etkinlik


Soru : Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.


Cevap : Bu bilgilendirici ve güzel bir metin olmuş. Hem ilgimi çekti hemde birçok bilgi öğrendim.


6. Sınıf Türkçe Kitabı Ata Yayıncılık Sayfa 149 Cevapları


4. Etkinlik


Soru : Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.


Cevap :
Metnin Konusu : Kış uykusuna yatan hayvanlar, nasıl yattıkları ve neden yattıkları
Metnin Ana Fikri : Hayvanların kış uykusuna yatmadaki amacı ve haklarında bilgiler


5. Etkinlik


Soru : Hayvanlarda var olan hangi becerinin sizde olmasını isterdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınıza nedenleriyle birlikte açıklayınız.


Cevap :
Hayvanlar gibi bende hızlı koşmak ve bir aslan gibi çok güçlü olmak isterdim. Böylece kendimi korumak istediğim zaman gücümü kullanırdım. Kendimi çok güçlü hissedeceğim bu özellik bana büyük katkılar sağlardı.


6. Etkinlik


Soru : “İnsanlar kış uykusuna yatsaydı uyudukları zaman diliminde neler olurdu? Yaşam nasıl olurdu? Dünya bu süreçten nasıl etkilenirdi?” sorularından yola çıkarak defterinize bir hikâye yazınız.


Cevap :
Metnimin Konusu:  Sekiz yaşındaki bir çocuğun kış uykusuna yatması
Metnimin Ana Fikri: Herkesin bir yaratılış şekli ve özelliği olduğu
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: Kış uykusunu merak etmem
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: Kış uykusuna yatmaya karar vermem ve bunu yapmam
Çözüm Bölümünde Anlatacaklarım: Kış uykusundan  vazgeçmem


BENİM KIŞ UYKUM
Ben sekiz yaşındayken bazı hayvanların kış uykusuna yattığını öğrendim. Bana bu kadar uzun süreli yatmaları ve bunu başarabilmeleri çok değişik ve ilgi çekici geldi. Bu kadar uzun süre yatmak bence iyi bir fikir değildi ama bir yandan da merak uyandırıyordu.
Okula gittim. Öğretmenimden bu konuda bilgiler aldım. Ancak bende bunu başarmak istiyordum. Bunu anneme söyledim , annem çok şaşırdı ve bana bunu insanların yapamayacağını anlattı. Meğer hayvanlar baharda yiyecek depoluyor ve kışın bunu kullanıyorlarmış. Okul olduğu içinde bunu yapamazdım.
Kararımı verdim, bende kış uykusuna yatacaktım. Bir hafta sonu iyice yemek yedikten sonra kış uykusuna yattım. Ancak bir türlü uykum gelmiyordu. Daha sonra bir ara uykuya daldım. Saatlerce uyumuş ve uykumu almıştım. Hem içeridekileri merak ediyor hemde tekrar uyumaya çalışıyordum. Bir sorunum daha vardı; çok acıkmıştım. Odama getirdiğim şeylerden yedim ve uyumaya devam ettim. Ne yazık ki uyuyamadım. İşin kötüsü gece de uykum kaçmıştı. Bir o yana bir bu yana dönüyor ama uyuyamıyordum. Sabahı zor ettim. Sabah olunca annemi uyandırdım ve bir daha kış uykusuna yatmak istemediğimi söyledim. Doya doya oyuncaklarımla oynadım. Bunu sadece hayvanlar yapmalı.


Gelecek Derse Hazırlık 


1. Anadolu’da hâlen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.


Cevap :
Anadolu’da halen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlar ; Çini Sanatı, Hat Sanatı, Cam Sanatı, İşleme Sanatları, Bakırcılık, Çömlekçilik, Ağaç İşleri Sanatı, Halı Dokumacılığı ve örgülerdir.


2. Yörenizde bulunan el sanatlarıyla ilgili araştırma yapınız.


Cevap :
Yöremizde bulunan el sanatları çok olmasa da el örgüleri, halı dokumacılık, ebru ve tahta oymacılığı gibi sanatlardır.
Ebruli sanatı kitre ile yoğunlaştırılan su yüzeyinde özel boyalar kullanılarak fırça, biz ve tarak gibi aletler ile bir takım özel tekniklerle oluşturulan, desenlerin kağıt üzerine aktarılması ile yapılan süsleme sanatıdır. Ebruli  de belli başlı teknikler bulunmaktadır.
Bu teknikler battal ebru, gelgit ebru, şal ebru, serpme, bülbül yuvası, taraklı ebru, dalgalı ebru, hafif ebru, zemin ebrusu ebru sanatında bizim evde yapabilmemiz için tüm ayrıntıları öğrenebileceğimiz kurslar bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Kışın havanın soğuması da birçok hayvan kış uykusuna yatmaktadır.Ayrıca kış için birçok hazırlığını yapmaktadir. Hayvanlar yazın toplamış olduğu birçok besinleri depolayarak kış hazırlıklarını tamamladılar. Kışın bazı hayvanlar ise özellikle kuşlar sıcak bölgelere göç ederler. Hayvanların doğasında farklı özelliklere sahip oldukları için bu gibi etkinliklere gözlemleyebiliriz. Hayvanların kimi sıcak havaları severken kim kışın kış uykusuna yatar kimi ise yaz kış yaşamayı sürdürür.

  2. Biz de gördüğümüz hayvanlar farklı davranışlara farklı özellikleri ve farklı yapılara sahip olabilirler. Hayvanların kendi özel hayatı vardır. Hayvanlar etle kim hayvanlar otla beslenir kimi hayvanlar yumurtayla çoğalır kimi hayvanlar doğurarak çoğalırlar Bir de hayvanların kendilerine özgü sesleri ve davranışları da vardır. Hayvanların hepsi özel ve çok güzel varlıklardır. Hayvanlara yaklaştığımız zaman zarar verecek davranışlardan kaçınmalıyız. Hayvanlar bizimle beraber ve doğada kendiliğinden yaşayabilirler. Hayvanlarımızı güzel davranışlarda bulunmalı ve ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Yardıma ihtiyacı olan küçük hasta veya sakatlanmış hayvanları veterinere götürmek ya da yardım etmek güzel bir yaklaşımdır.

Bir cevap yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.