Ders Notları

1921 ve 1924 anayasaları arasında ne gibi farklar bulunmaktadır?

8. Sınıf İnkılap Tarihi Nev Yayınları 1921 ve 1924 anayasaları arasında ne gibi farklar bulunmaktadır? konusunu kısaca ve uzun ele alacağız.


1921 ve 1924 anayasaları arasında ne gibi farklar bulunmaktadır? konusu ile ilgili kısaca bir yazı örneği ;


Cevap:

1921 anayasası Türkiye büyük millet meclisi kurulması ile birlikte oluşturulan genç Türkiye’nin ilk anayasasıdır. Devletin rejimi vede başkenti belli değildir. Bundan dolayıda ılımlı, yumuşak bir anayasadır. Meclis hükumeti sistemi kullanılmaktadır. 1924 anayasası ise cumhuriyetin ilanından sonra oluşturulmuş, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temelini oluşturan anayasadır. Rejim cumhuriyettir. Cumhuriyetin ilanı ile kabine sistemine geçilmiştir. Türk tarihinin en sert anayasasıdır. İnsan hakları kabul edilmiştir.


1921 ve 1924 anayasaları arasında ne gibi farklar bulunmaktadır? konusu ile ilgili uzun bir yazı örneği ;


Cevap:

1921 anayasası TBMM’nin kurulmasından sonraki yeni Türk Devletinin ilk anayasasıdır. 1921 anayasasında milli egemenlik ilk kez dile getirilmiştir. Türk milletinin en ılımlı anayasasıdır. Yasama ve yürütme yetkisi mecliste toplanmıştır. Bundan dolayı meclis hükumeti bulunmaktadır. Meclisin bakanları her an her zaman değişebilir. Bakanlar meclis tarafından seçilir. Devlet başkanlığı uygulaması bulunmamaktadır. Meclis hükumeti yasama ve yürütme görevlerini elinde toplamıştır. Millet vekilliği seçimleri iki yılda bir seçilmektedir. 1921 anayasasında başkentin neresi olacağı konusunda belirsizlik bulunmaktadır.

1924 anayasası :

Karma hükmet sistemi uygulanmaktadır. Cumhuriyet ilan edilmiş, bununla birlikte kabine sistemine geçilmiştir. 1924 anayasası karakter olarak sert bir anayasadır. Anayasanın değişikliği bazı şartlara bağlanmış, insan hakları kabul edilmiştir.

21 ve 24 anayasasındaki en büyük fark 1921 anayasası yumuşak bir anayasa iken 1924  Türk tarihinin en sert anayasasıdır. 1921 anayasasında kişi hak ve özgürlüklerine yer verilmezken, 1924 anayasasında kişi hak ve özgürlüklerine yer verilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 8. Sınıf inkılap ve Atatürkçülük tarihi hakkındaki tüm bilgileri ve tüm dersler öğrenmek amacıyla sizin sayfanızı ziyaret ettiğim zaman tarih hakkında verilen ilkeler ve kararlar hakkında yapılan savaşlar ve sonuçları hakkında detaylı bilgilere sahip olabiliyorum bunun yanı sıra Atatürk’ün Kurtuluş zamanı dönemindeki kararları yasaları adımları ve cumhuriyet ilan edildikten sonra ülkemizdeki değişiklikler ve yenilikler Forum sayfa sitesinde rahat yapılabileceğini konular arasında yer almaktadır. Birçok konuda takıldığım gibi bu konuda takıldığım birçok yeri buraya bakarak hızlı bir şekilde öğrenebiliyor ve öğrendiğim tıp bilgileri vermiş olduğunuz bilgilerle pekiştiriyorum.

Bir yanıt yazın

İsim yerine takma isim yazabilir veya hiç isim yazmayabilirsiniz.